Οι Μπούλες και οι Γιαννίτσαροι έρχονται δυνατά και παραδοσιακά στο ετήσιο Ναουσαΐικο καρναβάλι που φέτος γιορτάζεται με εκδηλώσεις από τις 8 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2018, στην Ηρωική πόλη της Νάουσας, γενέτειρα του Ξινόμαυρου και πατρίδα όλων.
Όπως διάβάσαμε στο Journal του κτήματος Κυρ Γιάννη, οι «Μπούλες» ή «Γιαννίτσαροι και Μπούλες», είναι μία ασυνήθιστη παράδοση με βαθιές ρίζες στο παρελθόν, που μέσα στο διάβα των αιώνων έχει συνδυάσει μύθους, θρησκεία, λαογραφία, σαμανιστικά στοιχεία και ιστορικά γεγονότα. Πιστεύεται ότι το έθιμο έχει την αφετηρία του στα «Ανθεστήρια», την αρχαία ανοιξιάτικη γιορτή με τις συμβολικές τελετουργίες, όπου τιμούνταν ο Διόνυσος, η αναγέννηση και οι ψυχές των νεκρών. Ωστόσο, μερικοί ιστορικοί και ερευνητές τη συνδέουν επίσης, με τελετές μύησης των νέων ανδρών στην ενήλικη ζωή.
Οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά άγαμοι, νέοι άνδρες. Το χορευτικό ρεπερτόριο αποτελείται από τους ίδιους χορούς, Ζαλιστό, Παπαδιά, Παλιά Παπαδιά, Νταβέλη, Σωτήρη, Νιζάμικο, Μελικέ, Μουσταμπέϊκο, Σαρανταπέντε, Μακρινίτσα και Πατινάδες(4). Η στολή του Γιαννίτσαρου είναι η κοντέλα, η φουστανέλα, το πισλί, το ζουνάρι, το σελιάχι, οι κάλτσες, οι μπέτσφες, τα τσαρούχια, η πάλα των αγωνιστών. Η Μπούλα φορά γιλέκο με γκιουρντάνι, ασημένια ρούπια, αλυσίδες και χαϊμαλιά ραμμένα από τον γέροντα της ομάδας. Και φυσικά όλοι φορούν τη μάσκα, η πρόσωπος είναι φτιαγμένη από γάζα, γύψο και κερί μέλισσας για να κρατά τους χορευτές όσο το δυνατόν πιο δροσερούς.
Πότε θα δούμε φέτος τις Μπούλες;
Φέτος, το έθιμο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και θα επαναληφθεί στις 18 Φεβρουαρίου πριν την Καθαρή Δευτέρα. Κάθε χρόνο οι ομάδες και το κοινό γιορτάζουν με παραδοσιακές λιχουδιές, τοπικές πίτες και το περίφημο κρασί της Νάουσας, το Ξινόμαυρο. Είναι μια πρόσκληση σε όλους, να χορέψουν μέχρι η γη να αρχίσει να τρέμει και να τραγουδήσουν έως ότου η καρδιά βρει τη γαλήνη της.
Οι Μπούλες και οι Γιαννίτσαροι ενσωματώνουν όλες αυτές τις αντιφάσεις της ύπαρξης˙ το βαρύ αντίτιμο της ευτυχίας, την οργή και την ευδαιμονία, την επιβίωση σε δύσκολες συνθήκες, τη σύνδεση με μια πατρίδα και μια κοινή αλήθεια που ενώνει όλους τους θνητούς: την ευγνωμοσύνη του να είσαι ζωντανός.
Διαβάστε όλη την ιστορία του εθίμου
*photo copyright: Μιχάλης Αγιαννίδης