Πριν από 61 χρόνια ακριβώς, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1960 εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από την ΔΕΗ ο πειραματικός σταθμός τηλεόρασης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι Έλληνες, είχαν για πρώτη φορά, τον ολόδικό τους τηλεοπτικό σταθμό.

Η αρχική ιδέα ήταν του Μάνου Ιατρίδη, προϊστάμενου, τότε, του Τμήματος Γενικής Διαφώτισης της ΔΕΗ. Ο πειραματικός αυτός σταθμός θα πραγματοποιούσε την εκπομπή του στην περιοχή της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης. Άρα, η έναρξη λειτουργίας του πρώτου ελληνικού σταθμού ήταν το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου του 1960 και το τέλος λειτουργίας του, η Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου του 1960.

Ένα σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού προσέφερε δωρεάν η Philips, ενώ το υπόλοιπο υλικό είχε αναζητηθεί από εγχώριους φορείς και κατασκευάστηκε από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Πόσοι όμως μπορούσαν να δουν τηλεόραση το 1960;

Η εκπομπή του Σταθμού τηλεόρασης πραγματοποιούνταν κάθε βράδυ, από τις 19:30 μέχρι τις 22:00. Την εκπομπή παρακολουθούσαν χιλιάδες πολίτες. Πως; Από τους 100 δέκτες της Philips, που είχαν τοποθετηθεί σε σημεία της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη εικόνα ελληνικού σταθμού

Και τώρα, η απάντηση στην ενδιαφέρουσα ερώτηση του τίτλου. Ποια ήταν η πρώτη εικόνα που είδαν οι Έλληνες, από ελληνικό, τηλεοπτικό σταθμό; Θα σου δείξω αμέσως: