Από την κλασική τυρόπιτα μέχρι πιο ιδιαίτερες συνταγές, αυτό το μαγαζί αξίζει να το επισκεφτείς – και εάν δεν το έχεις κάνει ακόμη, να είσαι σίγουρος/η πως δεν ξέρεις τι χάνεις!

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

Εδώ θα βρεις τις πιο νόστιμες – με διαφορά – πίτες της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τις πιο φρέσκες πρώτες ύλες, που γεύση τους σου μένει αξέχαστη και σε ταξιδεύουν στις ομορφότερες αναμνήσεις σου.

Όταν ακούς πίτα, δεν μπορείς να μη σκεφτείς τις ιστορικές, παραδοσιακές πίτες της Βλάστης. Για να δοκιμάσεις τις πιο ξακουστές πίτες της πόλης, πρέπει να ψάξεις και να βρεις την οδό Παπάφη και μόλις φτάσεις στο νούμερο 211, θα δεις την χαρακτηριστική ζωγραφισμένη ταμπέλα, «Βλάστη». Εκεί, ο Κώστας Αστραίος, με καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης, φτιάχνει εδώ και 25 χρόνια, καθημερινά, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες.

Το κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του το 1993 κι έκτοτε έχει ταΐσει (και συνεχίζει) γενιές και γενιές Θεσσαλονικέων. Πέρα από τις απίθανες γεύσεις, θα συναντήσεις και έναν φιλόξενο χώρο με ευγενέστατους και εξυπηρετικούς ανθρώπους που σε κερδίζουν αμέσως.

Με χοντρό χειροποίητο φύλλο που τραγανίζει, γεμάτο κριτσανιστές πτυχώσεις που προκαλούν ρίγη ηδονής, οι πίτες από τη Βλάστη, φτιάχνονται με τις αυθεντικές συνταγές από το ομώνυμο ορεινό χωριό της Κοζάνης που φημίζεται για τις πεντανόστιμες πίτες του και έχει επιμονή στην παράδοση.

Σου εγγυόμαστε πως αυτή η γεύση δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο/η. Η γέμιση είναι φυσικά πολύ σημαντική, αλλά στο καρέ της γεύσης την παρτίδα κερδίζουν – πραγματικά – μόνον οι πίτες που έχουν το ωραιότερο φύλλο. Κι εδώ γνωρίζουν καλά αυτή την τέχνη!

Αρκούν μερικά τετραγωνικά μέτρα για να φτιαχτούν μερικές από τις καλύτερες πίτες που θα δοκιμάσεις, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά στη ζωή σου ολόκληρη! Στη Βλάστη ανοίγουν καθημερινά τα χειροποίητα ζυμάρια τους για να κλείσουν μέσα αλμυρές και γλυκές γεμίσεις του ονείρου – από τυρόπιτα και κοτόπιτα μέχρι πολίτικη με φέτα, κασέρι και λιαστή ντομάτα, κασερόπιτα, μερακλίδικη παστουρμαδόπιτα, χορτόπιτα με αλεύρι ολικής, καπνιστό σκουμπρί για δυνατούς ουρανίσκους ή γλυκές επιλογές όπως μηλόπιτα , γαλατόπιτα ή μπανάνα – κουβερτούρα.

Έχε στο νου σου ότι ξεπουλάει από νωρίς, αφού η ζήτηση για τις πίτες της Βλάστης είναι αλήθεια, μεγάλη και μέχρι νωρίς το μεσημέρι έχουν γίνει όλα ανάρπαστα.

Διεύθυνση: Παπάφη 211, Κάτω Τούμπα

Τ: 231 094 7815

Facebook