Πολλές φορές υπάρχουν εταιρείες με ενδιαφέρουσα παράδοση που εξελίσσονται, καινοτομούν στον χώρο τους, κάνουν σημαντικές εξαγωγές και για πολλούς το success story τους παραμένει άγνωστo. Εμείς συναντήσαμε τη Μαρία και τον Στέργιο Τσούγγαρη, τα δύο αδέρφια, που συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς και ο πατέρας τους και ανοίγουν νέους ορίζοντες στη δραστηριότητά τους, που δεν είναι άλλη από το να προσφέρουν μικρές, γλυκιές στιγμές στην καθημερινότητά μας. Η Biscotti Tsoungari είναι μία εταιρεία που τράβηξε την προσοχή μας και όχι αδίκως.

Το 1936 ο παππούς της Μαρίας και του Στέργιου ανοίγει μια ατομική επιχείρηση σ’ ένα στενό στην Ανθέων και παρασκευάζει προϊόντα με βάση το γάλα. Μπορούσες να απολαύσεις από παραδοσιακές κρέμες, γιαούρτι, γαλακτομπούρεκο και παγωτό μέχρι λατρεμένες τουλούμπες, οι οποίες συνοδεύονταν με καϊμάκι. Παράλληλα λειτουργούσε και ως εργαστήριο ζαχαροπλαστικής το οποίο προμήθευε με τα χειροποίητα προϊόντα του και άλλα καταστήματα.

«Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, τον μπαμπά μου και τον παππού μου να φτιάχνουν δίσκους με πάστες που προορίζονταν για μικρά γαλακτοπωλεία της εποχής εκείνης»

Η εξειδίκευση στα μπισκότα

Σημαντική στιγμή ήταν η «στροφή» της εταιρείας στα μπισκότα μετά από 50 χρόνια. Αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία, καθώς ο πατέρας Φίλιππος Τσούγγαρης εντόπισε το κενό στην αγορά εκείνα τα χρόνια. Βέβαια, κάποια από τα προϊόντα τα οποία λάτρεψε ο κόσμος εξαρχής, όπως τα τσουρεκάκια, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, δεν σταμάτησαν μέχρι και σήμερα να τα παράγουν με το ίδιο μεράκι και αγάπη όπως τότε.

Μπορείτε να φανταστείτε πώς μυρίζει ένας χώρος όπου νυχθημερόν ψήνονται μπισκότα, ζυμώνονται τσουρέκια και δημιουργούνται κάθε είδους συνταγές. Δεν ήταν, λοιπόν, παράταιρο που οι νεότεροι της οικογενείας Τσούγγαρη επέλεξαν στην πορεία να ασχοληθούν με την εταιρία που τους είχε χαρίσει τόσες γλυκές αναμνήσεις.

Όταν μία οικογενειακή επιχείρηση αποφασίζει να παράγει μαζικά οι δυσκολίες και τα διλήμματα είναι πολλά. Παρόλα αυτά σήμερα η Biscotti Tsoungari συνεργάζεται με πάρα πολλά σημεία σε όλον τον ελληνικό χώρο, αλλά και το εξωτερικό, καθώς κατάφεραν να παντρέψουν παραδοσιακές γεύσεις με πρωτοποριακές συνταγές, καλές πρώτες ύλες και προσεγμένη εμφάνιση.

Από το 2007 ξεκίνησαν να παίρνουν μέρος σε εκθέσεις όπου και τα προϊόντα τους άρχισαν  να ξεχωρίζουν. Ακολούθησαν αρκετές προτάσεις συνεργασίας και έτσι άρχισαν να εξάγουν στην Κύπρο και στη Γερμανία. Ιδιαίτερη αγάπη εξέλαβαν από τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι λάτρεψαν τα εποχιακά εδέσματα, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και τσουρέκια, καθώς τους έφερναν ένα βήμα πιο κοντά στην Ελλάδα.

Ποιος πίστευε ότι η μικρή επιχείρηση του 1936 θα εξελισσόταν στο σήμερα σε μία εταιρία αναγνωρισμένη τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό;

Ο Στέργιος μάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχουν ξεκινήσει να εξάγουν στην Αγγλία, σε επιλεγμένα καταστήματα και delicatessen, ενώ δουλεύουν με μεγάλες αλυσίδες super market στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Φυσικά, τα προϊόντα της Biscotti Tsoungari υπάρχουν και στην Ευρώπη, καθώς συνεργάζονται με εταιρίες σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ αρχίζουν να χτίζουν επαφές και με τα Βαλκάνια. Επόμενός τους στόχος; Να εξαπλωθούν στην Ασία και στις Αραβικές χώρες, καθώς είναι και πιο εξοικειωμένοι με τις γεύσεις μας και έχουν ήδη πολλά ελληνικά προϊόντα στις αγορές τους.

