Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Γιάννης Κότσιρας έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τη μουσικοθεατρική παράσταση Κατάστρωμα Α, η οποία ξετυλίγει τη σχέση του έρωτα με τον χρόνο και τη δύσκολη καθημερινότητα.

Ο Γιάννης Κότσιρας μιλώντας στο biscotto.gr εξήγησε πώς σχετίζεται το Κατάστρωμα Α με πτυχές της προσωπικής του ζωής, ποιο ήταν το κίνητρο για να το παρουσιάσει αλλά και πώς οι κακές ειδήσεις και οι απαιτητικές συνθήκες της καθημερινότητας έχουν επηρεάσει τη δημιουργικότητά του.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Μισιρλή

Τον Μάρτιο θα κάνετε «στάση» στη Θεσσαλονίκη με τη μουσικοθεατρική παράσταση Κατάστρωμα Α. Ποιο ήταν το κίνητρο για να παρουσιάσετε τη συγκεκριμένη παράσταση; 

Το αρχικό κίνητρο, ήταν η ανάγκη να εκφραστώ με έναν διαφορετικό τρόπο από τον καθιερωμένο. Ήθελα να μιλήσω μέσα από τα τραγούδια και όχι απλά να τραγουδήσω. Ξέρετε είναι μια εντελώς διαφορετική συνθήκη μια μουσικοθεατρική παράσταση σε έναν θεατρικό χώρο από μία μουσική παράσταση ή συναυλία σε μια μουσική σκηνή ή ένα νυχτερινό κέντρο.

Στους θεατρικούς χώρους υπάρχει μια εντελώς διαφορετική σχέση με τον θεατή η οποία, τουλάχιστον σε αυτό που παρουσιάζω έχει μια πολύ μεγαλύτερη αμεσότητα. Θα το καταλάβετε οταν την δείτε.

Η υπόθεση αφηγείται πτυχές της δική σας ζωής; 

Σίγουρα έχει αναφορές και στιγμές από την δική μου ζωή αλλά ταυτοχρόνως είναι και πολύ διαφορετική. Όλο το κείμενο του Οδυσσέα Ιωάννου, είναι εμπνευσμένο από τις συζητήσεις μας και τη γνώση που έχει για το ποιος είμαι και τι σκέφτομαι, αλλά και με αυτά που ο ίδιος θα ήθελε για μένα.

Όπως διαβάσαμε θα ερμηνεύσετε επιτυχίες μεγάλων δημιουργών αλλά και δικό σας ρεπερτόριο. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στο κοινό το «Κατάστρωμα Α»; 

Μέσα από το κείμενο και την σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, περνάνε πολλά μηνύματα στην παράσταση. Το ενδιαφέρον είναι ο καθένας να τα ανακαλύψει και να τα μεταφράσει μόνος του. Αυτό όμως που διατρέχει την παράσταση είναι η σχέση του έρωτα με τον χρόνο και τη δύσκολη καθημερινότητα.

Υπάρχει κάποια ιστορία που κρύβεται πίσω από την ονομασία της παράστασης; 

Σε οτιδήποτε κάνω υπάρχει μια ιστορία. Η σχέση μου με το κατάστρωμα, είναι η σχέση μου με τα καράβια. Με το ταξίδι και με όλα αυτά που έχουν συμβεί σε μένα αλλά και στους γονείς μου. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά ταυτίζονται με τις εμπειρίες πολλών φίλων που έχουν παρακολουθήσει την παράσταση.

Έχετε αισθανθεί να επηρεάζουν τη δημιουργικότητα σας όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας; Οι κακές ειδήσεις, απαιτητικές συνθήκες της καθημερινότητας κλπ. 

Φυσικά. Και τη δημιουργικότητα και την καθημερινότητα και τις συνεχείς αναθεωρήσεις που προκαλούν όλα αυτά στις ανησυχίες μου για το μέλλον. Το απογοητευτικό είναι ότι οι θλιβερές ειδήσεις και τα τραγικά γεγονότα έχουν πλέον κατακλύσει την ζωή μας. Η τηλεόραση σε συνεργασία με τους πολιτικούς, προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που ζούμε αλλά έχει πλέον φανεί το επίπλαστο της υπόθεσης. Και αυτό γιατί οι περισσότερες άσχημες και τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε είναι ως επί των πλείστων δική τους ευθύνη και με δική τους υπαιτιότητα. Οπότε προκειμένου να θιχτεί ο εγωισμός τους ζητώντας συγνώμη, προσπαθούν να μας πείσουν μέσω της πλύσης εγκεφάλου ότι ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική χώρα από αυτήν που δημιούργησαν. Δυστυχώς όμως για αυτούς και ευτυχώς για εμάς απέτυχαν παταγωδώς. Και αυτό θα το πληρώσουν πολύ άσχημα.

Τι ζητάτε επαγγελματικά το 2023; 

Δεν έχω μάθει να ζητάω από το μέλλον. Έχω μάθει να το φτιάχνω μόνος μου. 

Δεν ελπίζω ούτε εύχομαι στο τι να μου φέρει η κάθε καινούρια χρονιά. Πλέον ελπίζω και εύχομαι να μην μου πάρει τίποτα. Ευελπιστώ να έχω την υγεία μου ώστε να συνεχίσω να δημιουργώ και να συνεχίσω να είμαι ένας καλός πατέρας, ένας καλός σύντροφος και ένας χρήσιμος πολίτης στην κοινωνία.

Ποια είναι η επόμενη δουλειά που ετοιμάζετε; 

Προς το παρόν έχω αφοσιωθεί στην συνεργασία μου με τον “Σασμό”. Όμως έχω στα σχέδια την δημιουργία ενός κύκλου καινούριων τραγουδιών μέσα στο 2023. Δεν μπορώ να σας πως κάτι άλλο προς το παρόν.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