Το σχολείο μπορεί να έχει κλείσει για το άμεσο μέλλον, αλλά τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν και να διασκεδάσουν, ακόμη και κλεισμένα μέσα στο σπίτι. Μπορεί να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο πλέον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουν τελείως τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες.

Όμως κάθε βήμα πρέπει να γίνει με προσοχή και με πλήρη επίγνωση των περίεργων συνθηκών που επικρατούν λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι.

Δείτε μερικές συμβουλές για τα παιδιά σας από εκπαιδευτικούς

Η ευημερία του παιδιού σας πάντα στο πρώτο πλάνο

Η σωστή εκπαίδευση γίνεται μόνο όταν τα παιδιά αισθάνονται ευτυχισμένα, ασφαλή και ξέγνοιαστα. Παρέχετε στα παιδιά σας επιβεβαίωση και αγάπη.

Κρατήστε μια ρουτίνα

Τα παιδιά χρειάζονται κανονικότητα, εξοικείωση και οργάνωση. Συνεχίστε, λοιπόν, σε μια ρουτίνα. Κάνει το διάβασμα στο σπίτι ευκολότερο και βοηθά τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν είναι διακοπές και ότι οι δάσκαλοι αναμένουν ότι η μάθηση θα συνεχιστεί.

Δώστε στο παιδί σας κάποια αυτονομία

Αφήστε το παιδί σας να δημιουργήσει τη δική του δομή ή χρονοδιάγραμμα για την ημέρα, συνδυάζοντας τις ιδέες τους για την εκμάθηση στο σπίτι. Αν προσπαθούν να προγραμματίσουν PlayStation κάθε πρωί, τότε ίσως είναι καιρός οι γονείς να παρέμβουν. Πολλοί γονείς θα εντυπωσιαστούν με το αποτέλεσμα.

Αφήστε το παιδί σας να βαρεθεί

Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν διακοπές και να απολαύσουν τον εαυτό τους μέχρι να βαρεθούν. Στη συνέχεια, θα θέλουν να ξεκινήσουν τα καθήκοντα τους. Η εργασία θα έρθει σχεδόν φυσικά για να μειώσουν την πλήξη.

Περιορίστε τις έξυπνες συσκευές, τα τηλέφωνα και την τηλεόραση

Είναι σημαντικό για τους φίλους να κρατούν εικονική επαφή μεταξύ τους, αλλά πρέπει να αποφεύγεται μια ανθυγιεινή και υπερβολική χρήση της οθόνης σε όλες τις μορφές της. Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία και διαταράσσει επίσης τον ύπνο. Η ποικιλία είναι το κλειδί: η άσκηση, η ανάγνωση ενός μεγάλου βιβλίου και η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας είναι όλοι κατάλληλοι τρόποι αποφυγής της μονότονης θέασης μιας τηλεόρασης και μιας οθόνης.

Δώστε έμφαση στην ανάγνωση και την αριθμητική

Συνεχίστε την πρακτική άσκηση της βασικής γλώσσας και μαθηματικών. Επανεξέταση των θεμελιωδών μαθηματικών δεξιοτήτων. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει για ευχαρίστηση για ό,τι έκαναν εκείνη την ημέρα ή να ζωγραφίσει κάτι.

Να ακούτε τα παιδιά σας

Ακούστε το παιδί σας. Απολαύστε τις αφηγήσεις του παιδιού σας, να σας εξηγεί τι τους ζητείται να κάνουν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Σκεφτείτε τις επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης και της συνεχούς εποπτείας

Είναι ζωτικής σημασίας τα παιδιά να πάρουν χρόνο για να είναι ανεξάρτητα και να χαλαρώσουν. Ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να γράψουν ο ένας στον άλλο, δίνοντάς τους έναν σκοπό αλλά βοηθώντας τους να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι.

Ενθαρρύνετε την ανάγνωση κάθε μέρα

Ας διαβάσει για τον εαυτό του, για έναν γονέα, για έναν αδελφό ή ακόμα και στο κατοικίδιο σας, αλλά είναι σημαντικό τα παιδιά να συνεχίσουν να διαβάζουν. Η οποιαδήποτε ανάγνωση, μετράει.

Μην περιμένετε τα παιδιά να εργάζονται χωρίς διακοπή

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο λιγότερο χρόνο μπορεί να καθίσει και να μάθει. Τα συχνά διαλείμματα είναι σημαντικά για την παραγωγικότητα.

Μην το παρακάνετε

Θα συνιστούσα περίπου δύο ώρες μάθησης συνολικά ημερησίως για τα παιδιά, ενώ αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τέχνες και πρακτικές δραστηριότητες. Τα παιδιά στο βασικό στάδιο 2, το οποίο καλύπτει το έτος 3 έως το έτος 6, θα μπορούν να κάνουν περισσότερα: περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες τη μέρα. Αλλά και πάλι, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και πιο δημιουργικά καθήκοντα.

Υποστηρίξτε τη μάθηση που αρέσει στα παιδιά

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διερευνήσει κάτι που τους ενδιαφέρει και να δείξει τι μαθαίνει με ένα δημιουργικό έργο. Αφήστε τα παιδιά σας να πειραματιστούν.

Υποστηρίξτε τα τακτικά διαλείμματα κίνησης

Τα διαλείμματα κίνησης – όπως ο χορός, οι μιμήσεις ή άλλα παιχνίδια παρέχουν στα παιδιά αισθητηριακή ανατροφοδότηση και τους προσφέρουν την ευκαιρία να φορτίσουν την μπαταρία τους. Βρείτε τι λειτουργεί για το παιδί σας. Θα βοηθήσει πραγματικά με τη μάθηση και τη συγκέντρωση.

Επιβραβεύστε τις προσπάθειες και τη συμπεριφορά των παιδιών, όχι τα επιτεύγματά τους

Ο θετικός εποικοδομητικός έπαινος που στοχεύει στην προσπάθεια, τη συμπεριφορά και τις συγκεκριμένες πτυχές του έργου ενός παιδιού είναι πολύ πιο ισχυρός από το να λέει κανείς απλώς, μπράβο που τελείωσες τα μαθήματα σου.

Δεθείτε με το παιδί σας

«Απολαύστε τον επιπλέον χρόνο μαζί. Δημιουργήστε κάποιες χειροτεχνίες, παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, κάντε ένα γεύμα μαζί, κάντε ένα παζλ, γράψτε ένα τραγούδι ή φτιάξτε ένα βίντεο. Ίσως θα μπορούσατε να το στείλετε σε συγγενείς για να τους κάνετε μια έκπληξη.

Πηγή: Guardian