Απόψε, Παρασκευή 29/9, θα απολαύσουμε την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου 2023 στο νυχτερινό ουρανό, που θα είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος της χρονιάς.

Η πανσέληνος αυτή, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Θερισμού», είναι το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι μετά την φθινοπωρινή ισημερία, η οποία σηματοδότησε και το επίσημο τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου.

Όπως και σε κάθε πανσέληνο, έτσι και σε αυτή του Σεπτεμβρίου, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο λίγο πριν και λίγο μετά τη δύση του ηλίου, η οποία απόψε στην Αττική θα πραγματοποιηθεί στις 19:13. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να απολαύσετε το «σούπερ» φεγγάρι του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά περίπου σε αυτή την ώρα.

Πώς θα φωτογραφίσετε την πανσέληνο με το κινητό

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προσπαθήσει να απαθανατίσουμε με το κινητό μας ένα εντυπωσιακό, ολόγιομο φεγγάρι με τα αποτελέσματα συνήθως να είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά.

Αυτό συμβαίνει διότι η φωτογράφηση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ πιο δύσκολη όταν έχουμε κινητό, σε σχέση με την επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, διότι τα smartphones συνήθως δε μας παρέχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του φιλμ (ISO).

Παράλληλα, ο ευρυγώνιος φακός των κινητών τηλεφώνων δε διαθέτει τηλεφακό μεγάλης εστιακής απόστασης (ειδικός φακός που μεγεθύνει απομακρυσμένα αντικείμενα) και έτσι το φεγγάρι φαίνεται πολύ πιο μικρό, λόγω της μεγάλης του απόστασης με τη Γη.

Τα καλά νέα είναι πως δε χρειάζεται να αγοράσετε μια επαγγελματική μηχανή για να φωτογραφίσετε την πανσέληνο, αρκεί να επιστρατεύσετε μερικά απλά κόλπα.

Για να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία της Σελήνης με το κινητό σας τηλέφωνο, το πρώτο βήμα θα ήταν να τραβήξετε την φωτογραφία μέσα από τις δεκάδες δωρεάν εφαρμογές που υπάρχουν (όπως το Nightcam ή το Camera +), ώστε να μετατραπεί η κάμερα του smartphone σας σε μια μηχανή με ρυθμίσεις και δυνατότητες ζουμ.

Ειδικότερα, θα πρέπει να ρυθμίσετε το ISO στο 100 και να επιλέξετε τη μέγιστη ανάλυση που είναι διαθέσιμη, έτσι ώστε να πετύχετε την πιο καθαρή φωτογραφία. Η πρώτη ρύθμιση θα σας επιτρέπει να τραβήξετε καλές φωτογραφίες, ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σκοτάδι, ενώ η δεύτερη θα φροντίσει να αποθηκευτεί η φωτογραφία σας με την καλύτερη δυνατή ανάλυση.

Μια καλή ιδέα, τέλος, είναι να φροντίσετε να υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο στο πλάνο, όπως μία όμορφη γέφυρα ή ένα βουνό. Αυτό επιτρέπει στον θεατή να θαυμάσει το μέγεθος του βουνού, σε σχέση με ένα άλλο αντικείμενο, ενώ δημιουργεί και ένα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Πηγή: ieidiseis.gr