Για να αρθούν τα περισσότερα μέτρα για τον κορωνοϊό, ενδεχομένως να φτάσουμε και τα μέσα Ιουνίου εκτιμά ο λοιμωξιολόγος του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, με αφορμή και την επανάκαμψη του ιού στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Ο καθηγητής διευκρίνισε, επίσης, ότι ακόμα και με σταδιακή άρση των μέτρων «μέχρι να βρούμε εμβόλιο για την εξάλειψη της επιδημίας θα ζούμε λίγο διαφορετικά μέχρι τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον. Θα πρέπει να ζούμε με κανόνες που θα τηρούμε για την παραλία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εστιατόρια. Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για τον συγχρωτισμό να μην υπάρχει αναζωπύρωση, γιατί τότε θα εφαρμοστούν και πάλι μέτρα».

Σε καμιά περίπτωση πριν το 2021 το εμβόλιο

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα χρειαστούν 12 έως 18 μήνες. «Σε καμία περίπτωση πριν το ’21», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας. Για την απαγόρευση κυκλοφορίας Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή ο λοιμωξιολόγος σχολίασε ότι «είναι επιλογή της πολιτείας που είναι πάνω στο τραπέζι και νομίζω ότι αν χρειαστεί θα εφαρμοστεί».

«Ίσως είναι πολύ πιο δύσκολο να βάλουμε τα μέτρα παρά να τα άρουμε. Είναι πολύ πιο επικίνδυνο αν βιαστούμε αν πάρουμε το λάθος μέτρο τη λάθος στιγμή θα έχουμε το φαινόμενο της Ιαπωνίας στο Χοκάιντο, δηλαδή να επανέλθει η επιδημία εκεί που ήταν», παρατήρησε ο Νίκος Σύψας.

«Η άρση σε εμάς θα γίνει πολύ αργά, πολύ σταδιακά με πολλή περίσκεψη, και βεβαία θα είμαστε πάντα σε επιφυλακή ότι όλα βαίνουν καλώς. Θα είναι διαδικασία μακρόχρονη, χρειάζεται πολλή υπομονή, και κυλιόμενη δε θέλουμε να κάνουμε λάθη στη διαδικασία αυτή. Μακρόχρονη γιατί για να αρθούν τα περισσότερα μέτρα ενδεχομένως θα φτάσουμε και τα μέσα Ιουνίου και κυλιόμενη γιατί αν υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης της πανδημίας θα επανερχόμαστε πίσω σε κάποια μέτρα. Η άρση δε θα είναι μόνιμη, άλλα θα επανεκτιμάται κάθε στιγμή», τόνισε.

Πηγή: typosthes.gr