Το burger είναι από τα δημοφιλέστερα snacks αλλά και κυρίως γεύματα παγκοσμίως και πλέον τα απολαμβάνουμε από street food καταστήματα έως και gourmet εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία υλικών, συνδυασμών με πιο χαρακτηριστικά στον «βασικό εξοπλισμό», το iceberg, το bacon, την ντομάτα, τη σάλτσα μαγιονέζας και τυρί που λιώνει. Από εκεί και πέρα φαντασία να υπάρχει και έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Επίσης υπάρχουν και burgers με πολλά μπιφτέκια σαν «πολυκατοικίες» που συνήθως προσφέρονται για το instagram και όχι για να τα απολαύσεις ή να κερδίσεις σε γεύση.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Cover photo: Valeria Boltneva / Pexel

Το απλό τεστ για να καταλάβεις αν ένα burger σου κάνει

Η γεύση ενέχει ισχυρή δόση υποκειμενικότητας. Ωστόσο κάποια στοιχεία στη νοστιμιά αλλά και στην υφή – αν είναι ζουμερό για παράδειγμα ένα μπιφτέκι – έχουν και αντικειμενικά χαρακτηριστικά. Για να τεστάρεις, λοιπόν, ένα burger σου προτείνω να το δοκιμάσεις μόνο με τα βασικά του συστατικά. Ποια είναι αυτά: το μπιφτέκι και το ψωμάκι. Άλλωστε αυτή ήταν και η πρώτη μορφή του και από εκεί ξεκινούν όλα και στη γεύση. Το μπιφτέκι θα πρέπει να είναι ζουμερό, που σημαίνει να έχει υγρασία και, εάν πρόκειται για αμιγώς μοσχαρίσιο, να είναι ψημένο medium ή medium well. Για τον κιμά στο μπιφτέκι δεν υπάρχει μία συνταγή, κάθε μάγειρας ή εστιατόριο έχουν τη δική τους. Γενικότερα το αμερικανικό μπιφτέκι περιλαμβάνει ελάχιστα υλικά πέρα από το ίδιο το κρέας, μερικές φορές απλά προσθέτουν λίγο πιπέρι και αλάτι. Δεν έχει την πολυπλοκότητα που έχει το μπιφτέκι ή ο κεφτές της μεσογειακής και ανατολίτικης κουζίνας. Σίγουρα πάντως στο μείγμα του κρέατος περιλαμβάνεται σ’ ένα ποσοστό κρέας από τη λάπα (κάτω από το στήθος και κοντά στους κοιλιακούς μυς) που έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά και ένα ποσοστό από άλλο σημείο επιλογής του κάθε μάγειρα. Η λιπαρότητα βοηθάει στην ελαστικότητα του μπιφτεκιού και στο να βγει ζουμερό.

Photo: Engin Akyurt / Pexels

Το ψωμάκι επίσης να είναι αφράτο στο εσωτερικό, σε καμία περίπτωση εύθρυπτο και να ταιριάζει με το μπιφτέκι. Το αναφέρω αυτό γιατί πλέον κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια η επιλογή του brioche, το οποίο, κατά τη γνώμη μου στις περισσότερες περιπτώσεις «σκεπάζει» γευστικά το μπιφτέκι αλλά και τα υπόλοιπα υλικά της σύνθεσης.

Αν, λοιπόν, κάνετε το τεστ, να θυμάστε: Keep it simple!

*Ακολουθήστε το νέο μας project FOODKG.gr
facebook
instagram