Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης έφτασαν στο όριο του ανθυγιεινού για τις ευαίσθητες ομάδες, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ.

Στο όριο του ανθυγιεινού κινήθηκαν τα βλαβερά σωματίδια της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Πρόδρομος Ζάνης, λόγω του κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υγρασίας, τα επίπεδα των σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη κυμάνθηκαν από μέτρια έως ανθυγιεινά για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τις τελευταίες μέρες, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς.

«Η διαβάθμιση έχει να κάνει με το αν ο δείκτης είναι καλός, μέτριος, ανθυγιεινός για ευαίσθητες ομάδες, πολύ ανθυγιεινός και επικίνδυνος. Εμείς είμαστε σε μέτρια κατάσταση και χθες και σήμερα. Σε κάποιους σταθμούς ο δείκτης έφτασε να είναι ανθυγιεινός για ευαίσθητες ομάδες, άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονολογικές ασθένειες, άσθμα κ.λπ.» εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής. Παράλληλα επισήμανε ότι «από την εμφάνιση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης τα σωματίδια έφτασαν σε κάποιους σταθμούς να είναι στο όριο του ανθυγιεινού για ευαίσθητες ομάδες. Αυτό συνέβη και στο κέντρο της πόλης και στους περιφερειακούς σταθμούς αλλά γενικά κυμάνθηκε σε μέτρια μέχρι ανθυγιεινά επίπεδα για ευαίσθητες ομάδες αυτές τις μέρες».

«Τέτοια επεισόδια μπορεί να έχουμε δέκα το χρόνο» σημείωσε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που δεν σχετίζεται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα. «Ανησυχητικό δεν θα έλεγα ότι είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συνέβαινε πάντα και συμβαίνει. Και πολλές φορές κοιτάμε πώς θα αλλάξει αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας στη μελλοντική κλιματική αλλαγή, αλλά και εκεί δεν έχουμε μια σαφή εικόνα για επίδραση στην περιοχή μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα δήλωσε ότι το πεδίο της σχετικής έρευνας είναι ακόμη ενεργό.

Ο κ. Ζάνης ανέφερε ότι αναμένεται από σήμερα αποκλιμάκωση του φαινομένου ενώ από αύριο αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και η περιοχή δεν θα επηρεαστεί από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τα νότια. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και πρόσθεσε πως η σύσταση για τις ευαίσθητες ομάδες είναι όσοι ανήκουν σε αυτές να προσέχουν περισσότερο όταν καταγράφονται τέτοια επεισόδια.