Η διάσταση και το ηχόχρωμα της τζαζ μουσικής μέσα από το ρεύμα της pop & soul και της πρώτης ελληνικής προσέγγισης μουσικής με τζαζ ηχόχρωμα που όλοι αγαπήσαμε και σιγοτραγουδήσαμε κι έχουμε στ’αυτιά μας από την νεαρή μας ηλικία.

Στον περίπατο της τζαζ δεν θα λείψουν φυσικά γνωστές μελωδίες και τζαζ ακούσματα, με την πινελιά και την δημιουργικότητα του εξαιρετικού Έλληνα μουσικού και bandleader Γιώργου Τρύφων που επιμελείται σε κάθε του project με πολλή προσοχή και μεράκι όπου βγάζει τα συναισθήματα του κόσμου και τον παρασέρνει σε κύματα από Jazz Emotions.
Το σχήμα του, Be Flat (Bb), απαρτίζεται από εξαιρετικές μουσικούς, την καταξιωμένη στον χώρο της τζαζ σκηνής Χριστίνα Ζιρίδη στην φωνή και την ταλαντούχα Σοφία Μωϋσιάδου στο τενόρο σαξόφωνο.

Στο 1ο μέρος η βραδιά θα πλαισιωθεί δίνοντας την μουσική ταυτότητα της τζαζ στο μουσικόφιλο κοινό, σημαντικές – ιστορικές πληροφορίες μέσα από την έρευνα της Κρίσιλα Λέτα «Η Τζαζ στην Ελλάδα τη δεκαετία 1920 – 1930» και ειδικά στην Θεσσαλονίκη την συγκεκριμένη δεκαετία.

Προτού μπούμε στο κλίμα της τζαζ μουσικής από τους Be Flat, οδεύοντας έτσι μουσικά για το 2ο μέρος, στο ενδιάμεσο οι Jazz Suites – ποιήματα του Γιώργου Παπαδόπουλου- θα μας παρασύρουν σε μια άλλη διάσταση με υπόκρουση jazz ήχων κι αυτοσχεδιασμού με την βοήθεια και την συμβολή του πιανίστα Γιώργου Τρύφων.

Jazz – Ο λόγος (Α’ Μέρος)
Η Jazz στην Ελλάδα: τα πρώτα βήματα (1920 – 1930)
Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Καλέτσαρη
Έρευνα: Λέτα Κρίσιλα

Jazz Suites
Ποίηση του Γιώργου Παπαδόπουλου
[Μουσική υπόκρουση – αυτοσχεδιασμός: Γιώργος Τρύφων]

Jazz H μουσική (Β’ Μέρος)

Jazz Emotions με τους «Be Flat Trio (Bb)»

  • Jazz seen differently
  • Ο ήχος της jazz: μία διαδρομή στην Ελληνική μουσική

Γιώργος Τρύφων: πιάνο – επεξεργασία – διασκευές
Χριστίνα Ζιρίδη: φωνή
Σοφία Μωϋσιάδου: τενόρο σαξόφωνο

Συντελεστές:

* Φωτογραφία / video / drone / live streaming: Σγουρός Σγουρομάλλης
* Graphic designer: Σιμώνη Μιτσιάλη – Γρηγορούτη

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε κάποιους ανθρώπους που αγαπήσαμε πολύ, είχαν δώσει το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στην τζαζ σκηνή και γενικά στον πολιτισμό, και μας άφησαν πρόσφατα.
Νίκο Ψοφογιώργο – Όλγα Ταμπουρή Μπάμπαλη – Milcho Leviev –
Χρήστο Γερμένογλου

Η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, θα πραγματοποιηθεί στο cafe Allegro στο Μέγαρο Μουσικής (Μ2) και θα μεταδοθεί μέσω live streaming παγκοσμίως την Τετάρτη 27 Απριλίου στις 21.00 με ελεύθερο πάρκινγκ στον χώρο.

Με την υποστήριξη του Ομίλου Nee Hu.M.A.N.S.
Όμιλος Νέων, Επιστημόνων & Επαγγελματιών Ελλάδος

H καθιέρωση της International Jazz Day

H καθιέρωση της International Jazz Day έγινε τον Νοέμβριο του 2011 από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και γιορτάζεται σε συνεργασία με το Thelonious Monk Institute of Jazz, με στόχο να «ενθαρρύνει και να αναδείξει τον διαπολιτισμικό διάλογο και την κατανόηση μέσω της Jazz μουσικής, που ενώνει τους ανθρώπους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη».
Σκοπός του εορτασμού είναι «να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως  μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές».
Από τον Απρίλιο του 2012 ξεκίνησε αυτή η επέτειος της τζαζ μουσικής, με συναυλίες, εκδηλώσεις, δρώμενα, εργαστήρια και σεμινάρια.
Η UNESCO, με την αρωγή του Ινστιτούτο Jazz “Thelonious Monk”, στο οποίο είναι πρόεδρος μια εμβληματική μορφή της τζαζ μουσικής ο πιανίστας, συνθέτης της τζαζ Herbie Hancock & Πρέσβη Καλής Θελήσεως της Unesco, θέσπισε την 30η Απριλίου, ως την παγκόσμια μέρα της τζαζ μουσικής και την χαρακτήρισε ως «φωνή ελευθερίας».
Η 30η Απριλίου επιλέχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, επειδή συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του Μήνα της Τζαζ, που εορτάζεται κάθε Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν τη γενέθλια χώρα της τζαζ μουσικής.
Ο λόγος της ιδιαίτερης τιμής στην τζαζ, είναι ότι ήθελαν να τονίσουν το ρόλο της, ως ένα μέσο επικοινωνίας των λαών, καθώς η τζαζ καταφέρνει να ενώσει της μουσικές και τους ανθρώπους, από κάθε γωνιά της Γης.
Και στην χώρα μας, όμως, έχει την τιμητική της, μιας διοργανώνονται εκδηλώσεις σε πόλεις όπως είναι  η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα η Πρέβεζα και  η Σύρος

 

info
Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 στις 21:00
Cafe Allegro
Μέγαρο Μουσικής (Μ2)
Συμμετοχή: 10€

Ζωντανή Μουσική