Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε  απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της αθάνατης Πίνδου , βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Η διαδρομή για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας ήταν απολαυστική. Αφού περάσαμε το νέο κομμάτι της Εγνατίας πήραμε την ανηφόρα περνώντας ανάμεσα από δέντρα και φαράγγια. Η Πίνδος κρύβει πολλές ομορφιές και πολλά μυστικά. Ένα από αυτά είναι και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Είχαμε ακούσει τα καλύτερα για τις πίστες και το υπέροχο τοπίο με συνεχείς εναλλαγές χιονισμένων βουνοκορφών και δενδρόφυτων πλαγιών. Η πρώτη εικόνα της Βασιλίτσας δικαίωσε τις προσδοκίες μας. Ένα πραγματικά πανέμορφο μέρος.

Δε χάσαμε καθόλου χρόνο, φορέσαμε τα πέδιλά μας. Οι διαδρομές στις μεγάλου μήκους πίστες είχαν από όλα. Και αδρεναλίνη και γέλιο αλλά και φυσιολατρία. Και επειδή ως παρέα μας αρέσει να τα συνδυάζουμε όλα, κάναμε στο μεσημεριανό διάλειμμα τον καλύτερο συνδυασμό καφέ, φαγητού και ποτού στο σαλέ που είναι και καταφύγιο αν σε πιάσει μια νύστα και θελήσεις να την πέσεις. Ήταν Σάββατο και ξέραμε ότι η μέρα θα ήταν … μεγάλη. Κάναμε μια βόλτα στα περίχωρα το μεσημέρι όπου συναντήσαμε πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς τουριστικά αξιοποιημένους αλλά και φιλικούς ανθρώπους που μας μίλησαν για την ιστορία του μαμούθ που ανακαλύφθηκε στην περιοχή πριν χρόνια. Η περιήγηση στα χωριά του νομού μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Πέρα από τους ντόπιους στην περιοχή δίνουν ζωή και ταξιδιώτες σαν κι εμάς που τους αρέσει η περιπέτεια και η εξερεύνηση.

Κλείσαμε δωμάτιο για να μείνουμε και την επόμενη μέρα σε έναν καταπληκτικό ξενώνα με πέτρινους τοίχους, τζάκι και πρωινό από τα χεράκια της νοικοκυράς του σπιτιού. Τα περισσότερα καταλύματα στην περιοχή είναι σε αυτό το στυλ και οποιοσδήποτε μπορεί να ευχαριστηθεί και να ανακαλύψει τη χαρά των διακοπών στην επαρχία και συγκεκριμένα στο βουνό.

Μόλις άρχισε να σουρουπώνει πήραμε και πάλι την ανηφόρα για το χιονοδρομικό. Θα μου πείτε τώρα τι δουλειά μπορεί να είχαμε νυχτιάτικα εκεί πάνω, όταν τα περισσότερα κέντρα κλείνουν μετά τις 5-6; Όχι δεν πήγαμε να κάνουμε παρέα με τους λύκους. Τα Σαββατόβραδα η Βασιλίτσα προσφέρει στους φανατικούς νυχτερινό σκι! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από την κατάβαση σε φωτισμένη πίστα και από πάνω μόνο ο ουρανός.

Χαρακτηριστικά

Υψομετρική διαφορά
1600 (Βάση) – 2113 (κορυφή)

Χιλιομετρικές αποστάσεις
Θεσ/νικη 160 χιλ
Αθήνα 420 χιλ.
Γρεβενά 45 χιλ.

Εγκαταστάσεις

• 2 Σαλέ
• Εστιατόριο
• Καφέ μπαρ
• Ξενώνες
• Πάρκινγκ
• Ιατρείο
• Μαθήματα σκι και snowboard
• Ενοικίαση εξοπλισμού

Πίστες

• 2 εύκολες (πράσινες) 1680 μ, 2080μ
• 7 πίστες μέτριες έως δύσκολες (μπλε – κόκκινο) 1040 μ, 1600, 1850, 1630, 1100, 1100, 2052μ
• 3 δύσκολες (κόκκινες)700, 850, 1080
• 4 δύσκολες έως πολύ δύσκολες (κόκκινο – μαύρο) 1060, 1000, 920, 1020)

Αναβατήρες

• 1 Τριθέσιος Αναβατήρας Μήκος 1016 μ
• 1 Διθέσιος Αναβατήρας913 μ
• 3 Συρόμενοι Αναβατήρες 1060, 800, 980 μ
• 2 baby lift 210 – 250μ.

Τιμές

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΡΩΝ
Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας
Σαββατοκύριακα,
Επίσημες αργίες & Υψηλή περίοδος
Καθημερινές
χαμηλής περιόδου
Κάρτα
χειμερινής  περιόδου
2015-16
Ενήλικες
( ≥ 18 ετών)
13 € 10 € 135 €
Φοιτητές
(έως 25 ετών)
& Ανήλικοι
10 € 8 € 110 €
Παιδιά από 6
έως 12 ετών
8 € 5 € 90 €
Απογευματινό
(μετά τη 13:30)
10 € 8 €
Baby lift
Αναβατήρας αρχαρίων
5 € 5 €
Νυχτερινή χιονοδρομία
(night ski)
5 € 5 €
Οργανωμένα γκρουπ
≥ των 20 ατόμων
10 € 8 €
Πεζοί,

 μόνο για Βόλτα

 

3 € 3 €
Δάσκαλοι χιονοδρομίας
(χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση)
13 € 10 €  

135 €

Ενεργοί αθλητές
ΕΟΧΑ & ΕΟΟΑ
5 € 5 €
2ευρώ επιπρόσθετη επιβάρυνση στις παραπάνω τιμές, για όσους δεν είναι κάτοχοι της μαγνητικής κάρτας RFID του ΕΧΚΒ. Τα 2ευρώ δεν αποδίδονται πίσω στον κάτοχο της κάρτας, ο οποίος τη διατηρεί στην κατοχή του και μπορεί να την επαναφορτίζει για νέα χρήση εσαεί.

 

Όροι χρήσης κάρτας:

1. Όλες οι κάρτες είναι αυστηρά προσωπικές. Η χρήση τους από πρόσωπο άλλο αυτού υπέρ του οποίου έχει εκδοθεί, συνεπάγεται αυτοδίκαιη κατάσχεση, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσηςή επιστροφής χρημάτων του νόμιμου κατόχου, καθώς και καταβολή ρήτρας από τον παραβάτη, ίσης µε την αξία του εισιτηρίου, του οποίου έγινε η χρήση.

2. Οι παραπάνω τιμές δεν ισχύουν για νυχτερινή χρήση των αναβατήρων (night ski).

3. Το ΕΧΚΒ διατηρεί το δικαίωμα να μειώνει τη δυναμικότητα ή να θέτει εκτός λειτουργίας, όποιους αναβατήρες ή όποιες πίστες κρίνει σκόπιμο για λόγους ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς την ταυτόχρονη επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου.

4.Για εκπτωτικό εισιτήριο απαιτείται η προσκόμιση των αντίστοιχων αποδεικτικών στοιχείων (φοιτητικό πάσο, αστυνομική ταυτότητα, κάρτα FIS κλπ.).

Αναλυτικότερα για τους όρους χρήσης του ΕΧΚΒ πατήστε εδώ