Είκοσι χρόνια μετά τη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Μάριος Φραγκούλης ένιωσε ότι πρέπει να συναντηθεί και πάλι με το ελληνικό κοινό μέσα από τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη. Η παρατεταμένη κρίση και η αγωνία μιας ολόκληρης χώρας δημιουργούν την ανάγκη να έρθουμε κοντά στις ρίζες μας, όπως μας εξηγεί, και ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας πυλώνας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, που συχνά επιστρέφουμε στο έργο του για να το αφουγκραστούμε. Η συνομιλία που ακολουθεί ενόψει της συναυλίας στο Θέατρο Δάσους, την Πέμπτη 30 Αυγούστου, ξεκινά από το σημείο της πρώτης επαφής με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και τελειώνει με μια ματιά στο μέλλον για τα σύγχρονα πολιτιστικά μας έργα. Ακολουθήστε μας…

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Από πού ξεκίνησε η σκέψη για μια συναυλία αφιερωμένη στο πλούσιο υλικό του Μίκη Θεοδωράκη;

Είναι μια ιδέα που ξεκίνησε να γεννιέται μέσα μου μετά από τα πρόσφατα γεγονότα σε σχέση με την Ελλάδα, την αγωνία του κόσμου και τη σκέψη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να επανασυνδεθούμε με αυτό που έχει αξία και ουσία, ο Λόγoς, η γλώσσα η Ελληνική. Ο Μίκης ήταν ο πρώτος μεγάλος συνθέτης του οποίου το όνομα συνδέθηκε με τους μεγάλους μας ποιητές, τον Ρίτσο, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Ελευθερίου. Είμαι πολύ περήφανος που μετά από 20 χρόνια από την συνεργασία μου και τη μελέτη πάνω στο έργο του Μίκη, με τον ίδιο τον Μίκη, παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο έργο του που ανέδειξε την χώρα μας στα πέρατα του κόσμου. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να του προσφέρουμε ως δώρο για όλα αυτά που μας έχει δώσει για πάνω από 60 χρόνια.

Τι ιδιαίτερο απαιτεί η ερμηνευτική προσέγγιση των τραγουδιών του μεγάλου Έλληνα συνθέτη;

Απαιτεί απόλυτο σεβασμό στο έργο του Μίκη μουσικά για να το υπηρετήσεις σωστά, χρειάζονται επίσης μεγάλες τεχνικές και μουσικές ικανότητες σαν τραγουδιστής, μια καθαρή σκέψη και ένα πάθος για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, την ποίηση. Για να αναλάβεις να τραγουδήσεις Μίκη Θεοδωράκη όπως παρουσιάζουμε εμείς το αφιέρωμα αυτό, χρειάζεται να είσαι ένας κυριολεκτικά ολοκληρωμένος καλλιτέχνης που γίνεται γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του έργου του Μίκη με τον κόσμο, το ευρύτερο κοινό. Μόνο έτσι και με εμπιστοσύνη από το κοινό προς εμάς επί σκηνής θα αποδoθούν τα μηνύματα και ο λόγος για τον οποίο γράφτηκαν τα τόσο σπουδαία έργα του Μίκη.

Η δική σας επαφή με τη μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, πότε ξεκίνησε και τι έχετε κρατήσει μέχρι σήμερα;

Φέτος είναι 20 χρόνια από την εποχή που πρωτοσυνεργαστήκαμε με τον Μίκη, όταν μου δίδαξε το “Άξιον Εστί” νότα-νότα στο σπίτι του. Ο Μίκης ήταν ένας πολύ σπουδαίος δάσκαλος για μένα και με έκανε ακόμα πιο πολύ να ξανα-αγαπήσω την ερμηνεία της Ελληνικής γλώσσας, ο τρόπος έκφρασης μέσα από το έργο του Οδυσσέα Ελύτη στο “Άξιον Εστί”, του Γιώργου Σεφέρη στο έργο του «Επιφάνεια Αβερωφ», στους λυρικούς κύκλους τραγουδιών «Λυρικά», «Λυρικότερα» και «Λιποτάκτες» σε στίχο του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη. Το «Άξιον Εστί» τον Μάιο του 1998 με τον Μίκη στο πόντιουμ στο Ηρώδειο, είναι κάτι που θα κρατήσω για πάντα μέσα στην ψυχή μου και θα το κουβαλάω σε όλα μου τα ταξίδια.

