Το Αρχονταρίκι είναι από τους πιο παλιούς και αυθεντικούς φούρνους της Θεσσαλονίκης. Έχει χρόνια εμπειρία στην πλάτη του και το κοντέρ συνεχίζει να μετράει τη συναρπαστική ιστορία του ψωμιού που γράφεται μέσα από παραδόσεις που αντέχουν στον χρόνο, διατηρώντας αναλλοίωτες τις τεχνικές του, προσαρμόζοντας παράλληλα τη μαεστρία του σε καινούριες και πρωτοποριακές δημιουργίες. 

Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο Ωραιόκαστρο το 1977 και μετά από πολλά χρόνια, το 2020 κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης, στον μικρό αλλά ταυτόχρονα υπέροχο πεζόδρομο της οδού Λασσάνη, κάθετα στη Μητροπόλεως. Όσοι είναι λάτρεις των αυθεντικών «φουρνίσιων» γεύσεων και των προϊόντων που φτιάχνονται με πολλή αγάπη, φροντίδα και μεράκι, τότε το Αρχονταρίκι είναι ο προορισμός που θα τους ανταμείψει και με το παραπάνω. 

Η ιστορία που αντέχει 6 γενιές και ξεκινάει από τον Πόντο 

Οι λόγοι που το Αρχονταρίκι κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στις προτιμήσεις μας είναι αλλά για να τους κατανοήσουμε πρέπει να κάνουμε μία αναδρομή στον χρόνο. Τότε μόνο θα καταλάβουμε για την ποιότητα του ψωμιού που δεν έχει επηρεαστεί όλες αυτές τις δεκαετίες, αλλά γίνεται όλο και καλύτερο.

Οι προπαππούδες είχαν φούρνο στον Πόντο και έπειτα στο Ροστόφ της Ρωσίας, από εκεί το 1922, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, έφτασαν στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και δημιούργησαν το πρώτο αρτοποιείο μαζί με την επόμενη γενιά αρτοποιών της οικογένειας. Ο παραδοσιακός φούρνος που βρίσκεται σήμερα στο Ωραιόκαστρο ιδρύθηκε το 1977 και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της περιοχής λόγω της καλής και της εγγυημένης ποιότητας που προσφέρει.

Μάλιστα, είχαν εισάγει και τη διανομή κατ’ οίκον σε μια εποχή που το delivery δεν ήταν γνωστό ούτε ως ιδέα. Η νεότερη γενιά, έκτη στη σειρά, συνεχίζει την παράδοση της αρτοποιίας με την ίδια ζέση και την αγάπη για το ψωμί, που διδάχτηκε από τους παππούδες.

Το προζύμι της οικογένειας έχει ιστορία 100 ετών και γι’ αυτό το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο. Η παράδοση της οικογένειας αποτυπώνεται γευστικά πάνω στο προζύμι και είναι η κύρια βάση, ώστε να δημιουργεί εκλεκτές νοστιμιές που μας ακολουθούν στην καθημερινότητας μας, στα πρωινά μας γεύματα και όχι μόνο.

Είναι το «μάνα», η βάση που δημιουργεί το ψωμί ενώ στην παρασκευή των διαφόρων ειδών και τύπου ψωμιού που μας προτείνει το “Αρχονταρίκι” ζυμώνονται – κυριολεκτικά – διαφορετικά προζύμια αλλά και διαφορετικά άλευρα από επιλεγμένα σιτηρά απ’ όλη την Ελλάδα.

Όλα αυτά τα υλικά περνούν από το εργαστήριο της οικογένειας για να τα διαχειριστούν έμπειροι αρτοποιοί και να δημιουργήσουν προϊόντα που τα αναζητούν από διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και, πλέον, θα έχουν πρόσβαση πιο εύκολα και όσοι ζουν και εργάζονται στο κέντρο ή είναι πιο κοντά σε σχέση με το Ωραιόκαστρο, όπως για παράδειγμα οι φίλοι των αυθεντικών γεύσεων από τα ανατολικά.

Οι άνθρωποι των φούρνων Αρχονταρίκι, δεν επαναπαύονται ποτέ και είναι σε διαρκή αναζήτηση ποιοτικής πρώτης ύλης αλλά και σύγχρονων τεχνικών τόσο για το ψωμί όσο και για τα αρτοσκευάσματα.

Στους φούρνους, θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε είδη ψωμιού για κάθε διατροφική συνήθεια, ποντιακά αρτοποιήματα, όπως πιροσκί & ωτία, χειροποίητα κριτσίνια, χωριάτικες πίτες, κουλούρι Θεσσαλονίκης βουτηγμένο σε μέλι και σουσάμι, κουλουράκια, αφράτα κρουασάν και κέικ, χειροποίητο τσουρέκι, καθώς και κρύα σάντουιτς. Παράλληλα, μπορείτε να προμηθευτείτε τον καφέ σας και να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό πρωινό γεύμα, γεμάτο θρεπτική αξία.

Το Αρχονταρίκι τολμά και ακολουθεί τις νέες γευστικές τάσεις εκπλήσσοντας πάντα γλυκά το υποστηρικτικό κοινό του. Έτσι, ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη ποικιλία: λαχταριστά γλυκά, βουτήματα και λιχουδιές. Το «Αρχονταρίκι» έχει κάνει ήδη πιστούς φίλους και στο κέντρο και στοιχηματίζουμε με ασφάλεια ότι όποιος δοκιμάσει το ψωμί και τα αρτοσκευάσματά του, θα επιστρέψει την επόμενη μέρα. Η ποιότητα, βλέπετε, δεν κρύβεται. Αντίθετα, ξεχωρίζει από μακριά.

Αρχονταρίκι 

Λασσάνη 6, Κέντρο
Τ: 2311111198

Αριστοτέλους 9, Ωραιόκαστρο
Τ: 2310696604

Ωράριο
Δευτέρα με Σάββατο
06:00-18:00
Κυριακή ΚΛΕΙΣΤΑ

Facebook: Αρχονταρίκι
Instagram: arxontariki.bakery