Απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι 2023 με τον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο Μπίλλη να αναδεικνύονται οι μεγάλοι νικητές, καθώς τα εστιατόρια τους «Etrusco» και «Botrini’s» είναι στις πρώτες δύο θέσεις, με το πρώτο μαγαζί να συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη βαθμολογία, δηλαδή δύο Χρυσούς Σκούφους.

Συνολικά βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια, εκ των οποίων 17 εντοπίζονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο και από ένα σε ΘεσσαλονίκηΡόδο και Κρήτη.

Χάρτης με τους Χρυσούς Σκούφους 2023 ανά την Ελλάδα

Από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική διακρίθηκαν συνολικά 4 εστιατόρια και συγκεκριμένα:

Θεσσαλονίκη

Με βαθμολογία 15/20 έναν Χρυσό Σκούφο έλαβε το Salonica Restaurant & Bar

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2 – Ξεν. «Makedonia Palace»

Executive Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου

Στο γκουρμέ εστιατόριο του «Makedonia Palace» με την πανοραμική θέα στη θάλασσα, ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα, που δίνει στις παραδοσιακές γεύσεις φινετσάτη σύγχρονη διάσταση, γευστικό βάθος και αφοπλιστική νοστιμιά.

Χαλκιδική

Με ένα Χρυσό Σκούφο και βαθμολόγια 16/20 διακρίθηκε το εστιατόριο Treehouse στη Βουρβουρού.

Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort»

Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του ξεχωριστής αισθητικής «Ekies All Senses Resort», σκαρφαλωμένο στα μεγάλα κλαδιά ενός γέρικου πεύκου στην άκρη της αφράτης αμμουδιάς και με θέα τον ρομαντικό ορίζοντα του κόλπου της Βουρβουρούς, συνεχίζει να σκαρφαλώνει τα ύψη της μοντέρνας δημιουργικής κουζίνας. Οδηγός του ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης, που εκφράζει εδώ την αιχμή της μαγειρικής του πρότασης, μέσα από ένα μενού αυθεντικής νοστιμιάς, που συνδυάζει ευρηματικότητα και φινέτσα, με comfort στρογγυλάδα και εξαιρετική πρώτη ύλη. Δοκιμάστε: sashimi μαγιάτικου με buttermilk και oyster aioli, μπακαλιάρο με butter scotch κρεμμυδιού και μανιτάρια, περιστέρι με πουρέ κασίς και παρφέ από συκωτάκια.

Με 15,5/20 ένα Χρυσό Σκούφο έλαβε επίσης το Squirrel στη Νικήτη.

Σύγχρονη κουζίνα

Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη, Ξεν. «Danai Beach Resort»

Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης

H μικρή βεράντα με τη θαλασσινή θέα σκηνογραφεί γοητευτικά το κοσμοπολίτικο εστιατόριο του «Danai Beach Resort», όπου ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης χειρίζεται με ακρίβεια διεθνείς πρώτες ύλες υψηλών προδιαγραφών, δημιουργώντας πιάτα εκλεπτυσμένα και τολμηρά, όπου η βαθιά γεύση και η υψηλή τεχνική βαδίζουν πλάι πλάι. Έξοχη λίστα κρασιών (πάνω από 1.600 ετικέτες) με την υπογραφή του head sommelier Απόστολου Πλαχούρα. Δοκιμάστε: Μους φουαγκρά με κρέμα πορτοκάλι, πιπέρι Καμπότ και καραμελωμένα ποπκόρν, Berlingots με κατσικίσιο τυρί, ζαμπαγιόν σέλερι, porcini και σάλτσα τόνγκα αλλά και Wagyu Α5 με υφές παντζαριού.

15/20 έλαβε και ένα Χρυσό Σκούφο και το εστιατόριο Tomata στο Σάνη

Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη, Ξεν. «Sani Marina»

Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος

Φωτεινή και χαλαρή βεράντα, ντυμένη στα λευκά, με θέα στη μαρίνα του «Sani Resort». Η κουζίνα κινείται στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικότητας με τον μοναδικό και ιδιοσυγκρασιακό τρόπο του πολυβραβευμένου σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου, ο οποίος παντρεύει τα πολυτελή με τα πιο απλά υλικά, τα στοιχεία από άλλες κουλτούρες και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες σε αξιομνημόνευτες σπεσιαλιτέ επιπέδου.

Chef Patissier 2023

Το βραβείο Chef Patissier της χρονιάς απέσπασε ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με τον υψηλότερο βαθμό στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο ετήσιο «σαφάρι» των Χρυσών Σκούφων.

Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης

Ο Ηρακλειώτης Σπύρος Πεδιαδιτάκης διαπρέπει τα τελευταία χρόνια στη σκηνή των επιδορπίων στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας μια πολυσύνθετη δραστηριότητα. Επί πέντε χρόνια head pastry chef της «Σπονδής», άνοιξε στη συνέχεια το δικό του μοντέρνο ζαχαροπλαστείο «Ourse», εξέδωσε το πρώτο του, εξαιρετικό βιβλίο, με τίτλο «Notebook – pastries for restaurants», και τις φανταστικές επιδόρπιες δημιουργίες του τις απολαμβάνουμε στα βραβευμένα εστιατόρια «Squirrel» «Alali» και «Moldee».

Βραβείο ONE TO WATCH 2023

Το βραβείο ONE TO WATCH που τιμάει κάθε χρόνο ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση δίνεται στο Seeds (Αθήνα) και τον σεφ Δήμο Σαμουράκη.