Νιώθετε ότι μέσα από τέτοιες συναυλίες γίνεστε ο φορέας για να περάσει αυτός ο πολιτιστικός πλούτος και σε νεότερες γενιές; 

Σίγουρα…και ως νέος ερμηνευτής που είχα την τύχη να έχω μεγάλους δασκάλους όπως ο Αλφρέντο Κράους, ο μεγάλος ισπανός τενόρος, η σπουδαία μετσο-σοπράνο Μέριλιν Χορν, έμαθα να σέβομαι και να αγαπώ τους νέους και να έχω τη διάθεση να τους βοηθήσω όσο μπορώ και να βρίσκω συνέχεια τους τρόπους να ιντριγκάρω το ενδιαφέρον τους. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε παρουσιάζοντας έργα που αποτελούν ιστορία για τη χώρα μας και είναι ερμηνευτικά σε πολύ ψηλό επίπεδο και άρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους νέους εφόσον ανεβαίνει ξαφνικά ο πήχης και το επίπεδο δυσκολίας. Ταυτόχρονα πιστεύω πως μέσα από αυτά τα έργα και μέσα από τα μάτια των νέων και του κοινού που έρχεται να μας ακούσει, γινόμαστε φορείς του πολιτισμού, αποτελούμε έμπνευση, δίνουμε ανάταση ψυχής.  Αυτά είναι που μας κάνουν υπερήφανους και θεωρώ πως αυτός είναι και ο πολιτιστικός μας πλούτος, να μπορεί να καταλαβαίνει ο ακροατής μας την σημαντικότητα και το μέγεθος των έργων αυτών που είναι διαχρονικά και αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι χρέος μας να περνάμε τα μηνύματα αυτά στα νέα παιδιά και να τους δίνουμε το θάρρος να βάζουν ψηλούς στόχους.

Γενικότερα με ποιον τρόπο μπορεί το υλικό των σημαντικών μας συνθετών, στιχουργών, ποιητών να συνεχίσει να υπάρχει και να αγγίζει τις γενιές που έρχονται;

Για να συνεχίσει να υπάρχει το υλικό αυτό πρέπει να διδάσκεται από νωρίς στα σχολεία και τα ωδεία και κυρίως να δίνονται οι ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες να τραγουδούν ή να παίζουν αυτά τα μεγάλα έργα. Σημασία έχει να περάσει η σκυτάλη στη νέα γενιά. Θα έπρεπε να υπάρχουν προγράμματα από το Υπουργείο Πολιτισμού που να στηρίζουν τις προσπάθειες των νέων και να τους δίνουν ώθηση να πραγματοποιούν δύσκολα πρότζεκτ. Αλλιώς ξεκινούν οι ευκολίες και οι μετριότητες. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα προωθήσουν τα έργα αυτά και μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και μέσα από το δικό μας σύστημα, τις δικές μας ορχήστρες. Θα έπρεπε κάθε χρόνο να υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα δίνονται μόνο στην αναπαραγωγή ή παρουσίαση μεγάλων και νέων συνθετών με στόχο να δίνονται σημαντικοί ρόλοι αποκλειστικά σε νέους ερμηνευτές. Μόνο έτσι θα αντέξουν αυτά τα έργα στον χρόνο.

Info

Ο Μάριος Φραγκούλης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη 20 χρόνια μετά

Θέατρο Δάσους
Πέμπτη 30 Αυγούστου

Ώρα Έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
17€ (γενική είσοδος)

14€ (φοιτητικό, παιδικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)

Από κάθε εισιτήριο τα 2€ διατίθενται για το Όλοι Μαζί Μπορούμε

Πληροφορίες Ταμεία ΚΘΒΕ: 2315 200 200

Προπώληση εισιτηρίων:

Ηλεκτρονικά στο public.gr https://bit.ly/2v0HldA

καιστο ticketservices.gr https://bit.ly/2vncSG1

Στα καταστήματα Public(Τσιμισκή 24 &MediterraneanCosmos)

ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200): 
ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30- 21.30
Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:Δευτέρα, Τετάρτη: 10:00 – 15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:00