Η Ελλάδα που παράγει και προκόβει

Σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο η 10η απονομή των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» και της «Καθημερινής». Βραβεύτηκαν παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι ελληνικών τροφίμων που, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επιμένουν ποιοτικά. Άνθρωποι που με τη δουλειά τους αναδεικνύουν τον πραγματικό πλούτο της χώρας μας. Παραγωγοί διακεκριμένων προϊόντων που δουλεύουν με πάθος, ανοίγουν καινούργιους δρόμους, επιτυγχάνουν στο πεδίο της πραγματικής ζωής, προσφέροντας παράλληλα μια διέξοδο για τη χώρα. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο και υπακούοντας στη συνείδησή τους, συχνά ανεξαρτήτως κόστους.

Ακολουθεί αναλυτική λίστα με τους φετινούς βραβευθέντες:

BΡΑΒΕΙΟ «ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ»
Στη Συριανή Ντίνα Συκουτρή της λουκουμοποιίας «Συκουτρής», που παράγει ένα εξαιρετικό παραδοσιακό προϊόν και έχει εργαστεί με πάθος για την ιστορική τεκμηρίωση του λουκουμιού και ως εκ τούτου για τη διάσωσή του.

BΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Στην εταιρεία «Three Cents» για τα 100% φυσικά αναψυκτικά που παράγει. Η εταιρεία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και σήμερα εξάγει το προϊόν της σε 23 χώρες, χάρη στο πείσμα και σην τόλμη των ιδιοκτητών.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Στον Κώστα Κρεμμύδα, που μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του μας προμηθεύει κάθε εβδομάδα με ποιοτικά και νόστιμα φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας.

BΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Στη θρακιώτικη εταιρεία «Κύκλωπας», που μετά από εργαστηριακά τεστ και την τυφλή γευσιγνωσία ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το εργαστήριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας αναδείχθηκε νικήτρια με το σπαθί της.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Στα «Τυροκομικά Άνδρου Κρεβασάρα» για το βουτυράτο και με συμπυκνωμένη γεύση γάλακτος βολάκι τους, που ενθουσίασε την επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γαστρονόμου».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΣΠΡΙΩΝ
Στη μακεδονική εταιρεία «Άροσις» για τους εκλεκτής ποιότητας και ξεχωριστής νοστιμιάς γίγαντες ελέφαντες βιολογικής γεωργίας, προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς και για τα άλλα όσπριά της.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ
Στη μελισσοκομική εταιρεία «Αττική», γιατί είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται 120 χρόνια με την τυποποίηση ελληνικού μελιού. Συνεργάζεται με 2.000 Έλληνες μελισσοκόμους, συσκευάζει 2.000 τόνους ετησίως και εξάγει το 1/8 της παραγωγής τους σε 40 χώρες.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ
Στην εταιρεία «Petrou Nuts Α.Ε.» που παράγει και εμπορεύεται ποιοτικούς ξηρούς καρπούς. Ένα ξεχωριστό βραβείο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε μια διακεκριμένη εταιρεία του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΙΑΣ
Στη Γεωργία Ζέρβα για τις χονδροελιές Δολιανών που ξεπικρίζουν φυσικά, με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο. Οι ελιές έκλεψαν την «παράσταση» στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου».

BΡΑΒΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΗΣ»
Στον Γιώργο Μάζο από τη Νεμέα για την παραγωγή βιολογικής σταφίδας, φυσικώς αποξηραμένης στη σκιά. Το προϊόν ξεχωρίζει για την υφή του, τη μοναδική γεύση του και το άρωμά του.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ
Στα πρότυπα βιολογικά αγροκτήματα «Ευβιότοποι», γιατί ελέγχουν κάθε στάδιο της παραγωγής, από το αγρόκτημα έως τα καταστήματα, και εγγυώνται ποιοτικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, γιατί γλυκαίνει τη ζωή μας από το 1915, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και με σεβασμό στις αυθεντικές γεύσεις.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΟΥ
Στο Κατώγι Αβέρωφ για την παραγωγή των εκλεκτών, ιστορικών ομώνυμων κρασιών και το σύγχρονο οινοτουριστικό προφίλ της επιχείρησης.

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Στη γαστρονομική κολεκτίβα Tinos Food Paths, για τη θαυμάσια αυτή πρωτοβουλία, τη συλλογικότητα, που έχει καταφέρει, χωρίς χρηματοδότηση από επίσημους φορείς και χωρίς τοπικιστική εσωστρέφεια, να θεμελιώσει τον σύγχρονο γαστρονομικό μύθο του νησιού.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με μια γιορτή στο περιστύλιο του Ζαππείου, όπου οι σεφ του «Γαστρονόμου» Σωτήρης Ευαγγέλου, Νένα Ισμυρνόγλου, Αστέριος Κουστούδης, Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας, Ευδοκία Φυλακούρη, Νίκη Χρυσανθίδου και Στέλιος Παρλιάρος μαγείρεψαν ελληνικά εδέσματα με πρώτες ύλες τα βραβευμένα προϊόντα.