O Καθηγητής και συγγραφέας Γιάννης Τζαβλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του New York College Θεσσαλονίκης, Ιδρυτής της εταιρίας συμβούλων Upgrade και Συγγραφέας του best seller «Μην Πουλάτε! Κάντε τους άλλους να αγοράσουν!» είναι από τους πλέον έμπειρους συμβούλους και γνώστης των νέων τάσεων της αγοράς εργασίας και των αναγκών των σύγχρονων επιχειρήσεων. Τον γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια και κάθε συζήτηση μαζί του μου δίνει πλήθος από ερεθίσματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές εταιρείες εμπιστεύονται αυτόν και τους συνεργάτες του για την εκπαίδευση και εξέλιξη των στελεχών του. Με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή του New York College, ποιος θα ήταν καταλληλότερος για να μιλήσει για το τοπίο που διαμορφώνεται στις σπουδές και την αγορά εργασίας; Ο Γιάννης Τζαβλόπουλος.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο


Ποια στοιχεία, κατά τη γνώμη σας, έχει σήμερα η επιτυχημένη επιλογή σπουδών;

Η επιτυχημένη επιλογή θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Το πρόγραμμα σπουδών που θα επιλέξουν οι υποψήφιοι φοιτητές, θα πρέπει  να εστιάζει στην πρακτική, και η διδασκαλία να γίνεται από μία εξαιρετικά αφοσιωμένη, υποστηρικτική αλλά και άρτια καταρτισμένη ομάδα ακαδημαϊκού προσωπικού, η οποία θα έχει εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων και στενούς δεσμούς με τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του New York College έγκειται στο συνδυασμό δύο βασικών χαρακτηριστικών: πρώτον την προσφορά πανεπιστημιακών γνώσεων στους σπουδαστές, ώστε με επαρκή γνωστικό εξοπλισμό να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στον εργασιακό χώρο στο μέλλον, και δεύτερον, την μεταλαμπάδευση διαχρονικών αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού. Έχοντας ιδρύσει 3 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πράγα, προσφέροντας πανεπιστημιακά προγράμματα σε συνεργασία με τα καλύτερα κρατικά πανεπιστήμια Αγγλίας, Γαλλίας και Αμερικής, και χάρη στη συνεισφορά του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, οι απόφοιτοί ξεχωρίζουν με τα εφόδια που παίρνουν κάνοντας το “excellence” πράξη.

Τι πρέπει να διαθέτει ένα σύγχρονο ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας;

Να προσφέρει ουσιαστική παιδεία – και όχι απλώς εκπαίδευση – με παγκόσμια προοπτική σταδιοδρομίας στον ταχύτατα εξελισσόμενο χώρο των επιχειρήσεων και όχι μόνο. Το New York College , έχοντας εδραιώσει επί 3 και πλέον δεκαετίες, μια σημαντική παρουσία στην εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας, με τους αποφοίτους του να βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας επιχειρήσεων όλων των κλάδων, αποτελεί εγγύηση για την επαγγελματική αποκατάσταση και τη σταδιοδρομία του κάθε αποφοίτου. Με το 90% των αποφοίτων μας να βρίσκουν εργασία στο πρώτο εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, χάρη στο διευρυμένο επαγγελματικό δίκτυο του New York College στην αγορά εργασίας, η επαγγελματική αποκατάσταση δεν αποτελεί θεωρία, αλλά αντικειμενικό γεγονός! Το Γραφείο Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας, βοηθάει ενεργά με όλη την απαραίτητη προετοιμασία ενός υποψηφίου με εξειδικευμένα σεμινάρια, προετοιμασία βιογραφικού σημειώματος, συνοδευτικής επιστολής και τεχνικών επιτυχημένης συνέντευξης, αλλά φυσικά και με το ετήσιο Career Fair, όπου HR Managers και επιχειρηματίες των μεγαλύτερων εταιρειών, μας επισκέπτονται ώστε να γνωρίσουν από κοντά φοιτητές και αποφοίτους.

Ζούμε στην εποχή της Δια Βίου Μάθησης. Το New York College πως συνεχίζει να βοηθά όσους το επιλέγουν και μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών;

Πρώτα απ’ όλα με μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με τα καλύτερα κρατικά Πανεπιστήμια Αγγλίας, Γαλλίας και Αμερικής. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και οργανισμούς σε υψηλότερες θέσεις. Δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων στη Διοίκηση και τους επιμέρους τομείς, καθώς και σε επαγγελματικές δεξιότητες, ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Επίσης με τα Executive Diplomas με την πιστοποίηση του New York College, όπου σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η ουσιαστική συμβολή στη διαρκή επιτυχία των επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και στην επιτυχημένη καριέρα των στελεχών. Τα συγκεκριμένα προγράμματα εστιάζουν στην ανάπτυξη των πλέον κρίσιμων διοικητικών και ηγετικών ικανοτήτων που απαιτεί η αποτελεσματικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη σε συνθήκες αβεβαιότητας, πολυπλοκότητας έντονου ανταγωνισμού και συνεχών αλλαγών.

