Η καλή παραδοσιακή κουζίνα, φτιαγμένη με μεράκι είναι κάτι που εκτιμάμε πολύ σε αυτή την πόλη. Γεύσεις απλές, καθαρές, αυθεντικές, που τις νοσταλγούμε πολλές φορές, κυνηγώντας το διαφορετικό και το καινούργιο. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε σημεία στη Θεσσαλονίκη που θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις και είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε πραγματικά καλό φαγητό.

Ο Στάβλος

Κωνσταντίνου Μελενίκου 30Α

Μας υποδέχεται στη οδό Μελενίκου στο κέντρο της πόλης και είναι η νέα πρόταση του έμπειρου Restaurateur Γιώργου Κώστογλου, γνωστού από γαστρονομικά projects, όπως παλαιότερα το Αγιολί στο ισόγειο του Electra Palace αλλά και πιο πρόσφατα το «Brizola».

Εδώ συνδυάζονται γεύσεις οικείες σε δημιουργικούς συνδυασμούς με ένα περιβάλλον που αποπνέει τη γαλήνη που πηγάζει από την τέχνη. Τον χώρο, που διαθέτει στοιχεία μοναδικότητας, όπως βλέπετε, έχει επιμεληθεί ο γνωστός Θεσσαλονικιός εικαστικός Λάζαρος Πάντος.

Ο «Στάβλος» προτείνει γεύσεις που διατηρούν την ουσία της οικείας γαστρονομίας μας που συναντούν την αισθητική του χώρου και δένονται αρμονικά. Ταυτόχρονα, οι τιμές είναι πολύ προσιτές ώστε αυτή η ουσιώδης σχέση να είναι ανοιχτή σε όλους τους φίλους του καλού φαγητού.

Ιδιαίτερο στοιχείο του χώρου, η γυάλινη επιφάνεια που αποκαλύπτει από κάτω απομεινάρια από εστιατόριο της Βυζαντινής περιόδου.

KORU inspired Cuisine

Ολύμπου 15, κέντρο

KORU σημαίνει νέα ξεκινήματα. Κι αυτό ακριβώς είναι για τις ιδιοκτήτριες του εστιατορίου, την Κέλλυ και την ΠελαγίαΈνα νέο γαστρονομικό ξεκίνημα. Προερχόμενες από άλλους επαγγελματικούς χώρους, η αγάπη τους για το φαγητό τις ένωσε και τις οδήγησε να παραιτηθούν από τις προηγούμενες καριέρες τους, κάνοντας μία στροφή 180°, ακολουθώντας το όνειρο τους. Πλέον είναι σε συνεχή αναζήτηση νέων γεύσεων που προέρχονται από την πλούσια, ελληνική γη. Το μοτίβο του KORU, συνθέτει το modern-vintage style, η θετική ατμόσφαιρα, το ευχάριστο περιβάλλον, η φιλοσοφία πίσω από τις γεύσεις και τους ιδιαίτερους συνδυασμούς, ενώ η καλά επιλεγμένη μουσική πρόκειται να ολοκληρώσει στο μέγιστο την έξοδο σας.

Κύριο χαρακτηριστικό στο Koru είναι η φιλοσοφία του «food sharing», δηλαδή κάθε γεύση να αποτελεί μία κοινή εμπειρία για την παρέα. Ο συνδυασμός τών πρώτων υλών με μία πιο δημιουργική ματιά θα ανασύρει μνήμες από την παιδική σας ηλικία, ενώ ταυτόχρονα θα σας οδηγήσει σε νέα γευστικά μονοπάτια. Οι μάγειρες του εστιατορίου χρησιμοποιούν φρέσκα εποχιακά υλικά της ελληνικής γης, από τοπικούς παραγωγούς και βιολογικές καλλιέργειες και δημιουργούν με πάθος πρωτότυπα και νόστιμα πιάτα που θα εκπλήξουν και θα ενθουσιάσουν τους γευστικούς σας κάλυκες. Στο KORU θα απολαύσετε ελληνική δημιουργική κουζίνα με προϊόντα ελληνικής καταγωγής, εμπνευσμένα από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρασία, τον Πόντο, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, το Άγιο Όρος και φυσικά τα νησιά μας.

