Ο Θερμαϊκός και η ΝΥΜΦΗ του, θέλουν τη βοήθειά σου.

Υπάρχουν γοργόνες; Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν και στέλνουν ένα μήνυμα. Αν θέλεις μια καλύτερη πόλη, έναν καθαρό Θερμαϊκό, ακολούθησέ τες και δες τι μπορείς να κάνεις και εσύ για τη Θεσσαλονίκη σου.

Αν σε μερικές ημέρες δεις μια ουρά γοργόνας σε διάφορα σημεία της πόλης, εκεί που κάνεις τη βόλτα σου ή περνάς για τη δουλειά σου, μη σου φανεί περίεργο και – κυρίως – μην την προσπεράσεις. Έχει ένα μήνυμα για σένα που θα το ανακαλύψεις σκανάροντας το QR Code που φέρει μαζί της.

Η ουρά της γοργόνας δεν είναι απλά ένα έργο τέχνης. Είναι μια έννοια προτροπής και μια υπόσχεση από τη μπύρα ΝΥΜΦΗ προς όλους εμάς που ζούμε στη Θεσσαλονίκη, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθούν τα απορρίμματα που επιβαρύνουν τα νερά του Θερμαϊκού.

Πως θα πετύχουμε κάτι τέτοιο; Μέσα από τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, με ενημέρωση για το τι πρέπει να αποφύγουμε οι ίδιοι προκειμένου να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς στην προσπάθεια αυτή.

Τι θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο;

Μέσα από διάφορες δράσεις και με τον συντονισμό του εξειδικευμένου προσωπικού της iSea, θα επιχειρηθεί καθαρισμός σε δυσπρόσιτα σημεία του Θερμαϊκού αλλά και απομάκρυνση επιπλεόντων απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα από τις 11 μέχρι τις 18/9 το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» θα βγει για 8 συνεχόμενες μέρες στα νερά του Θερμαϊκού, με στόχο να καθαρίσει τα  επιπλέοντα απορρίμματα. Πιο συγκεκριμένα στις 11/9 θα πραγματοποιηθεί υποβρύχιος καθαρισμός στον Κελλάριο Όρμο με δύτες, ενώ στις 18/9 θα πραγματοποιηθεί ιστιοπλοϊκός γύρος με εκπαιδευμένο προσωπικό της iSea, όπου θα αναλάβει την απομάκρυνση επιπλεόντων απορριμμάτων από όλη την έκταση του Θερμαϊκού Κόλπου.

Πέραν όμως αυτού, τα απορρίμματα που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός «αγάλματος» ρεαλιστικών διαστάσεων γοργόνας κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ από την ομάδα της iSea, η οποία θα αναλάβει και την ενημέρωσή μας για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα υλικά των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται από θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παράκτιο καθαρισμό στο Εθνικό Πάρκο Αξιού στις 18/9, σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου. Ο καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί συντονισμένα με τον καθαρισμό ιστιοπλοϊκού σκάφους, ώστε να υλοποιούνται παράλληλα όταν αυτό φτάνει στο Εθνικό Πάρκο. Τον συντονισμό και την ενημέρωση των εθελοντών σχετικά με τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων θα αναλάβουν εκπρόσωποι της iSea.

Επομένως δεν έχεις παρά να συντονιστείς στα social media της ΝΥΜΦΗΣ και της iSea για να έχεις ενημέρωση για τις δράσεις, τις ημερομηνίες, τις ώρες και τα ακριβή σημεία που θα πραγματοποιηθούν.

Η ΝΥΜΦΗ είναι στο facebook ως nymfi.skg και στο instagram ακολουθείς @nymfi_skg

Η iSea είναι στο facebook ως iSea.org και στο instagram ακολουθείς @iSea_org

Δεν ξέρω για εσένα αλλά εμείς ανυπομονούμε και για τη συνάντηση με τη «γοργόνα» και για τις δράσεις της.

Που θα «πετύχεις» την ουρά της γοργόνας;

Όπως υποθέτεις σε πολυσύχναστα και χαρακτηριστικά σημεία. Έτσι θα συναντηθείτε στην Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου (6/9), στην Καλαμαριά (7/9), στην Παραλία Θεσσαλονίκης (8/9), στα Κάστρα (9/9) και τελικά, στο Λιμάνι (10/9)!

Θα είμαστε εκεί μαζί με τη ΝΥΜΦΗ της Θεσσαλονίκης και για τη Θεσσαλονίκη που όλοι θέλουμε να δούμε καλύτερη.

Follow at Social Media

ΝΥΜΦΗ

Facebook: nymfi.skg
Instagram: @nymfi_skg

iSea

Facebook: iSea.org
Instagram: @iSea_org