Αν θεωρείς ότι ξέρεις να πίνεις καφέ, απάντησε μας στην παρακάτω ερώτηση: «Πώς παρασκευάζεται ένας Espresso Doppio;». Επειδή υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι παρασκευής και επειδή θέλουμε να είσαι μέσα στα πράγματα, παρακάτω φτιάξαμε μια χρήσιμη λίστα με τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες espresso. Πώς τα αποκαλούνε και με ποιον τρόπο παρασκευάζονται;

Espresso

 Φτιάχνεται με 7 γρ. πολύ λεπτά αλεσμένο, καβουρδισμένο καφέ, αποσταγμένο με νερό υψηλής πίεσης και ζεσταμένο στους 93-96 °C. Το κλασικό φλιτζάνι του εσπρέσο είναι περίπου 40-50 ml (ποτέ πάνω από 50 ml) δυνατού μαύρου καφέ, σερβιρισμένου σε φλιτζάνι χωρητικότητας 60 ml.

Espresso Con Panna

Είναι ένας espresso 30ml με την προσθήκη μιας κουταλιάς ζεστού αφρόγαλα και μια ροζέτα σαντιγί που τοποθετείται στο κέντρο του φλιτζανιού. Σερβίρεται στο φλιτζάνι του espresso.

Espresso Corretto

Ένα φλιτζάνι κανονικού εσπρέσο με μικρή ποσότητα κάποιου οινοπνευματώδους ποτού ή λικέρ ενώ το αγαπημένο πρωινό ρόφημα των κατοίκων της βορείου Ιταλίας είναι ο εσπρέσο «διορθωμένος» με grappa.

Espresso Doppio

Είναι ο διπλός espresso, όπου ο χρόνος εκχύλισης είναι 25» και η παραγόμενη ποσότητα espresso είναι 60ml. Παρασκευάζεται στο διπλό κλείστρο με 2 δόσεις καφέ. Σερβίρεται σε φλιτζάνι του cappuccino.

Espresso Lungo

Για την Παρασκευή του espresso lungo ακολουθούμε την ίδια διαδικασία του espresso, με τη μόνη διαφορά ότι ο χρόνος εκχύλισης είναι 30» και η παραγόμενη ποσότητα στο φλιτζάνι είναι 42ml. Σερβίρεται σε φλιτζάνι του espresso.

Espresso Macchiato

Είναι ένας espresso 30ml με την προσθήκη μιας κουταλιάς ζεστού αφρόγαλα που τοποθετείται στο κέντρο της κρέμας espresso. Σερβίρεται σε φλιτζάνι του espresso.

Espresso Ristretto

Για την Παρασκευή του espresso ristretto ακολουθούμε την ίδια διαδικασία του espresso, με τη μόνη διαφορά ότι ο χρόνος εκχύλισης είναι 18-20» και η παραγόμενη ποσότητα στο φλιτζάνι είναι 18-10ml. Σερβίρεται σε φλιτζάνι του espresso.

Espresso Romano

Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με ένα μικρό κομματάκι φλούδας λεμονιού. Ο Βραζιλιάνικος cafezino, ο αντίστοιχος εσπρέσο, σερβίρεται επίσης με μία φέτα λεμονιού.

Mochaccino Espresso

Σε γυάλινο ποτήρι για να φαίνονται τα διαφορετικά στρώματα, βάζουμε πρώτα μια δόση espresso condotti, μετά σοκολάτα πικρή ζεστή και από πάνω το αφρόγαλο.

Cappuccino

Ο δυνατός, αρωματικός espresso περιχύνεται με ζεστό γάλα και καλύπτεται με τη χαρακτηριστική στρώση αφρού γάλακτος (1/3 καφέ, 1/3 γάλα, 1/3 αφρός γάλακτος).

Cappuccino Vienua

Espresso normale με ζεστό αφρόγαλα, γαρνιρισμένος με σαντιγί και σκόνη κακάο.

Latte Macchiato

Σε ένα ψηλό, χοντρό ποτήρι κατά προτίμηση γυάλινο, προστίθεται πολύ ζεστό αφρόγαλα και γάλα όμοιο με αυτό που σερβίρουμε στον cappuccino. Στη συνέχεια προστίθεται αργά και προσεκτικά ένας espresso, έτσι ώστε να σχηματισθεί ο χαρακτηριστικός χρωματισμός των τριών επιπέδων (συνολικά περίπου 240ml).