Για «σοβαρές μειώσεις τιμών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς το νέο «Καλάθι» μπήκε σε λειτουργία από χθες.

«Τα νέα είναι πάρα πολύ ευχάριστα, ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει και ήδη λειτουργεί», είπε ο κ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ. Ανακοίνωσε ότι το χαμηλότερο καλάθι έχει η αλυσίδα σουπερμάρκετ «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» και σήμερα Πέμπτη (10/11) θα επισκεφτεί κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, προκειμένου να επιβραβεύσει αυτή την πτώση των τιμών. Είπε ακόμη ότι κάθε εβδομάδα θα επισκέπτεται και θα διαφημίζει την επιχείρηση με τις χαμηλότερες τιμές και πως δεν τον ενδιαφέρουν τυχόν επικρίσεις και σχόλια.

Για την αλυσίδα που έχει το πιο ακριβό καλάθι αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι δεν θα πει την εταιρία διότι δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε διορθώσεις μέσα στις επόμενες ώρες. «Δεν θέλω να κάνω ζημιά σε κάποιον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, με μία ανάρτηση στο Twitter, ο Άδωνις Γεωργιάδης, δημοσίευσε την συνολική αξία για το καλάθι του νοικοκυριού, ανά σουπερμάρκετ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, συγκρίνοντας τις τιμές στα 14 σουπερμάρκετ που συμμετέχουν. Υπενθυμίζεται πως τα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται βάσει του σχετικού νόμου να υποβάλουν νέα λίστα κάθε Τετάρτη μέχρι τις 9 το πρωί.  Συνολικά στα 14 καλάθια της εβδομάδας 9-15 Νοεμβρίου συμμετέχουν 942 προϊόντα.

Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης: «Η σύγκριση της συνολικής αξίας των καλαθιών ανά αλυσίδα και σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα. Μεγαλύτερη μείωση συγκριτικά παρουσίασε η αλυσίδα «Μασούτης». Αύριο (σ.σ. σήμερα) ως επιβράβευση της θα επισκεφθώ ένα απο τα καταστήματα της. Στην παρένθεση είναι το ποσοστό ιδιωτικής ετικέτας!»

Δείτε την φωτογραφία με τον συγκριτικό πίνακα τιμών σε 14 σουπερμάρκετ, όπως την δημοσίευσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατατέθηκε η τροπολογία για καλύτερη σήμανση και επάρκεια των προϊόντων

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που επιχειρεί να βελτιώσει την εφαρμογή της πρωτοβουλίας «Καλάθι του νοικοκυριού» κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικότερα, η ρύθμιση εισάγει δύο νέες παραμέτρους.

για την εξασφάλιση ουσιαστικού οφέλους για τους καταναλωτές: την ευκρινέστερη επισήμανση των προϊόντων που εισάγονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα από τους καταναλωτές και να προτιμώνται από αυτούς καθώς και την εξασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων αυτών στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία προστίθεται παράγραφος στον σχετικό νόμο που αναφέρει ότι οι υπόχρεοι, δηλαδή super market κλπ «τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα. Επιπρόσθετα, οι υπόχρεοι διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο ¨καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στο κατάστημά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση της παρούσας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 ευρώ εως 50.000 ευρώ…».