 Η επαγγελματική επιτυχία θα πρέπει να είναι και στοιχείο της προσωπικής ευτυχίας. Τι έχει αλλάξει πλέον στις μέρες μας σε σχέση με τον ορισμό που της δίναμε παλιότερα;

Η επαγγελματική επιτυχία είναι βασικό συστατικό της προσωπικής επιτυχίας. Αυτό που έχει αλλάξει πλέον στις μέρες μας αφορά τον τρόπο που ορίζουμε την επιτυχία.  Η επιτυχία σήμερα είναι μια πορεία προσωπικής αλλαγής, εξέλιξης και αναβάθμισης. Η επαγγελματική επιτυχία είναι εξ ορισμού μια προσπάθεια, δεν μπορεί να κληρονομηθεί, δεν μπορεί να σταθεί νοηματικά μια «προ εξοφλημένη επιτυχία». Η επιτυχία χρειάζεται εσωτερικό κίνητρο. Δηλαδή, μια βαθύτερη εσωτερική ώθηση που, σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση, θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να παραμείνει εστιασμένος στην προσπάθεια, να δείξει επιμονή στη δύσκολη στιγμή που οι περισσότεροι παραιτούνται ή αντιδρούν παρορμητικά. Η ζωή είναι γεμάτη προβλήματα, αν αντέξεις τα χτυπήματα της ζωής μετά κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει. Γι’ αυτό, χρειάζεται ένα προσωπικό όραμα. Ένα όραμα που δίνει νόημα σε όλη αυτή την προσπάθεια για επιτυχία και τελικά και ευτυχία.

 

Με βάση την πολυετή εμπειρία σας, ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που παρατηρούμε τόσο στις σύγχρονες σπουδές όσο και στην αγορά εργασίας και πως το New York College αφουγκράζεται τις νέες εξελίξεις;

Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 οι εταιρείες θα αντικαταστήσουν περίπου το 6% του ανθρωπίνου δυναμικού τους, ενώ 1 στους 2 θα χρειαστεί να κάνει reskilling. Όροι όπως το Reskilling, Cross-Skilling και Upskilling θα αποτελέσουν λέξεις-κλειδιά στην νέα εποχή.  Όσοι παραμείνουν στις θέσεις τους θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν το 40% των δεξιοτήτων τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας αγοράς εργασίας και οι εταιρίες θα εκπαιδεύσουν περίπου το 70% του προσωπικού τους για να πετύχουν ομαλή μετάβαση στα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Για τους παραπάνω λόγους το New York College σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ προσφέρει πτυχία με παγκόσμια αναγνώριση σε σύγχρονες επιστημονικές ειδικότητες και κατευθύνσεις σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το Εργαστήριο Βιοϊατρικών Επιστημών

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω το πρόγραμμα των Βιοϊατρικών Επιστημών στο υπερσύγχρονο εργαστήριο Βιοϊατρικής το οποίο εγκαινιάστηκε το 2021 με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, το οποίο έχει πολύ μεγάλη ζήτηση κυρίως λόγω της πανδημίας.

 Υποδεχόμενος τους νέους φοιτητές του New York College ποιες είναι οι δικές σας συμβουλές – προτροπές σ’ αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής τους;

Καταρχάς θα τους ευχηθώ να έχουν ένα όμορφο μαθησιακό ταξίδι και θα τους συμβούλευα να εστιάσουν στις σπουδές τους, να απολαύσουν τη φοιτητική σου ζωή και να αναζητούν συνέχεια νέα γνώση. Το σημαντικό είναι το ταξίδι, όπως  αναφέρει και στα διδακτικά του ποιήματα ο Καβάφης: «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις». Ο άνθρωπος δεν γεννιέται, γίνεται μέσα από το μαθησιακό ταξίδι της ζωής του. Όλες μας οι αρετές, ο χαρακτήρας μας, οι δεξιότητες και οι συμπεριφορές μας μαθαίνονται μέσω της γνώσης και των εμπειριών της ζωής μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε.

New York College

Θεσσαλονίκη – Εγνατίας 138 και Π.Π.Γερμανού – 2310889879

Αθήνα – Λεωφ.Αμαλίας 38,Σύνταγμα – 2103225961

www.nyc.gr