Η ιταλική κουζίνα μάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς μοιάζει και με τη δική μας αλλά και γιατί συνδυάζει παρόμοια, και κυρίως απλά υλικά, με φαντασία. Στη Θεσσαλονίκη ευτυχώς έχουμε πολλές και διαφορετικές επιλογές για ιταλικές γεύσεις. Από ένα κομμάτι pizza για να κόψουμε την πείνα μέχρι ένα ολοκληρωμένο δείπνο με ορεκτικά, κρασί, και κυρίως πιάτα, συνώνυμα της απόλαυσης. Ελάτε μαζί μας παρακάτω για μια βόλτα στην «ιταλική» πλευρά της πόλης.

Famigliano

Τσιρογιάννη 5, έναντι Λευκού Πύργου

Η ιταλική κουζίνα είναι από τις πιο δημοφιλείς σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι τυχαία. Από τα φρέσκα ζυμαρικά, τις πίτσες, τα ριζότο αλλά και τα πιάτα με κρέας ή ψάρι, η γειτονική χώρα μάς δίνει πολλούς λαχταριστούς λόγους να την αγαπάμε. Αν κι εσύ είσαι λάτρης της ιταλικής κουζίνας, τότε σου έχουμε την ιδανική πρόταση χωρίς να χρειάζεται να πας πολύ μακριά, παρά μόνο μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης!

Η αποστολή τους είναι να προσφέρουν καθημερινά νόστιμα πιάτα και να κάνουν τους πελάτες ευτυχισμένους μέσα από το χειροποίητο φαγητού τους. Ο ανανεωμένος κατάλογος απαρτίζεται από γνήσιες ιταλικές επιλογές, όπως pasta, φρέσκα ζυμαρικά, πίτσα, η οποία ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σας με την παραδοσιακή τεχνική «σεντόνι», τα κυρίως πιάτα τα οποία τολμούμε να πούμε ότι όλα αξίζουν την προσοχή σου, macaroni & cheese, ριζότα και πολλά ακόμα που πρέπει να ανακαλύψεις.

Tonino

Ιερέως Παπανικόλα 15, Καλαμαριά
2310 423007

Όταν οι Ιταλοί φίλοι σου, που ζουν στη Θεσσαλονίκη, είναι πιστοί στην Tonino δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις και δοκιμάζοντας σου ανοίγει κι άλλο η όρεξη για pizza. Άλλωστε η pizza δεν είναι φαγητό. Κάθε μπουκιά είναι και μια στιγμή ευτυχίας. Η ομάδα της Tonino Pizzeria δεν είναι καινούρια στον χώρο, αφού μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με καταστήματα και συνεργασίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ως Tonino μας συστήνεται πλέον στην Καλαμαριά για καλή τύχη, όσων ζουν στα Ανατολικά. Προτιμήστε μια μαργαρίτα με φρέσκια μοτσαρέλα bufala ή την Vesuvio επίσης με μοτσαρέλα Bufala, βασιλικό αλλά και γέμιση ρικότα στο «στεφάνι». Η κλασσική Pepperoni είναι – για μένα – μία καλή επιλογή για να γνωριστείτε με την Tonino, που θα σας κρατήσει πιστούς στην all time classic pizza της Νέας Υόρκης.

Salento

Ελευθερίου Βενιζέλου 76

Το Σαλέντο είναι η γλυκιά γοητεία του ιταλικού νότου με όμορφες παραλίες, υπέροχα αξιοθέατα και καλό φαγητό. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί, λοιπόν, αποτυπώνονται και στην κουζίνα του Salento street food. Το μενού περιλαμβάνει φρέσκες σαλάτες, πίτσα ψημένη στο ξυλόφουρνο και χορτοφαγικά πιάτα για τους vegeterian και vegan καταναλωτές.

Με το χέρι στην καρδιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει γίνει «talk of the town» με τις υπέροχες street food που προσφέρει. Στο Salento ετοιμάζουν λαχταριστές πίτσες με σπιτική ζύμη, salentina (χειροποίητο ψωμάκι που το ζυμάρι ωριμάζει 72 ώρες και ψήνεται μπροστά σου σε 45 λεπτά στον ξυλόφουρνο) με γέμιση της αρεσκείας σας.

Pizza Posseli

Βηλαρά 2 με Συγγρού

Πήρε το όνομά της από τον αρχιτέκτονα της στοάς Μαλακοπής, έναν από τους καλύτερους Ιταλούς αρχιτέκτονες της εποχής του. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτή τη νέα πρόταση, υιοθέτησαν δημιουργικά τη φιλοσοφία αντίστοιχων χώρων στην Ιταλία και στο εξωτερικό γενικότερα, όπου δοκίμασαν υπέροχες γεύσεις και συνδυασμούς.

Εδώ, λοιπόν, θα βρείτε διαφορετική πίτσα από αυτή που έχετε συνηθίσει με υλικά, συνδυασμούς γεύσεων και τεχνική που ξεχωρίζει. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται μοτσαρέλα βουβαλίσια, λάδι από τρούφα, φρέσκια ρόκα. Η πίτσα ψημένη σε φούρνο, που αποδίδει κατάλληλα για το τέλειο αποτέλεσμα καθώς η καλή πίτσα πρέπει να ψήνεται γρήγορα. Κομμάτι ή και ολόκληρη πίτσα οποιαδήποτε στιγμή, είναι μια καλή ιδέα.

Fat Guys

Λεωφόρος Δημοκρατίας 21, Ωραιόκαστρο

Σε ένα λιτό και εξαιρετικά καλαίσθητο χώρο, η πίτσα από το Fat Guys συνδυάζεται με παραδοσιακά ολόφρεσκα υλικά και το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό.

