Είναι μερικοί κινηματογραφικοί ήρωες που χαράζονται στο μυαλό σου. Μερικοί χαρακτήρες που σε καλούν να τους ακολουθήσεις στις καταστάσεις που βιώνουν και που δοκιμάζονται. Μερικοί περνάνε μέσα από μύρια κύματα, άλλοι περπατάνε σε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα και άλλοι βιώνουν δυσκολίες που του αλλάζουν όσο η ταινία πλησιάζει στο τέλος, και το φινάλε τους βρίσκει αλλιώτικους. Έτσι ακριβώς, όπως αλλάζουν οι ήρωες, μερικές φορές αλλάζουμε και εμείς. Βλέπουμε τις δοκιμασίες που τους ταλανίζουν, το ψυχικό σθένος που βάζουν και όλα όσα περνάνε κατά τη διάρκεια της πλοκής. Μερικές ταινίες αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Και όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία, τα ταμπού μερικές φορές χρειάζονται ηθοποιούς που αφήνουν το στίγμα τους, για να σπάσουν. Οι 5 ταινίες που άλλαξαν την αντίληψη μας για τα ψυχικά προβλήματα ξεδιπλώνονται μπροστά μας.

Good Will Hunting

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς ήταν ένας τεράστιος ηθοποιός. Δίπλα στον Ματ Ντέιμον έγινα απλά τιτανοτεράστιος. Μια μαθηματική ιδιοφυία που επιλέγει να περνάει τη ζωή του κάνοντας δουλειές του ποδιού και αράζοντας σε μπαράκια με τους φίλους του (Μπεν Άφλεκ), προσπαθώντας να βγάλει τα απαραίτητα, ενώ συχνά βολτάρει στα δικαστήρια και στο αυτόφορο. Η ζωή του θα αλλάξει ολότελα όταν ένας ψυχολόγος, ο Ρόμπι Γουίλιαμς θα μπει στη ζωή του. Μαζί θα αναπτύξουν μια σχέση απλά αξιοζήλευτη, που δείχνει ότι πίσω από κάθε επιθετική συμπεριφορά μπορεί να κρύβονται πράγματα που δε φαντάζεσαι. Εκπληκτικές ερμηνείες, σε ένα εκπληκτικό ψυχογράφημα.

Memento

 

 

Στην ταινία ορόσημο του Νόλαν, πρόκειται να δεις ένα σουρεάλ σκηνικό όπου ο χρόνος παίζει με το μυαλό σου. Παρόν παρελθόν και μέλλον περνάνε σε εναλλαγές που απαιτούν την προσοχή σου αλλά και που σε βυθίζουν σε ένα παιχνίδι μυαλού, στο οποίο ο κεντρικός μας ήρωας, ο  Guy Pearce, παλεύει να ανακτήσει τη μνήμη του, αφού ξυπνάει χωρίς να θυμάται τίποτα. Το μυστήριο της δολοφονημένης γυναίκας του ξεδιπλώνεται όσο ο ίδιος παλεύει να ανακτήσει την ψυχική του σταθερότητα, ενώ η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μυαλού σου δίνεται μέσα από δοκιμασίες που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις για τα όρια του.

Shutter Island

Ο Leonardo Di Caprio μπορεί να παίξει με το μυαλό σας πολύ εύκολα. Και Ο Μάρτιν Σορτσέζε μπορεί να παίξει με το μυαλό ηρώων και θεατών. Ένας ντεντέκτιβ, ταλανισμένος από ψυχικά προβλήματα του τραγικού του παρελθόντος και της απώλειας που έχει κεντρικό ρόλο στη ζωή του, καλείται να διαλευκάνει το μυστήριο μιας εξαφανισμένης ασθενούς σε μια ψυχιατρική κλινική στη μέση του πουθενά. Μια ταινία φτιαγμένη για να διαλέξεις ποια εκδοχή αποτελεί την πραγματικότητα, θα σε βάλει στη θέση ενός ήρωα που ακροβατεί μεταξύ αλήθειας και παραίσθησης. Δείτε και διαλέξτε. Τα πάντα είναι πιθανά.

A Beautiful Mind

Μια ιδιοφυία έχει πάντα κάτι το ιδιαίτερο. Ο μαθηματικός John Nash, αφού άφησε το στίγμα του στον επιστημονικό κόσμο με τις ιδέες του, άρχισε να εξερευνέι τον κόσμο της ψυχικής παραίσθησης. Μεταξύ σχιζοφρένειας και πραγματικότητας όλα είναι πιθανά. Όταν όμως μια καριέρα και ένας γάμος βρίσκονται στη μέση, τότε τα πάντα μπορούν να ξεφύγουν ανά πάσα στιγμή. Ο Ράσελ Κρόου στα καλύτερα του, θα σας κάνει να αναθεωρήσετε για τα ταμπού που υπάρχουν σχετικά με την ψυχική κατάσταση των «έξυπνων» στην κοινωνία μας.

Black Swan

Η τελειότητα μπορεί να οδηγήσει στην τρέλα. Αυτό είναι το concept αυτής της ανατριχιαστικής ταινίας του Αρονόφσκι. Μια Νάταλι Πόρτμαν που περνάει από τα χίλια κύματα για να κατακτήσει έναν ρόλο και μια διάκριση, αναζητώντας το τέλειο σε κάθε στροφή και κάθε χορευτική φιγούρα. Ένας διπλός ρόλος, ένας λευκός κύκνος και ένας μαύρος που αντιμάχονται ο ένας τον άλλον μέσα σε ένα σώμα, απαιτούν από την ηρωίδα να αλλάξει τον ψυχισμό της για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ονείρου της.

Πάρτε ποπ κορν και αράξτε μπροστά από τον καναπέ. Πέντε πρωταγωνιστές αλλάζουν τον τρόπο που βλέπετε τα ψυχικά προβλήματα. Οι άνθρωποι περνάνε από δοκιμασίες και μεταβάλλονται. Οι ηθοποιοί ακόμη περισσότερο. Δείτε τους και προσέξτε. Πρόκειται να αυτοπροσδιοριστείτε ξανά.