Τρία Γουρουνάκια

Καποδιστρίου 7 & Πάικου
(περιοχή Βαλαωρίτου)

Ο Δήμος Καλαϊτσίδης, ο chef του «Τρία Γουρουνάκια» μέσα από την επιμονή και τη μαγειρική φιλοσοφία που έχει χτίσει μετά από χρόνια σε διάφορες κουζίνες, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δυναμική ελληνική κουζίνα και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

Δύσκολο να κρατήσεις αυτή την ισορροπία μεταξύ πλούσιας παράδοσης, νέων τεχνικών και προϊόντων και ταυτόχρονα να μη παρασύρεσαι από «τάσεις» που δε σου ταιριάζουν. Όταν μπορείς, όμως, να σερβίρεις Μανιτάρια Καγιανά πάνω σε τριφτή πατάτα, σάλτσα ντομάτας, απάκι, Γραβιέρα Κρήτης και αυγό ποσέ, Κρεατόπιτα με τραχανά, Ξύγαλο Σητείας και πελτέ από πιπεριά Φλωρίνης, Ντολμαδάκια Γιαλαντζί μέσα σε κρύα ποντιακή σούπα (τανωμένος σορβάς), Σουτζουκάκι Σμυρνέικο με ατζέμ πιλάφ αρωματισμένο με σπιτικό πελτέ ντομάτας και γωνιανή, καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτή είναι μία κουζίνα ταυτότητας με σταθερές αναφορές, γερές βάσεις και διαρκώς εξελίξιμη.

Το a la carte μενού έχει και άλλες επιλογές, όπως σαλάτες γευστικά πλούσιες και πάντα με υλικά εποχής (γιατί τείνουμε να ξεχάσουμε και τη θέση που έχει η σαλάτα στο εστιατορικό τραπέζι) αλλά και πιάτα κρεατικών, όπως Χοιρινό στη Γάστρα, σιγομαγειρεμένο με τσακισμένες πατάτες, κρέμα σκόρδου, σάλτσα μανιταριών και κραμπλ από κρητική παλαιωμένη γραβιέρα, την Ελληνική Καρμπονάρα με Χυλοπίτες, απάκι, μανιτάρια, πεκορίνο Αμφιλοχίας και ποσέ αυγό αλλά και θαλασσινά, όπως το Κεμπάπ Σουπιάς, το Φιλέτο Σολομού με ρεβιθάδα και σάλτσα με κουρκουμά και ούζο και το Φιλέτο Λαυράκι με ριζότο φινόκιο.

Ανφάν Γκατέ

Αγ. Δημητρίου 159Α
(εντός του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών)

*Εύκολο Parking στην οδό Καθηγητού Βυζουκίδου

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών έχει δημιουργηθεί ένα εστιατόριο με άποψη για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με αισθητική αρμονική με τον ιδιαίτερο χώρο ενός Ιδρύματος αφιερωμένου στη σύγχρονη τέχνη και με τη θέληση να φροντίσει για τη γαστρονομική απόλαυση που συνοδεύεται και μία άρτια λίστα κρασιών και μία cocktail list που προσαρμόζεται στις τάσεις της εποχής.

Η ποικιλία των προϊόντων της Ελληνικής Γης είναι αυτή που δίνει το στίγμα για ένα μενού όπου οι αγαπημένες γεύσεις συναντούν τους δημιουργικούς συνδυασμούς των υλικών. Εξερευνώντας το μενού βλέπουμε ότι τα ορεκτικά ξεκινούν από τις κλασσικές «αλοιφές», όπως το χούμους, ο λευκός ταραμάς και η μελιτζανοσαλάτα, που σερβίρονται με πιτάκια και είναι πάντα εξαιρετική ιδέα για το ξεκίνημα του γεύματός σας.

