Ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα, τα χταπόδια απλωμένα σε σχοινί να τα ψήνει ο ήλιος, θαλασσινοί μεζέδες και τα χέρια της παρέας υψωμένα στο ελληνικό φως να τσουγκρίζουν τα σωληνάτα ποτήρια με το διάσημο, ευωδιαστό από το γλυκάνισο ποτό και να εύχονται «στην υγειά μας!». Το ούζο, το πλέον χαρακτηριστικό εθνικό απόσταγμα, χρόνια τώρα ενώνει τις παρέες, συμπυκνώνοντας στη γεύση του όλη την πεμπτουσία του ελληνικού καλοκαιριού.

Ελάχιστες ετικέτες ούζου μπορούν να μετρήσουν πάνω από 120 χρόνια ζωής. Η ιστορία του «Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» ξεκίνησε το 1894 στη Λέσβο και μέχρι σήμερα η περίφημη συνταγή του παράγεται αναλλοίωτη από την αποσταγματοποιία με σεβασμό και αγάπη, όπως ακριβώς την οραματίστηκε και την δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης. Από 100% διπλή απόσταξη μέσα σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες και την ίδια μυστική συνταγή, η οποία ακολουθείται πιστά μέχρι και σήμερα.

Όλη αυτή η μυσταγωγία που φυλακίζεται μέσα σ’ ένα ποτήρι, μπορεί να γίνει μια ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη του μουσείου «Ο Κόσμος του Ούζου» που βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του, στο Πλωμάρι της Λέσβου. Εκεί, στον γραφικό οικισμό του Πλωμαρίου και μέσα σ’ έναν καταπράσινο ελαιώνα βρίσκεται το παραδοσιακό αποστακτήριο του «Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου», όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει τα μυστικά του και να ταξιδέψει στην ιστορία του. Σ’ έναν χώρο που επιμελήθηκε η οικογένεια Καλογιάννη με μεράκι, ο επισκέπτης θα μπορέσει να αγγίξει τις πρώτες ύλες που προέρχονται από τη γη της Λέσβου όπως το γλυκάνισο, που αποτελεί το βασικό συστατικό του «Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» και καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι. Θα περιπλανηθεί στον χώρο της απόσταξης για να παρακολουθήσει από κοντά όλη την ιεροτελεστία της παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθεί την παράδοση μέσα σε 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, όπως παλιά, τότε που ο Ισίδωρος Αρβανίτης εμπνεύστηκε την μυστική συνταγή.

Ο επισκέπτης μπορεί να μυρίσει και να γευτεί το εκλεκτό, από 100% διπλή απόσταξη «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» αλλά και να κάνει ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τη συλλογή μουσειακών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης και της εμφιάλωσης, όπως παλαιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, οι λεγόμενες ετικετέζες. Μια επίσκεψη στον «Κόσμο του Ούζου» προσφέρει στον επισκέπτη ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο με γεύσεις, αρώματα, υφές και αγνά υλικά της Λεσβιακής γης από το παρελθόν ως το σήμερα.    

Info Μουσείο Ούζου: «Ο Κόσμος του Ούζου»

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή 09.00-14.00. Έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα.

Είσοδος: 2 € (περιλαμβάνεται οργανωμένη ξενάγηση και γευσιγνωσία)

Ξεναγήσεις για άνω των 20 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.

Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση.

Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, 2252031450

www.theworldofouzo.gr
www.ouzoplomari.gr/el/
www.facebook.com/ouzoplomari