Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα κόλπα και συμβουλές για την κράτηση της φθηνότερης πτήσης και την αγορά φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι απλώς αστικοί μύθοι. Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει και την αναμονή μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για την κράτηση πτήσεων, όπως, άλλωστε, πιστοποιούν και τα στοιχεία της CheapAir.com.

Αυτό μπορεί να ίσχυε κάποια στιγμή, όταν οι αεροπορικές εταιρίες προωθούσαν αλλαγές τιμών με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, αλλά το 2023, η τιμολόγηση των αεροπορικών εταιριών είναι εξαιρετικά δυναμική. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 από την CheapAir.com, η οποία επεξεργάστηκε δεδομένα για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πτήσεις, το αεροπορικό εισιτήριο για μια πτήση αλλάζει κατά μέσο όρο 49 φορές από την ημερομηνία που η πτήση βγαίνει προς πώληση μέχρι την αναχώρηση. Και αλλάζει κατά μέσο όρο κατά 43 δολάρια κάθε φορά.

Η διαδικασία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από λογισμικό υπολογιστή και ενισχύεται ολοένα και περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, οπότε οι αλλαγές των τιμών μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας -ή ακόμη και συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, για την ακρίβεια- που είναι η καλύτερη για την κράτηση φθηνών πτήσεων.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι ελπίδες έχουν χαθεί για όσους αναζητούν ευκαιρίες. Ένας τρόπος για να βρει κανείς φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια δεν είναι να αναζητήσει πτήσεις μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, αλλά να αναζητήσει πτήσεις έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών πριν από την πτήση του.

Η έκθεση της CheapAir.com προτείνει ένα “παράθυρο” κρατήσεων 46 έως 164 ημέρες πριν από το ταξίδι εντός της Βόρειας Αμερικής για να εξασφαλίσει κάποιος χαμηλότερες τιμές. Πρόκειται για ένα “παράθυρο” τεσσάρων μηνών, που σημαίνει ότι οι τιμές των πτήσεων μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Ο γενικός κανόνας για το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, είναι ότι η κράτηση πτήσεων την τελευταία στιγμή είναι ακριβότερη από την κράτηση τουλάχιστον μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Υπάρχουν, όμως, πάντα εξαιρέσεις.

Ένας σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσει κάποιος τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλές, είναι να υπάρχει ευελιξία ως προς τις ημερομηνίες του ταξιδιού. Το “κλειδί” είναι η πτήση σε ημέρες που δεν έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση όσο άλλες.

Η Τρίτη και η Τετάρτη οι πιο φθηνές ημέρες

Η έκθεση της CheapAir.com διαπίστωσε ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι οι φθηνότερες ημέρες της εβδομάδας για να πραγματοποιήσει κάποιος ένα αεροπορικό ταξίδι, προσφέροντας εξοικονόμηση σχεδόν 100 δολαρίων, σε σύγκριση με την Κυριακή, την πιο ακριβή ημέρα για να πετάξει κάποιος. Οι Παρασκευές και τα Σάββατα είναι επίσης πολυσύχναστες, με τα ταξίδια της Παρασκευής να απευθύνονται σε εταιρικούς ταξιδιώτες και του Σαββάτου σε ταξιδιώτες αναψυχής.

Θα πρέπει, επίσης, ο ενδιαφερόμενος να αποφεύγει τα ταξίδια σε περιόδους αιχμής και διακοπών, όταν οι αεροπορικές εταιρίες ανεβάζουν τις τιμές των πτήσεων. Η περίοδος αιχμής ποικίλλει ανάλογα με τον προορισμό, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στον καιρό, αφού ειδικές εκδηλώσεις όπως μουσικά φεστιβάλ ή αθλητικές διοργανώσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα… κόλπο που αν κάποιος το εφαρμόσει μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από μια πτήση. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες κατάργησαν τα τέλη αλλαγής και ακύρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και πολλές από αυτές έκαναν τις αλλαγές αυτές μόνιμες (αλλά η βασική οικονομική θέση συνήθως δεν πληροί τις προϋποθέσεις.) Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να αλλάξει την πτήση του ανά πάσα στιγμή αν βρει καλύτερη τιμή.

Ως εκ τούτου, υπάρχει σύσταση η κράτηση να πραγματοποιείται νωρίτερα παρά αργότερα -μόλις υπάρξει μια τιμή σχετικά συμφέρουσα. Στη συνέχεια, αρκεί να ρυθμίσει κάποιος τις ενημερώσεις τιμών για την πτήση, ώστε να δει αν η τιμή αλλάξει πριν από την αναχώρηση.

Υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη εδώ -ενδέχεται να μην επιστραφεί η διαφορά τιμής. Αντίθετα, μπορεί να καταλήξει ο ταξιδιώτης με μια ηλεκτρονική πίστωση της αεροπορικής εταιρίας. Όλα εξαρτώνται από τη γενική πολιτική της αεροπορικής εταιρίας, καθώς και από τους ειδικούς κανόνες που σχετίζονται με την κατηγορία ναύλου του εισιτηρίου. Έτσι, αν κάποιος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το… κόλπο, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν έχει πρόβλημα να λάβετε μια ηλεκτρονική πίστωση αντί για επιστροφή χρημάτων.

Πηγή: money-tourism.gr