Μονμάρτη

Θεμ. Σοφούλη 92, Καλαμαριά

Στο άκουσμα «Μονμάρτη» ο νους πηγαίνει σε μια ανέμελη, μποέμικη ατμόσφαιρα με ανθρώπους που απολαμβάνουν το κρασί, τις συζητήσεις και την όμορφη πλευρά της ζωής. Η δική μας «Μονμάρτη» στη Σοφούλη έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά και μας προσκαλεί να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα με τον καλύτερο τρόπο, απολαμβάνοντας γεύσεις, κρασί και την επικοινωνία σ’ ένα καλαίσθητο περιβάλλον.

Από το μεσημέρι και μετά ο κατάλογος των επιλογών εμπλουτίζεται με ορεκτικά, σαλάτες, πιάτα ριζότο και ζυμαρικών, κυρίως πιάτα με μοσχάρι, κοτόπουλο αλλά και ψάρι, pizza και επιδόρπια. Ο συνδυασμός υλικών συνδυάζει την κλασσική συνταγή με πινελιές από τη διεθνή κουζίνα. Πρόκειται για μία πολύ ολοκληρωμένη κάρτα που μπορείς να την εξερευνήσεις ανάλογα με τη στιγμή και τη διάθεσή σου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες κρασιού του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του προσωπικού για την επιλογή σας ώστε να πετύχετε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό γεύσεων και οινικής απόλαυσης.

Η Μονμάρτη είναι ένας χώρος για τους ανθρώπους που εκτιμούν τη νόστιμη πλευρά της ζωής και ξεχωρίζει ήδη γι’ αυτό.

Κελλάριος Όρμος

Θεμιστοκλή Σοφούλη 112, Καλαμαριά

Η φιλοσοφία του Κελλάριου Όρμου βασίζεται στις καλά επιλεγμένες α’ ύλες, στα φρέσκα προϊόντα και στις προσιτές τιμές. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ιδανική τοποθεσία σε κάνουν να θέλεις να τον επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Απολαμβάνοντας το φαγητό σου έχεις για θέα τα σκάφη και το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ όταν βραδιάζει τα φώτα της πόλης φέγγουν σαν πυγολαμπίδες.

Ο Κελλάριος Όρμος συστήθηκε στους Θεσσαλονικείς τον Αύγουστο του 2023 και πολύ γρήγορα απέκτησε πιστούς θαμώνες, ενώ στόχος είναι να «αγκαλιάσει» όλες τις ηλικίες και να τις συστήσει με τις γεύσεις της θάλασσας. Η διακόσμηση σε ταξιδεύει και στους τοίχους κυριαρχεί το μπλε και το λευκό. Οι άνθρωποι του Κελλάριου Όρμου σε κάνουν να αισθάνεσαι οικεία από την πρώτη στιγμή και είναι έτοιμοι να σε «ξεναγήσουν» στον κατάλογο.

Το πρώτο πιάτο που έρχεται στο τραπέζι είναι το welcome τους. Μοσχομυριστή ψαρόσουπα και φρυγανισμένο ψωμί, την οποία ο σεφ ετοιμάζει καθημερινά. Αυτό το πιάτο σε προϊδεάζει για τις υπόλοιπες νόστιμες γεύσεις που θα ακολουθήσουν. Στο μενού θα βρεις τα Πιάτα Ημέρας που καλύπτουν, αδιαμφισβήτητα, όλα τα γούστα κι οι επιλογές ετοιμάζονται με βάση τη διαθεσιμότητα των α’ υλών. Οπότε κάθε μέρα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία στον Κελλάριο Όρμο και σε πολύ προσιτές τιμές για όλους!