Νέες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2023» στο πλαίσιο του οποίου χορηγείται  voucher για φθηνές διακοπές στους ωφελούμενους.

Το πρόγραμμα αναμένεται να  «τρέξει» αρχές Ιουνίου και σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι και εργαζόμενοι.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως, οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να  πάρουν επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα ενώ οι υπόλοιποι είναι δικαιούχοι του voucher Κοινωνικού Τουρισμού μία φορά κάθε 2 χρόνια.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού  αφορά:

  • Τους πολίτες που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι 50 ημέρες εργασίας.
  • Τους πολίτες που πήραν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από τη ΔΥΠΑ.
  • Τους πολίτες που  έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Οι δικαιούχοι

Για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του προγράμματος θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις :

  • Δεν θα πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα
  • Δεν θα πρέπει να έχει πάρει  συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο

 Η επιδότηση

Υπενθυμίζεται πως στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος η επιδότηση ήταν στα 150 ευρώ  ανά δικαιούχο και  200 ευρώ  για ΑμεΑ με αναπηρία από 67% και άνω. Επίσης επισημαίνεται πως στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος:

  • Η επιδότηση καταβάλλονταν από την ΔΥΠΑ και ενσωματώνονταν στην Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού
  • Οι δικαιούχοι όφειλαν να καταβάλουν στους παρόχους ποσό ιδιωτικής συμμετοχής το οποίο συμφωνούνταν με τον πάροχο.
  • Οι δικαιούχοι που επέλεγαν για τις διακοπές τους καταλύματα στις νήσους Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω ή στον νομό Έβρου και στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ποσό ιδιωτικής συμμετοχής.

Σημείωση: Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2022»  κάλυπτε αποκλειστικά και μόνο την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής και όχι  τοπικές μετακινήσεις και δαπάνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ποιοι χάνουν το voucher

Δεν θεωρούνται ωφελούμενοι του  προγράμματος :

  • Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχ
  • Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.

Πηγή: typosthes.gr