Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον ένα pop style «πεϊνιρλάδικο». Καιρός δεν ήταν αυτή η παραδοσιακή νοστιμιά που έχει ταΐσει γενιές και γενιές σε διάφορες κουζίνες και κουλτούρες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο αλλά και σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων να αποκτήσει ένα σημείο με σύγχρονη ματιά;

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Φωτογραφίες: Στέφανος Τσακίρης / stefanostsakiris.com

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Pinch, στον πεζόδρομο της Ικτίνου, όπου ο Κωνσταντίνος Τσενικίδης, πολύ γνωστός Pâtissier και ιδιοκτήτης του αγαπημένου FLEUR Boulangerie-Pâtisserie στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, μας συστήνει το νέο του εγχείρημα.

Άλλωστε το πεϊνιρλί είναι ένα ακόμη έδεσμα που η Θεσσαλονίκη έκανε «δικό της» εδώ και δεκαετίες. Αυτή η νόστιμη «βαρκούλα» από αφράτη ζύμη, όπου σιγολιώνει πάνω της το βούτυρο και το τυρί, στην κλασική της εκδοχή, μετατρέπεται σε καμβά για πολλές ακόμα συνθέσεις υλικών, αλμυρών και γλυκών. Η ίδια η ζύμη είναι το Α και το Ω για ένα πετυχημένο πεϊνιρλί: αφράτη μεν αλλά και εξωτερικά ψημένη ώστενα διατηρεί το σχήμα της και να κρατήσει την υγρασία των υλικών που θα φιλοξενήσει. Αυτή είναι η πρώτη πρόκληση. Όταν δοκίμασα τις δημιουργίες του Pinch, ήταν το πρώτο στοιχείο που πρόσεξα και πραγματικά – μπορείτε να το διαπιστώσετε και οι ίδιοι – η ζύμη είχε το παραπάνω χαρακτηριστικό. Μετά από αυτό μπορούμε να περάσουμε και στις προτάσεις του Pinch, που μόνο αδιάφορο δε σε αφήνουν.

Από κλασικό μέχρι pulled pork: Τι θα δοκιμάσεις

Οι προτάσεις του Pinch χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα «ΟΛ-ΝΤΕΪ», τα «ΛΑΝΤΣ» και τα «ΣΑΝΤΟΥΪ».

Στην πρώτη κατηγορία μικρά πεϊνιρλί για να «τσιμπήσετε» με ποικιλία από το απλό με τυρί gouda ή μπέικον και gouda, το συνδυασμό φέτας-πιπεριάς περνάμε σε πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως το λουκάνικο καλτσόνε με gouda και κόκκινη σάλτσα, το κοτόπουλο με sauce Caesar’s, τη μοτσαρέλα με πέστο βασιλικού και τοματίνια, το χορτοφαγικό χούμους με λαχανικά και τις γλυκές ιδέες με κρέμα πατισερί και καραμελωμένο φύλλο ή πραλίνα φουντουκιού και τραγανή φεγεντίνη.

Στη μεγάλη τους εκδοχή, εξ ου και η κατηγορία «ΛΑΝΤΣ», τα πεϊνιρλί του Pinch γίνονται η comfort food χορταστική πρόταση. Έξι προτάσεις που θα τις δοκιμάσουμε όλες, οπωσδήποτε. Δύο με πέστο: Φρέσκια μοτσαρέλα, πέστο βασιλικού, προσούτο, baby ρόκα και Πέστο φυστικιού, φρέσκια μοτσαρέλα, baby ρόκα, μορταδέλα Bologna. Μία πρόταση με Γύρο, τυριά, ντομάτα και κρέμα γιαουρτιού και μία με κασέρι Π.Ο.Π. και σουτζούκι εμνπευσμένες από την ελληνική και ανατολίτικη παράδοση, μία «αμερικανιά» με pulled pork και τυριά και μία «una faccia, una razza» με κιμά bolognese και κρέμα φέτας.

Τα «ΣΑΝΤΟΥΪ» από την άλλη, είναι μια νέα πρόταση για την πόλη, και βασίζεται στην απλή ιδέα η ζύμη του πεϊνιρλί να συναντήσει την pinsa και να χρησιμοποιηθεί για ένα διαφορετικό σάντουιτς. Μάλιστα, ανάλογα με το πόσο πεινάτε, μπορείτε να επιλέξετε ολόκληρο ή μισό «σαντουΐ» και ας δούμε με τις επιλογές σε γέμιση. Για τους φίλους των τυριών υπάρχει το «Πεκορίνο» με καπνιστό τυρί, ζαμπόν φουαντρέ, κρέμα πεκορίνο, ημίλιαστη τομάτα και ρόκα ενώ ξανασυντάμε τη μορταδέλα μαζί με φρέσκια μοτσαρέλα, πέστο φυστικιού και baby ρόκα σε αυτή την εκδοχή. Ένα κλαμπ σάντουιτς με αυτή τη ζύμη δε θα μπορούσε να λείπει και κλείνουμε με «δυνατό χαρτί», mini steak μόσχου με γραβιέρα και rosolata (ένα είδος sauce καπνιστής πιπεριάς.

Περιττό να αναφέρω ότι όλα παρασκευάζονται εντός του καταστήματος σε ένα εργαστήριο ζύμης και παρασκευών που βλέπετε και οι ίδιοι με την είσοδό σας στον χώρο αφού σας χωρίζει απλά μία βιτρίνα. Επίσης, γνωρίζοντας χρόνια τον εμπνευστή και δημιουργό του χώρου αλλά και το πως δουλεύει η ομάδα του δεν έχω καμία αμφιβολία για την ποιότητα των υλικών και τη διαρκή ανησυχία για το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Pinch

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Ικτίνου 14

Τηλέφωνο
2314072265

Ανοιχτά
Καθημερινά: 07:00 – 19:00

Instagram
@pinchskg

Facebook
Pinch SKG

TikTok
@pinch_skg