Λοιπόν. Στην χώρα μας, ο πρωτογενής τομέας, έχει ξεκινήσει να αναζητά εναλλακτικές καλλιέργειες που έχουν ζήτηση στα ξένα. Μία απ’ αυτές είναι και η λεβάντα, με εκτάσεις, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, να γεμίζουν από τον εντυπωσιακό θάμνο με τα μωβ άνθη. Μάλιστα, ορισμένες φορές σε τέτοιο βαθμό, που γωνιές του τόπου μας να θυμίζουν κάτι από Τοσκάνη, κάτι από τον βορρά της Ιταλίας, που ‘χει παράδοση στην καλλιέργειά της. Δύο από τους καλύτερους φωτογράφους που έχουν ασχοληθεί με την οπτική μας σύνδεση με τη γειτονική χώρα λόγω λεβάντας, δραστηριοποιούνται σε Κοζάνη και Χαλκιδική. Και μας χάρισαν τις παρακάτω εικόνες…:

Η λεβάντα της Κοζάνης

Ό,τι κι αν δεις κάτω από την γραμμή που τώρα γράφω είναι πραγματικές φωτογραφίες από τα μέρη μας κι όχι αποτέλεσμα φωτομοντάζ. Ξεκινώ παρουσιάζοντας τα κλικ του Αργύρη Καραμούζα, ενός κοζανίτη φωτογράφου που βάλθηκε να βάλει την Δυτική Μακεδονία στο παιχνίδι «των εντυπώσεων». Παρακαλώ:

Δεν είναι πίνακας, δεν είναι φωτογραφία αρχικής σελίδας των Windows. Είναι η λεβάντα της Κοζάνης. Φωτογραφία, Αργύρης Καραμούζας.
Και μάλιστα το τελευταίο διάστημα, οι ιδιοκτήτες και παραγωγοί των εκτάσεων, δέχονται αιτήματα ώστε να αποτελέσουν το φόντο γαμήλιων φωτογραφίσεων… Φωτογραφία, Αργύρης Καραμούζας.
Ο συννεφιασμένος ουρανός δεν μοιάζει να χαλά την οπτική. Αντιθέτως. Φωτογραφία, Αργύρης Καραμούζας.
Ο συνδυασμός του φωτός του δειλινού με το λιλά της λεβάντας, είναι σχεδόν εγκληματικά ταιριαστός… Φωτογραφία, Αργύρης Καραμούζας.
Δεν ξέρω αν είχες και μ’ αυτόν τον τρόπο στο μυαλό σου την Κοζάνη και τις γεωργικές εκτάσεις δίπλα της. Φωτογραφία, Αργύρης Καραμούζας.

Η λεβάντα της Χαλκιδικής

Ο Γιάννης Σαρακατσάνος, ζει στην Χαλκιδική. Και ήδη έχει φροντίσει να την έχουμε αλλιώτικα στο μυαλό μας, κυρίως σε περιοχές που δεν επιλέγουμε εύκολα. Αυτή τη φορά, από την Σωζόπολη, πριν το όποιο πόδι, μας δίνει την οπτική του, πάνω στις ντόπιες καλλιέργειες λεβάντας, που κάνουν δειλά την εμφάνισή τους…:

Η Σωζόπολη και η λεβάντα της. Σε μια φωτογραφία που σχεδόν, μπορείς να μυρίσεις… Φωτογραφία, Ιωάννης Σαρακατσάνος.
Αν εδώ, αντί για Σωζόπολη Χαλκιδικής, έγραφα Montalcino, Τοσκάνη, θα ψαρώνατε ή μπα; Φωτογραφία, Ιωάννης Σαρακατσάνος.
Βάλτε περισσότερη λεβάντα παιδιά, ομορφαίνει. Φωτογραφία, Ιωάννης Σαρακατσάνος.