Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η ατμόσφαιρα σχεδόν σε όλη τη χώρα, λόγω της ύπαρξης αφρικανικής σκόνης.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην Αττική, όπου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, καθιστώντας την ορατότητα ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ χτύπησε καμπανάκι για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Στον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα το meteo.gr σύμφωνα με την πρόγνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, αναμένεται να εκδηλωθούν και λασποβροχές, στη βόρεια και δυτική χώρα, στα σημεία που απεικονίζονται με κίτρινο χρώμα.

Η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα εξαιτίας της σκόνης, μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων προειδοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες, ενώ έχει συνδεθεί και με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Συστήνει τον περιορισμό των υπαίθριων δραστηριοτήτων, διατήρηση κλειστών παραθύρων, χρησιμοποίηση μάσκας, ενυδάτωση και επικοινωνία όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα με τον γιατρό τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η στροφή των ανέμων σε δυτικούς από αύριο, θα περιορίσει την σκόνη στα Δωδεκάνησα και προοδευτικά θα απομακρυνθεί προς τα ανατολικά.

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος του ΕΡΤNews, Νικολέτα Ζιακοπούλου, από το βράδυ θα μπει βορειοδυτικός άνεμος στα δυτικά που θα εκτοπίσει τη σκόνη αύριο Τετάρτη κυρίως σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από το Σαββατοκύριακο και μετά.