*Συστατικά

Για τη μαγιά

  • 1 κύβο μαγιά φρέσκια και 1 φακελάκι ξερή
  • ½  κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 140 ml νερό χλιαρό

Για το τσουρέκι

  • ¼  κ.γ. μαχλέπι
  • ¼ κ.γ. μαστίχα σε δάκρυα
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 120 ml σπορέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

 

*Εκτέλεση:

Για τη μαγιά

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ ολα τα υλικά της μαγιάς και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη μαστίχα

  • Για να γίνει η μαστίχα σκόνη την χτυπάμε στο μπλέντερ με 1 κ.σ. ζάχαρη.

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και τη φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο και να γίνει η ζύμη μας μαλακή και ελαστική για περίπου 5-7 λεπτά.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 1-1 1/2 ώρα να φουσκώσει.
  • Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για επιπλέον 30 λεπτά σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Τα αλείφουμε με αραιωμένο μέλι με νερό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά.
Tip
Αν θέλουμε τα γεμίζουμε πριν το ψήσιμο με κουβερτούρα τριμμένη ή σταφίδες ή μαρμελάδα ή ταχίνι με μέλι
Συνταγή: Γιάννης Παπουτσής (μέλος του Site του Άκη Πετρετζίκη)