Μια όμορφη ιστορία εν μέσω lockdown ήρθε να ζεστάνει τις καρδιές μας και να μας βάλει σε χριστουγεννιάτικο κλίμα. Μπορεί φέτος να μην ακούσουμε κάλαντα στην πόρτα μας, αυτό δε σταμάτησε όμως κάποιους μικρούς μαθητές να ψάξουν και να βρουν τα κάλαντα όλης της χώρας. H εκπαιδευτικός πληροφορικής στο Μακρυχώρι και στο Συκούριο Λάρισας, Χριστίνα Κουτελιδά, θέλοντας να κάνει πιο ευχάριστο και δημιουργικό το μάθημα στους μικρούς της μαθητές, τους ανάθεσε να εντοπίσουν τα κάλαντα κάθε νομού της Ελλάδας με σκοπό να δημιουργήσουν έναν διαδραστικό χάρτη όπου με ένα κλικ θα μπορεί κανείς να ακούει παραδοσιακά κάλαντα από την Κρήτη ως τη Θράκη.

Σε μερικές μέρες χιλιάδες κόσμου αγκάλιασαν το εγχείρημα που ξεκίνησε ως μια απλή σχολική εργασία, αποδεικνύοντας ότι οι καλές ιδέες αξίζει να διαδίδονται.

Γιγάντια η ανταπόκριση του κόσμου

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε εκπληκτική, σύμφωνα με την εκπαιδευτικός. Όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM»: «Όταν πρωτοαναρτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου είχε μόνο 25 κάλαντα από αντίστοιχες περιοχές αλλά καθημερινά όλο και περισσότερος κόσμος ήθελε να προβάλει τα κάλαντα από τον τόπο του. Σήμερα φτάσαμε να φιλοξενούμε στον διαδραστικό χάρτη μας 56 κάλαντα»… «Στην αρχή ήμασταν πιο χαλαρά, αλλά όσο βλέπαμε ότι βρίσκουμε κάλαντα από διάφορες περιοχές, ότι υπάρχει ανταπόκριση και μας έστελναν συνεχώς κάλαντα, ακόμα κι από ένα νησάκι την Κάσο για ένα ακόμα βυζαντινό κάλαντο, συνειδητοποιήσαμε ότι ενισχύεται συνεχώς το ενδιαφέρον για την παράδοση μας και φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε ότι πλέον είναι πολύ πυκνός ο χάρτης. Δεν ήθελα σε κανέναν να χαλάσω το χατίρι και έτσι έφτασε το εγχείρημα από μια εργασία σχολική, να γίνει μια εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται από πάρα πολύ κόσμο και αυτό οφείλεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι δύσκολες οι συνθήκες που ζούμε και ειδικά στις περιοχές μας, στα μικρά χωριά, η παράδοση είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας. Πραγματικά με λυπεί το γεγονός πως δεν θα ακούσω φέτος τα κάλαντα από τα παιδιά αλλά με παρηγορεί που θα τα ακούσει κάθε σπίτι μέσα από αυτή την εφαρμογή μας».

Δείτε την εφαρμογή και πατήστε πάνω στο χάρτη για να ακούσετε τα κάλαντα

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