– Όχι ρε παιδί μου, έτσι κατευθείαν!
– Πώς δηλαδή;
– Υπάρχει ένα τελετουργικό προτού το δοκιμάσεις. Δεν πέφτεις έτσι, με τα μούτρα!
– Ε, άντε πες!
– Να, πρώτα θέλει να το κοιτάξεις, μετά ζητά να το μυρίσεις και στο τέλος σ’ αφήνει να το δοκιμάσεις…
…και η αλήθεια είναι ότι η Νέτη είχε δίκαιο. Έχει άλλη γεύση το Ούζο αν ξέρεις να το πίνεις σωστά. Ειδικά αν μιλάμε για το Ούζο Πλωμαρίου
Γράφει ο Ευθύμης Κάλφας
Πετώντας πάνω από τη Λέσβο και λίγο προτού προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο παρατήρησα από ψηλά το νησί. Είχε μια ομορφιά εξωτική λίγο άγρια αλλά ταυτόχρονα οικεία. Χωρίς να φοβίζει και να ανησυχεί. Ίσα – ίσα, η Λέσβος από ψηλά σε ηρεμεί προετοιμάζοντας σε για όλα όσα πρόκειται να συναντήσεις με το που πατήσεις το πόδι σου εκεί.
Βρέθηκα για 48 ώρες σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, περπάτησα σε πλακόστρωτα, δοκίμασα μοναδικές γεύσεις, ήπια πολύ Ούζο Πλωμάρι και γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους. Παρακάτω σου συγκέντρωσα τα αγαπημένα μου σημεία!
1η Ημέρα – Μόλυβος
Βρισκόμαστε στο βόρειο άκρο του νησιού, εκεί όπου πρόκειται να συναντήσεις τον γοητευτικό Μόλυβο, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου και όχι άδικα. Από πολλούς θα το ακούσεις να τον αποκαλούν και ως «Μήθυμνα» από την αρχαία πόλη η οποία βρισκόταν ακριβώς στο ίδιο σημείο. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, το βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει από ψηλά, τα σπίτια κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και το λιμάνι κάτω χαμηλά είναι μόνο μερικά από τα σημεία που θα σε κάνουν να τον ερωτευτείς. Διέσχισε τα μονοπάτια, θυμήσου να ακολουθήσεις τη δική σου διαδρομή και φρόντισε να χαθείς μέσα στην καρδιά του Μόλυβου. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να ανακαλύψεις όλες του τις ομορφιές. Τους δρόμους που καταλήγουν σε παλιές γειτονιές, τις επιβλητικές εκκλησίες που σε μαγεύουν αλλά και τις 25 δημόσιες κρήνες που έχτισαν οι Οθωμανοί για την υδροδότηση του οικισμού.
Όταν ο ήλιος ξεκινήσει να πέφτει δίνοντας σε όλον τον οικισμό εκείνο το κοκκινωπό χρώμα κατηφόρισε προς το λιμάνι στις παραδοσιακές ταβέρνες. Όμως προτού επιλέξεις πού θα φας (σε όποιο ουζερί και αν κάτσεις δίπλα στο λιμάνι θα ικανοποιηθείς πλήρως) θυμήσου να γυρίσεις το κεφάλι και να δεις πώς φωτίζει ο ήλιος το κάστρο. Αυτή η φωτογραφία που θα συγκρατήσεις στο μυαλό σου θα είναι, πίστεψε με, και ό,τι θα σου δίνει κουράγιο στο φετινό χειμώνα.
Στο τραπέζι μας περίμενε ήδη για το καλωσόρισμα Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, ό,τι καλύτερο δηλαδή θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το γευστικό ταξίδι. Παραδοσιακοί μεζέδες όπως σαρδέλες Καλλονής παστές, κολιός παστός με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και ξύδι αλλά και τα κολοκυθολούλουδα τηγανητά με γέμιση τυρί, αυγά, κρεμμύδι και μυρωδικά και τα ντολμαδάκια με ρύζι, φρέσκο κρεμμύδι, κολοκυθάκι και μυρωδικά ταίριαζαν απόλυτα με τις μυρωδιές του Ούζο Πλωμαρίου, το οποίο μπορείς να το πιεις με νερό είτε και με πάγο!