Καθημερινά παρασκευάζει με φυσικό προζύμι το ζυμάρι του, το οποίο ωριμάζει για 48 ώρες πριν γίνει μια από τις ιδιαίτερες αλλά και παραδοσιακές πίτσες του.

San Gennaro Pizza & Cocktails

Αντώνη Τρίτση 72, Εύοσμος

Είναι πολλές οι φορές που θέλεις να βγεις για ένα απλό ποτό ή cocktail αλλά θέλεις να συνδυάσεις την έξοδο σου αυτή και με φαγητό. Το San Gennaro Pizza & Cocktails είναι μία νέα προσθήκη στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης και ήρθε για να ξεχωρίσει.

Εδώ πρωταγωνιστεί ο ξυλόφουρνος, όπου η διάσημη ναπολιτάνικη pizza συνδυάζεται με μοναδικές πρώτες ύλες που έρχονται κατευθείαν από την Ιταλία. Ό,τι σου σερβίρουν θα το δεις να φτιάχνεται μπροστά στα γεμάτα όρεξη μάτια σου. Από το menu τους μπορείς να επιλέξεις τις ζουμερές σαλάτες τους, τις τρομερές pizza τους (θα τη βρεις και σε γλυκιά εκδοχή), τις λαχταριστές μπρουσκέτες τους, τα πεντανόστιμα panini και φυσικά τα άκρως απολαυστικά του cocktails.

Raffaele

Αμφιπόλεως 45, Θεσσαλονίκη
Μαυρομιχάλη 92, Πολίχνη Θεσσαλονίκης
Παύλου Μελά 8, Εύοσμος Θεσσαλονίκης

Ένας άνετος χώρος σε ένα σημείο που σε προδιαθέτει να καθίσεις και να απολαύσεις μαζί  με την παρέα σου ή την οικογένεια νόστιμο φαγητό με φιλική και ουσιαστική εξυπηρέτηση. Το προσωπικό είτε πρόκειται για τους Pizzaiolos είτε για το σέρβις έχει την εμπειρία να σας εξυπηρετήσει άψογα αλλά και να σας βοηθήσει στις επιλογές σας. Στις δικές μου ερωτήσεις, που δεν ήταν και λίγες, ήταν κατατοπιστικότατοι.

Πριν μιλήσουμε για μέγεθος, που έχει τη σημασία του, όπως θα δείτε, θα σταθούμε στη ζύμη και στα υλικά. Ζύμη που ωριμάζει, δε βαραίνει. Και στο εύπεπτο της υπόθεσης πέρα από τη ζύμη παίζουν ρόλο και τα υλικά που λιώνουν στην επιφάνειά της. Είναι όλα επώνυμα ή για να το μεταφέρω όπως μου το είπαν οι ιδιοκτήτες “δίνουμε στον κόσμο αυτό που δίνουμε και στα παιδιά μας”. Μάλιστα η ζύμη είναι μια κατηγορία μόνη της, αφού δεν είναι ούτε Ναπολιτάνικη, ούτε η πολύ λεπτή που συναντάμε στη Ρώμη. Έχει ένα γείσο στις άκρες χωρίς να είναι υπερβολικό ενώ το πάχος της είναι λίγο μεγαλύτερο από τις πολύ λεπτές ζύμες. Εγώ θα την ονόμαζα «ζύμη Raffaele» και ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε τι εννοώ είναι να τη δοκιμάσετε.

Ten

Mediterranean Cosmos

Δημιουργήθηκε για να σε κάνει να αισθάνεσαι ολόκληρος και ολοκληρωμένος. Ένας χώρος φτιαγμένους από ανθρώπους «που ξέρουν την συνταγή», πήρε τη θέση του στο Cosmos, ώστε ο κόσμος, να αποκτήσει μια όαση, την κατάλληλη στιγμή. Το Ten, δημιουργήθηκε για σένα. Ναι, εσένα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές.

Το βλέμμα μας στάθηκε στο pizza menu με προσεκτικά διαλεγμένα υλικά και ιδιαίτερους συνδυασμούς.

Sorrento Napule

Καραολή και Δημητρίου 32, Θέρμη

Το «Sorrento Napule» αφορά μία ολοκαίνουρια πρόταση στη ιταλική street food κουλτούρα. Βρίσκεται στη Θέρμη και είναι βασισμένη στη ναπολιτάνικη φιλοσοφία ως προς τα υλικά, την παρασκευή και το σερβίρισμα και προτείνει νέες γεύσεις, για κάθε είδους προτίμηση και διατροφική επιλογή.

Michelangelo skg

Ρήγα Φεραίου 162, Συκιές

Τι κάνει την πίτσα του Michelangelo να ξεχωρίζει;

-48ωρη ωρίμανση στο ζυμάρι, με αποτέλεσμα μια ζύμη νόστιμη, ανάλαφρη και ευκολόπεπτη
-Προσεκτικά διαλεγμένα ελληνικά και ιταλικά υλικά

Στο Michelangelo στοχεύουν σε μία εστιατορική προσέγγιση στις συνταγές και παρασκευές τους και κυρίως ξεφεύγουν από τα στενά όρια του προχείρου φαγητού με σκοπό σε μία
αναβαθμισμένη pizza experience.

Στο μενού του θα ανακαλύψεις πλήθος επιλογών ανάμεσα σε starters, σαλάτες και φυσικά pasta και pizza. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις Ninja fries, πατάτες crisscut με λιωμένο cheddar, pancetta & μπέικον πούδρα,λαχταριστά νιόκι με σάλτσα Gorgonzola, μπισκότο κουκουνάρι, παρμεζάνα και τριμμένο μαύρο πιπέρι και πολλές ακόμα επιλογές!