Αφού πρώτα κατέκτησε με την τέχνη του γκράφιτι τους δρόμους της Αθήνας, για να επεκταθεί στη συνέχεια και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όσο και σε χώρους τέχνης, ο  Ιωάννης “Sake” Καραμπέτσος πρωτοπορεί γι άλλη μια φορά και πλέον κατακτά και τις θάλασσες.

Ο δυναμικός καλλιτέχνης έβαλε τη σφραγίδα του, ζωγραφίζοντας την πλώρη του κρουαζιερόπλοιου “Neonyx Cruises”, μεταφέροντας την τεχνική του γκράφιτι, στις πλεύσεις και τα ταξίδια του. Εμπνεόμενος από το όνομα του κρουαζιερόπλοιου, καθώς Νυξ είναι η γνωστή θεότητα που προσωποποιούσε τη νύχτα, η οποία αναφέρεται ιδιαίτερα από τους αρχαίους Έλληνες ποιητές, ενώ είχε μεγάλη σημασία στην ελληνική μυθολογία ο Sake δημιούργησε ένα εντυπωσιακό έργο που απεικονίζει τη Θεά Νύχτα, (“Goddess of the Night”).

Σ αυτό συνδύασε αρμονικά την αρχαιοελληνική τέχνη με το σύγχρονο design και τη νυχτερινή ζωή, καθώς το πλοίο συνδέεται ιδιαίτερα με τη μουσική και τις συναυλίες. Στις κρουαζιέρες του πραγματοποιούνται πολλά dj set και μουσικές βραδιές. Γι αυτό και ο Sake επέκτεινε το έργο του στις πλαϊνές πλευρές του πλοίου με ένα εντυπωσιακό μπλε πεντάγραμμο με νότες, που μοιάζει να κυματίζει.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο και απαιτητικό project, που αναλάβαμε να φέρουμε εις πέρας μαζί με το @ichor_studio. Δουλέψαμε για μήνες, με την ομάδα να δίνει όλη την ενέργειά της», λέει ο Sake. «Θέλησα τα χρώματα να είναι καθαρά και πλακάτα, να ταιριάζουν με τα logo και την εταιρική ταυτότητα του πλοίου, που ανήκει στον στόλο της Sea Jet, χωρίς διαβαθμίσεις με απλές καθαρές φόρμες, ώστε να γίνεται εφικτή η συντήρησή του.

Βλέπουμε ένα γυναικείο πρόσωπο που παραπέμπει στην αρχαία ελληνική αισθητική, αλλά έχει σύγχρονα στοιχεία, καθώς φοράει ακουστικά λόγω των πάρτι που γίνονται εντός του πλοίου, με καταξιωμένους dj παγκόσμιου βεληνεκούς. Είναι μπλε γιατί αυτό είναι το χρώμα που ταίριαζε να χρησιμοποιηθεί, έχει χιτώνιο για να δείξουμε τη σχέση με την αρχαία Ελλάδα καθώς και ένα tattoo μισοφέγγαρο στο ζυγωματικό, δηλώνοντας το night vibe. Το τεράστιο πεντάγραμμο που έχει κυματισμό λόγω της θάλασσας, συμπληρώνει το έργο

Καταλήγοντας ο Sake δηλώνει εντυπωσιασμένος από το τελικό αποτέλεσμα, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία του: «Η χαρά μου είναι τεράστια, καθώς όλοι λειτουργήσαμε σαν ένα, απόλυτα εναρμονισμένοι και συνεργαστήκαμε άρτια μεταξύ μας, το NEO NYX το ICHOR και εγώ.  Είναι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο να βλέπεις τα σχέδια σου και την πορεία σου να εξελίσσονται έτσι, από τους δρόμους της πόλης, στις γκαλερί και τώρα σε κρουαζιερόπλοιο!»

Ποιος είναι ο Sake

Ο Ιωάννης Καραμπέτσος γνωστός και ως Sake είναι κορυφαίος καλλιτέχνης της σκηνής του γκράφιτι στην Αθήνα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ξεχώρισε με την πρωτοποριακή, πρωτότυπη, ρεαλιστική του προσέγγιση. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η δημιουργικότητά του εκφράστηκε στην τέχνη του τατουάζ. Το 2005 ίδρυσε το SakeTattooCrew, ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο τατουάζ, που στέκεται επάξια στην παγκόσμια tattoo κοινότητα. Παράλληλα έγινε δάσκαλος μερικών από τους κορυφαίους tattoo artists παγκοσμίως.

Συνεργάστηκε με μεγάλες εταιρείες όπως η Monster Energy, η Samsung, η Adidas, η Mad TV και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Fortune με τους 40 κάτω των 40 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες. Το 2017, επέστρεψε στο γκράφιτι, δημιουργώντας ένα νέο κύκλο δουλειάς, τα Art Crimes, όπου καταθέτει μια σύγχρονη προσέγγιση σε κλασικές και μνημειώδεις αρχαίες προτομές, γλυπτά, καμβάδες και μικτές εγκαταστάσεις.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η πρώτη του ατομική έκθεση “Art Crimes” στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, το 2019, όπου παρουσίασε τα γλυπτά του στον εξωτερικό χώρο της πλατείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, στο πλαίσιο του CONNECTED WE STAND τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την υποστήριξη του προγράμματος Fabric Republic.

Συμμετείχε σε Art Shows σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη & Μαϊάμι! Οι τελευταίες του εκθέσεις ήταν το Affordable Art Fair London 2021 και το Scope Art Fair 2021 στο Μαϊάμι, που έλαβαν διθυραμβικά σχόλια και παρουσιάστηκαν σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο.  Επίσης το ύψους τριών μέτρων γλυπτό του Άτλας, τοποθετήθηκε στα γραφεία της εταιρίας Danone στο Παρίσι.  Η τελευταία του έκθεση (Απρίλιος 2024) με τίτλο “Street Love” φιλοξενήθηκε στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην οδό Σκουφά 5 στο Κολωνάκι.

Περισσότερα στο: www.sake.gr, www.saketattoo.com, www.Ichorstudio.gr