Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού σε συνδυασμό με τη γεύση του το καθιστούν όχι απλά μια υπερτροφή αλλά και ένα εξαιρετικό υλικό για την καθημερινή μαγειρική. Αυτό το εξαιρετικό μείγμα διατροφικής αξίας και γεύσης εξασφαλίζεται μόνο με την προσήλωση του παραγωγού στην ποιότητα.

Αυτό ακριβώς χαρακτηρίζει το “Μέλι Καρύστου Ευαγγελίας Κέκη” που προέρχεται από την περιοχή της Καρύστου, στην Εύβοια, φημισμένη για το μέλι της εξ αιτίας της πλούσιας ανθοφορίας αρωματικών λουλουδιών και βοτάνων που τη χαρακτηρίζει. Εκεί μεταφέρονται τα μελίσσια της παραγωγού και ανάλογα με τις τοπικές ανθοφορίες και την εποχή παράγονται διαφορετικά είδη μελιού, που το καθένα ξεχωρίζει για τις ευεργετικές του ιδιότητες και τη γεύση του.

Κάθε εποχή και το μέλι της

Όπως είπαμε κάθε εποχή έχει και το μέλι της και έτσι φτάνει στο τραπέζι μας μία γκάμα εξαιρετικού μελιού που μας προσφέρει η Κάρυστος σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το μέλι κατά εποχή. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ιδανικό υλικό και για τα γλυκίσματα αλλά και για τις σαλάτες, τα κρεατικά στο φούρνο.

Άνοιξη σημαίνει Μέλι Ανθέων (Ανθόμελο)

Είναι το μέλι της άνοιξης τρυγημένο συνήθως προς το τέλος Μαΐου. Η συλλογή του γίνεται από την ευρύτερη περιοχή των βουνών της Καρύστου και των γύρω χωριών. Ένα μέλι που προέρχεται από άνθη λουλουδιών και νέκταρ ανοιξιάτικων φυτών και αγριολούλουδων. Πλούσιο σε ένζυμα, αμινοξέα, σάκχαρα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και αλλά συστατικά που αποτελούν φυσική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι απαραίτητα για την σωστή διατήρηση της καλής υγείας.

Επίσης  έχει τονωτικές και ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες. Το νέκταρ των λουλουδιών από τα οποία προέρχεται είναι αυτό που καθορίζει τις τελικές ιδιότητες του μελιού. Το ανθόμελο βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες ενώ δίνει ενέργεια και αντοχή.
Είναι ανοιχτόχρωμο και έχει εξαιρετικό άρωμα.

Καλοκαίρι με Θυμαρίσιο Μέλι

Παράγεται προς το τέλος Ιουλίου τρυγημένο από τα μελίσσια μας που έχουν μεταφερθεί στις παραθαλάσσιες τοποθεσίες της περιοχής της Καρύστου και του Κάβο Ντόρο. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποικιλίες μελιού που υπάρχουν. Έχει λεπτή γεύση και άρωμα και ανοιχτόχρωμη εμφάνιση.

Επιστημονικές  μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή, αντισηπτική και αντιμυκητισιακή δράση εμποδίζοντας αποτελεσματικά την βιωσιμότητα ενός ευρέως φάσματος ανθεκτικών μικροβίων και παθογόνων μυκήτων.Επίσης, διαθέτει αντιοιστρογονική δράση σε χαμηλή συγκέντρωση αλλά και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του ενδομητρίου.
Η υψηλή θρεπτική αξία και οι ισχυρές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού το καθιστούν ένα βιολειτουργικό τρόφιμο, που όταν βρίσκεται στην διατροφή μας, προσφέρει υγεία, τόνωση και προστασία από ασθένειες.
Το φυτό θυμάρι είναι εξαιρετικό στη στήριξη του ανοσοποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος.
Είναι ανεπεξέργαστο και κρυσταλλώνει συνήθως σε 6-18 μήνες.

Το Φθινόπωρο φέρνει Μέλι Ερείκης (Κισούρι τοπική ονομασία)

Η συλλογή του γίνεται στην περιοχή του όρους Όχη, η οποία είναι πλούσια σε ανθοφορία πορφυρής Ερείκης (μωβ Κισούρι). Έχει σκούρο κοκκινοχάλκινοχρωμα, ιδιαίτερη χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες. Έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών της Ερείκης. Είναι από τα πιο θρεπτικά μέλια. Έχει πολύ υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία που οφείλεται κυρίως στο ότι είναι πλούσιο σε μέταλλα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (2%) σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες μελιού.

Χειμώνας θα πει Μέλι Κουμαριάς (διεθνής ονομασία “bitter honey”)

Συλλέγεται στα βουνά του Κάβο Ντόρο, στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου, από το τέλος Δεκεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου. Το μέλι που προκύπτει από το δέντρο κουμαριά έχει σκούρο χάλκινο χρωμα με γκριζωπές αποχρώσεις. Το άρωμα του είναι μέτριο έως δυνατό. Κρυσταλλωνει αμέσως λόγω της εποχής. Ουσιαστικά λίγες μέρες μετά τη συλλογή του. Αφού κρυσταλλώσει αποκτά μια βουτηρένια υφή. Έχει υπόπικρη, πολύ ιδιαίτερη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα αλλά μέλια. Το μέλι κουμαριάς θεωρείται γκουρμέ. Η υποπικρη γεύση του στην οποία οφείλει και την διεθνή ονομασία του, BitterHoney, αποδίδεται στο γλυκοζίδιο Αρβουτίνη.


Εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν και την αντικαρκινική του δράση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις φλεγμονές. Επίσης, έχει αιμοστατικές ιδιότητες. Τέλος, είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, αποτελώντας έτσι μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού, με τις φυσικές αντιβιοτικές ουσίες να το καθιστούν ασπίδα προστασίας από διάφορες ασθένειες. Μια άλλη χρήση για το μέλι κουμαριάς είναι ως διουρητικό και αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος, όπως άλλωστε ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ενώ οι θερμίδες που περιέχει είναι λιγότερες από τα αλλά μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης και φρουκτόζης, κ έτσι συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για διαβητικούς τύπου Β, πάντα με την συμβουλή και καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού σας.

 

Μετά από όλα αυτά νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη λαχτάρα για μέλι.

Στο κανάλι του «Μέλι Καρύστου Ευαγγελίας Κέκη» μπορείτε να δείτε και προτάσεις με συνταγές. 

Επικοινωνία – Παραγγελίες

 

Μέλι Καρύστου – Ευαγγελία Κέκη

Τηλέφωνο

6937201081

Facebook Page

Instagram

YouTube