2η ημέρα – Πλωμάρι!
Η διαδρομή για το Πλωμάρι κράτησε περίπου μια ώρα. Γενικά, είναι καλό να ξέρεις, ότι η Λέσβος με τις ομορφιές της, έχει μεγάλες αποστάσεις με αρκετές στροφές. Πάντα όμως να έχεις στο νου σου τον προορισμό και όχι το ταξίδι! Και όταν μιλάμε για «Πλωμάρι» ξέρουμε πάντα τι μας επιφυλάσσει ο προορισμός!
Το γραφικό χωριό Πλωμάρι βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού και είναι γνωστό τόσο για την παραγωγή ούζου, όσο και για τους παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και τους φιλόξενους κάτοικους του. Εκεί, βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις όπου παράγεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου και ήμουν από τους τυχερούς που παρακολούθησε ολόκληρη τη διαδικασία της παραγωγής. Μια διαδικασία λεπτομερώς προσεγμένη, ιδιαιτέρως προσεκτική και πάντα με την μεγαλύτερη ασφάλεια στην ποιότητα! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η ιστορία ξεκινάει από το 1894 με την περίφημη συνταγή του Ισιδώρου Αρβανίτου του ιδρυτή του Ούζου Πλωμαρίου! Ο Ισίδωρος, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε ένα όραμα το οποίο και πραγματοποίησε: να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Το μυστικό του; Να αποστάξει αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου μαζί με διάφορα άλλα αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης. Και κάπως έτσι έχουμε το μοναδικό Ούζο Πλωμαρίου, που μέχρι και σήμερα συντροφεύει παρέες ανθρώπων στις πιο ιδιαίτερες στιγμές της ζωής τους!
Συνεχιστής της παράδοσης του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι ο κ. Νίκος Καλογιάννης, ο οποίος κρατά σήμερα τα σκήπτρα της ποτοποιίας και ο οποίος βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια δίπλα μου για να μου λύσει ό,τι απορία και αν είχα. Ο ίδιος σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να διαθέτει 18 μικρούς άμβυκες, οι οποίοι, όλοι τους, αποστάζουν καθημερινά, σα να λέμε δηλαδή 18 μικρά αποστακτήρια! Αξίζει να μοιραστώ μαζί σου ότι το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου περνά από δυο αποστάξεις οι οποίες διαρκούν από 9 ώρες η κάθε μια ενώ ο γλυκάνισος που χρησιμοποιούν είναι πλέον δικής τους παραγωγής.
Καθημερινά εμφιαλώνονται 67.000 (!!!!) καραφάκια και αν θέλεις να στο βγάλει σε λίτρα θα σου πω ότι οι 18 άμβυκες ανά απόσταξη βγάζουν 9 τόνους αποστάγματος!!!!! Ζαλίστηκες; Σκέψου τι έπαθα εγώ που και από κοντά τα είδα και στο τέλος δοκίμασα από την αρχή όλες τις ετικέτες που παράγει το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου!
Μπήκα στο αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη νιώθοντας μια περίεργη αίσθηση. Σα να μου εκμυστηρεύτηκαν ένα μυστικό το οποίο δεν πρέπει να αποκαλύψω ποτέ. Τόσο μοναδικά πολύτιμο, τόσο εύθραυστο και ιερό που οφείλω να το φυλάξω για να μη χαθεί η κλασική του μαγεία. Ένιωθα ότι ξαφνικά κουβαλάω μια ευθύνη την οποία έπρεπε να μεταφέρω προσεκτικά για να μην σπάσει. Όπως ακριβώς και τα καραφάκια του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτο που είχα στοιβάξει στη βαλίτσα μου.