Για 5η συνεχή χρονιά η Mastercard, ως επίσημη κάρτα πληρωμών, στήριξε έμπρακτα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον μεγαλύτερο κινηματογραφικό θεσμό της χώρας, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου στην πόλη, ενισχύοντας παράλληλα, τις αξίες της διαφορετικότητας, της ισότητας και του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να είναι ο πραγματικός του εαυτός. 

Στο πλαίσιο του 64ου ΦΚΘ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, η εκδήλωση «ICONIC TALKS powered by Mastercard: Η εξέλιξη, οι προκλήσεις και το μέλλον της αναπαράστασης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση», η οποία γνώρισε τεράστια απήχηση στο σινεφίλ κοινό, καθώς το παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες. 

Η Mastercard μέσα από τα “ICONIC TALKS”, εξέλιξε την περσινή της πρωτοβουλία, σε μία εκδήλωση με inspiring ομιλίες εμβληματικών καλλιτεχνών και δημιουργών από τον Κινηματογράφο και τις Τέχνες, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις προσωπικές τους εμπειρίες, ρίχνοντας φως στην εξέλιξη του queer σινεμά, το μεταβαλλόμενο τοπίο της ταυτότητας φύλου στη βιομηχανία του κινηματογράφου και το μέλλον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον χώρο της μικρής και μεγάλης οθόνης στην Ελλάδα. Παράλληλα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δύναμη του κινηματογράφου και της τηλεόρασης να συμβάλει στην αποδυνάμωση των στερεοτύπων, παρέχοντας τη σωστή ορατότητα στην κοινότητα. 

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης που τιμήθηκε με τα Βραβεία Χρυσός Φοίνικας και Queer Φοίνικας Μικρού Μήκους το 2019 και δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς του MEGA «Milky Way», Βασίλης Κεκάτος, πρόσφερε μια ειλικρινή εξιστόρηση της προσωπικής του σύνδεσης με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ενώ αναφέρθηκε στα μηνύματα που επιθυμεί να μεταδώσει μέσα από την ενσωμάτωση queer χαρακτήρων στα έργα του. Μαζί του, η αγαπημένη ηθοποιός και σεναριογράφος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, μοιράστηκε προσωπικές της ιστορίες με άτομα της queer κοινότητας καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως δημιουργός κατά την αποτύπωση του γκέι χαρακτήρα του «Γιάννη» τη δεκαετία του 1990, στην εμβληματική σειρά «Απαράδεκτοι». Ο ρόλος του «Γιάννη» χαρακτηρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες, ως ο συνδετικός κρίκος, ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ορατότητας και τη σταδιακή αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από την ελληνική κοινωνία.  

Ο ηθοποιός Δημήτρης Τσίκλης, μίλησε για το πώς προσέγγισε τον γκέι χαρακτήρα που υποδύθηκε στη σειρά «Άγριες Μέλισσες», αναλογιζόμενος πως το κοινό αποδέχθηκε τον συγκεκριμένο χαρακτήρα και το εξελισσόμενο τοπίο της εκπροσώπησης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην παραγωγή σειρών.

Ο οραματιστής σκηνοθέτης της ταινίας «Το καλοκαίρι της Κάρμεν», Ζαχαρίας Μαυροειδής, εμβάθυνε περισσότερο στην πολυμορφία του σύγχρονου queer σινεμά και στο ήθος της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας ενώ ο συμπρωταγωνιστής της ταινίας Ανδρέας Λαμπρόπουλος μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον γκέι χαρακτήρα που υποδήθηκε στην ταινία. 

Η ταλαντούχα ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτης Φένια Αποστόλου, επικεντρώθηκε στη μεταβαλλόμενη δυναμική της ταυτότητας φύλου στο θέατρο και τον κινηματογράφο, διαφωτίζοντάς μας για τις συναρπαστικές εξελίξεις στον ορίζοντα σχετικά με την ορατότητα των τρανς ηθοποιών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Με συνέπεια προς τη δέσμευσή της στις αξίες της ισότητας και της συμπερίληψης, η Mastercard για δεύτερη συνεχή χρονιά χορήγησε το Mermaid Award, βραβείο που δίδεται στην καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ με θεματική που αφορά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. 

Credits: MotionTeam

Τα μέλη της επιτροπής του φετινού Mermaid Award ήταν η Εύη Καλογηροπούλου (εικαστική καλλιτέχνις, σκηνοθέτρια), ο Ιβάν Μιτιφιό (καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Écrans Mixtes) και o Μιχάι Κιρίλοβ (κριτικός κινηματογράφου, διοργανωτής φεστιβάλ). Το Βραβείο Mermaid απονεμήθηκε από την Εύη Καλογηροπούλου και τον Ιβάν Μιτιφιό στην ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν», του Ζαχαρία Μαυροειδή, κατά την τελετή απονομής που έλαβε χώρα στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Κατά την απονομή του βραβείου, η Λουκία Χωραφά, Διευθύντρια Μάρκετινγκ της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, δήλωσε: «Αυτό το βραβείο για εμάς είναι πολύ σημαντικό, γιατί η λέξη χορηγός είναι άψυχη και άχαρη κι εδώ δεν είναι έτσι. Υποστηρίζουμε την ορατότητα και την αγάπη μας για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μέσα από αυτό το βραβείο. Εύχομαι στο μέλλον να μην χρειάζεται να έχουμε τέτοια βραβεία». 

Credits: MotionTeam

Τέλος, ως επίσημη κάρτα πληρωμών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Mastercard έτρεξε και φέτος καμπάνια μέσω της οποίας 200 τυχεροί που αγοράσαν τα εισιτήριά τους από τα φυσικά σημεία πώλησης του Φεστιβάλ με τη Mastercard® κάρτα τους, κέρδισαν διπλές προσκλήσεις για προβολές του Φεστιβάλ.