Ένα ακόμη πράγμα που ξεχωρίζει την Biscotti Tsoungari είναι η συνεχής δημιουργία και πειραματισμός για την παραγωγή νέων προϊόντων

Πρόσφατα, μάλιστα, κυκλοφόρησαν τα Darlings. Πρόκειται για μία νέα σειρά γεμιστών μπισκότων με κρέμα, σε δύο διαφορετικές εκδοχές, φράουλα και λεμόνι. Εάν παρακολουθήσει κανείς την πορεία της εταιρίας θα διαπιστώσει πως κυριαρχεί το πάθος για τη δημιουργία νέων προϊόντων, με τη δοκιμή πρωτοπόρων υλικών. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει στιγμή που η εταιρία δε βρίσκεται σε διαδικασία πειραματισμού.

Η αγάπη του κόσμου στην προσπάθεια αυτής της ελληνικής εταιρίας είναι και αυτό που τους βοηθάει να εξελίσσονται συνεχώς

Οι πολυάριθμες, πλέον, συμμετοχές σε εκθέσεις τούς έδωσαν τη δυνατότητα να συναναστραφούν με κάθε είδους κόσμο και να πάρουν το κατάλληλο feedback. Στα θετικά της εταιρίας είναι ότι, επειδή δεν έχουν μία εντελώς βιομηχανοποιημένη παραγωγή, μπορούν να σχεδιάζουν ειδικά προϊόντα με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Αυτό, λοιπόν, συνέβη και όταν τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν ένα προϊόν με γλυκιά κολοκύθα. Παρ’ όλο που κάτι τέτοιο δεν ήταν στα σχέδιά τους, αναζήτησαν τα κατάλληλα προϊόντα και τις τεχνικές για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους και να παραδώσουν στον πελάτη ένα προϊόν αντάξιο του ονόματος της εταιρίας, όπερ και εγένετο. Το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός συσκευασίας και οι διαθρεπτικές αναλύσεις, κάτι που κάνουν με προσοχή σε όλα τα προϊόντα. Ακολουθούν όλα τα πρότυπα και τους κανόνες υγιεινής όλων των χωρών με τις οποίες συνεργάζονται, καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετικό κώδικα στα τρόφιμα.

Κάποια από τα προϊόντα που αγαπήθηκαν πολύ είναι το Μarkolato. Πρόκειται για ένα πουράκι γεμισμένο με διάφορες κρέμες και επικαλυμμένο με κακάο, σουσάμι και άλλα υλικά. Μπορείς να τα βρεις συσκευασμένα με γέμιση ταχίνι, απίστευτης πραλίνας φουντουκιού και κρέμας espresso. Ακολουθούν οι γεμιστές μαργαρίτες, τα πτι-φουρ και το παραδοσιακό τους τσουρεκάκι.

Πάντα η πρώτη εντύπωση μετράει. Εάν δεις κάποια συσκευασία Biscotti Tsoungari δύσκολα δεν θα σου τραβήξει την προσοχή

Κάθε προϊόν έχει τη δική του φιλοσοφία, άρα και τη δική του ειδικά σχεδιασμένη συσκευασία. Γνωρίζουν ότι είναι η πρώτη εντύπωση και επενδύουν και χρήματα και χρόνο ώστε να «ντύσουν» τη δουλειά τους ανάλογα. Προϋπόθεση για κάθε ένα σχέδιο είναι να δίνει από μακριά τις πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής και να είναι και ελκυστικές. Η δημιουργία μίας σωστής συσκευασίας για να είναι αισθητικά όμορφη, αλλά παράλληλα να είναι ανταγωνιστική σε Ελλάδα και εξωτερικό χρειάζεται ώρες έρευνας και όρεξη.

Εμείς θα σου πούμε ένα μικρό μυστικό. Τα προϊόντα Tsoungari εάν δεν τα γνώριζες μέχρι σήμερα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα έχεις ήδη δοκιμάσει

Τα προϊόντα τους διανέμονται καθημερινά τόσο στις χαρακτηριστικές τους συσκευασίες σε επιλεγμένες αλυσίδες super market, καταστήματα delicatessen και μικρά παντοπωλεία όσο και χύμα σε τοπικούς μικρούς και μεγάλους φούρνους.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας είναι η επέκταση του εργοστασίου τους και η επένδυση σε νέα μηχανήματα. Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και θα είμαστε εκεί, «δοκιμάζοντας» κάθε τους δημιουργία.