H Θεσσαλονίκη δε λείπει ποτέ από το πρόγραμμά του. Ο Φοίβος Δεληβοριάς έρχεται στις 26 Νοεμβρίου στο Club του ΜΥΛΟΥ και εμείς είχαμε μια σύντομη συνομιλία μαζί του.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Τα τραγούδια σου είναι μια αφήγηση ιστοριών, δικών σου, που όμως ταιριάζουν απόλυτα και σε πολλούς άλλους. Επιλέγεις ποιες στιγμές, καταστάσεις, εικόνες θα μετατραπούν σε στίχο ή γίνεται υποσυνείδητα;
Υποσυνείδητα. Κάθε φορά που λέω εγώ να επιλέξω θέμα, βγαίνει σα σχολική έκθεση. Όταν το θέμα έρχεται καταπάνω μου με συγκίνηση, τότε βγαίνει καλό το τραγούδι.

Διαφέρει σε κάτι η τελευταία δισκογραφική δουλειά σε σχέση με τις προηγούμενες;
Είναι κάπως πιο φιλόδοξη. Προσπαθεί απ’ τη μια να αποτελέσει μικρό χρονικό μιας ολόκληρης ελληνικής εποχής – απ’ το ’80 ως τα χρόνια της κρίσης – και αφ’ ετέρου να κλείσει (με υστερική σχεδόν λεπτομέρεια στον ήχο) όλα τα πνεύματα που κατοικούν σ’ ένα παλιό σπίτι. Τον έγραψα και τον ηχογραφήσαμε εξ ολοκλήρου σχεδόν στο σπίτι που μεγάλωσα. Είναι ένα δίσκος όπου πρωταγωνιστούν φαντάσματα.

Ακούμε όλο και συχνότερα διασκευές και επανεκτελέσεις παλιών τραγουδιών, του ελαφρού, ρεμπέτικων, λαϊκών. Μπορεί να λειτουργήσει αυτό σε βάρος του καινούριου υλικού; Να μην έχουμε παραγωγή νέων τραγουδιών από νεότερους δημιουργούς;
Η αλήθεια είναι πως είναι κάτι που δεν το πολυκαταλαβαίνω. Μου αρέσουν τα παλιά τραγούδια, όπως και τα παλιά ρούχα. Αλλά ειδικά στο τραγούδι, αν σου αρέσει όντως το παλιό, δεν πολυχρειάζεσαι διαμεσολάβηση. Σε γοητεύει η πρώτη ηχογράφηση. Πάντως ο κόσμος δείχνει μια σαφή τάση προς το παλιό, είτε με εφιαλτικά αποτελέσματα (εθνικισμοί, παλαιοπασοκίλα, νεοθατσερισμός) είτε με ενδιαφέροντα (ανακάλυψη από την αρχή του τι άξιζε όντως στη μεγάλη τέχνη). Όλοι μυριζόμαστε ένα σάπιο μέλλον και βάζουμε στη θέση του μια παλιά φωτογραφία των γονιών μας. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Έχεις αυτό που λέμε σημαντικές μουσικές επιρροές;
Ε, ναι. Χατζιδάκις, Σαββόπουλος, λαϊκά, Πλάτωνος, Beatles, Dylan, Cohen, Waits, διάφοροι Γάλλοι και Ιταλοί. Rufus Wainwright, St. Vincent από συγχρόνους.

Στο live που περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη, τι θα ακούσουμε;
Κάτι σαν «Best of». Όχι όμως με την έννοια του ότι «τα καλύτερα έγιναν». Κοιτάζουμε ένα αλμπουμάκι με τον εαυτό μας σε διάφορες φάσεις και είτε γελάμε, είτε εκνευριζόμαστε, είτε συγκινούμαστε, παίρνουμε φόρα για κάτι καινούργιο.

INFO
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016
Μύλος Club
Ανδρεου Γεωργίου 56, περιοχη Σφαγεία
Ώρα προσέλευσης: 21:30 / Ώρα έναρξης: 22:30
Τηλ κρατήσεων: 2310510081
Εισιτήριο θεάματος: 12€, Προπώληση: 10€
Σημεία Προπώλησης: Έντεχνον, Σάρωθρον – Καφέ Διώροφο (Καλαμαριά), Stereodisc, Harry’s Spot (Σβώλου)
Facebook event: ΕΔΩ