Η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες και είναι έτοιμη να σπάσει κάθε ρεκόρ. Με τους εκθέτες να προσεγγίζουν τους 1.500 και τις κρατικές διεθνείς συμμετοχές να φτάνουν τις 18, συμπεριλαμβανομένης της Τιμώμενης Χώρας που είναι η Βουλγαρία, η φετινή διοργάνωση καλύπτει όλες τις προτιμήσεις.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή 

Από τις 9 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, τη ΔΕΘ θα πλαισιώνουν πλούσιες εκδηλώσεις, αφιερώματα, συναυλίες, ενώ αξιοθαύμαστη είναι η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με 49 επιμελητήρια και 382 επιχειρήσεις.

Σημαντική η θέση της Βουλγαρίας ως Τιμώμενη Χώρα 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας επισήμανε ότι η Βουλγαρία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα. «Η Βουλγαρία είναι μια χώρα που τη γνωρίζουμε καλά και την επιλέξαμε γιατί είναι πιο κοντά μας. Θα συζητήσουμε για επενδύσεις και πολιτισμό και όλοι μας θα είμαστε σε πολύ καλύτερη επιχειρηματική βάση μετά τη διοργάνωση». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι το 2024 Τιμώμενη Χώρα θα είναι η Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωση της το 1926 και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία τόσο στη γενική έκθεση όσο και στις κλαδικές. Φέτος, θα συμμετέχει με 60 επιχειρήσεις από κλάδους όπως η ενέργεια, η κυκλική οικονομία, η βιομηχανία, η καινοτομία, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα καλλυντικά και τα logistics.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος θεσμός που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο. Η φετινή διοργάνωση καλύπτει όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου και μαζί με τους χώρους εκδηλώσεων τα τετραγωνικά μέτρα που θα αξιοποιηθούν είναι 33.000.

Η Νότια Κορέα, η Μολδαβία και η Ταϊλάνδη συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιπες χώρες είναι οι Κύπρος, Ιταλία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ουρουγουάη, Ουκρασία, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Σερβία, Ινδία και Νεπάλ.

Όσα αξίζει να εξερευνήσουμε στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Βουλγαρίας (περίπτερο 13) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Supercomputer, ενός παγκόσμιας κλάσης petascale υπολογιστή, ενώ παράλληλα, προγραμματίζονται παρουσιάσεις και τεχνολογιών αιχμής στη φαρμακευτική, τη ρομποτική και την εικονική πραγματικότητα.

Το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για πρώτη φορά μία ειδική θεματική ενότητα για την ένδυση, την υπόδηση και τα αξεσουάρ, στο περίπτερο 16, το Thessfashion, στο οποίο θα συμμετέχουν ηχηρά ονόματα της μόδας. Οι επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος στο πρωτότυπο εγχείρημα του ΒΕΘ είναι περί τις 40. Θα πραγματοποιηθούν δύο επιδείξεις μόδας, ανοιχτές για το κοινό, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου από τις 18.00 έως τις 21.00 (γυναικείο, ανδρικό ένσημα, υπόδημα και αξεσουάρ) και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 12.00 (παιδικό ένδυμα).

Δεκατρία ανώτατα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν νέα προγράμματα σπουδών, καινοτόμα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά προγράμματα και προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η Έκθεση θα φιλοξενήσει και το 3ο Συνέδριο του Economist στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στο «Ι. Βελλίδης». Στο πρόγραμμα της ΔΕΘ ξεχωρίζει το συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας στη ζωή – Χτίζοντας ανθεκτικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13/9 στο «Ι. Βελλίδης».

Μία ξεχωριστή εκδήλωση που σίγουρα θα μας τραβήξει την προσοχή είναι «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές», η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθόλη τη διάρκεια της ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (6).

Και ο αθλητισμός δίνει το «παρών» στη φετινή ΔΕΘ. Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα «Όχι στη βία» το «Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5», με καθημερινούς αγώνες στο γήπεδο που θα στηθεί εντός της Έκθεσης.

Θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο πολιτιστικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το οποίο παρουσιάζει η καλλιτέχνιδα κ. Μαρίνα Πετρή.

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καθημερινές συναυλίες που θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

Η 87η ΔΕΘ περιλαμβάνει δεκάδες ακόμα ενδιαφέρουσες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που αξίζει να ανακαλύψουμε. Η φετινή έκθεση εγκαινιάζει και τη λειτουργία του HELEXPO App, του απόλυτου εργαλείου για να μπορείς να εξερευνήσεις μία ποικιλία από εκθέσεις, συνέδρια, και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η εφαρμογή παρέχει και όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και ημερίδες.

Τέλος, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και το 55ο Ράλι ΔΕΘ από τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.