Τα Αναστενάρια, ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά έθιμα στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην πόλη του Λαγκαδά, από σήμερα, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έως και τις 23 Μαϊου.

Πρόκειται για ένα έθιμο που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά την οποία έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα.

Το έθιμο της πυροβασίας θα αναβιώσει και φέτος, με τους αναστενάρηδες να τραγουδούν, να χορεύουν ξυπόλητοι πάνω στα πυρακτωμένα κάρβουνα συνοδεία οργάνων και να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.

Κρατώντας τα «αμανέτια», τα κόκκινα μαντήλια με τα καρφιτσωμένα αναθήματα και τις εικόνες, θα αρχίσει η προετοιμασία για την στιγμή της πυροβασίας ώσπου ν’ ακουστεί το σύνθημα «άντε για τη φωτιά!». Η πομπή με τους οργανοπαίκτες, τα παιδιά με τις μεγάλες άσπρες λαμπάδες ανά χείρας και τους αναστενάρηδες με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τον χώρο της πυροβασίας.

Το έθιμο θα πραγματοποιηθεί στα δύο κονάκια που λειτουργούν στο Λαγκαδά. Στο κονάκι της Θρακικής Εστίας Λαγκαδά (πάροδος Β. Παπαγεωργίου) και στο κονάκι του Συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» της οικογένειας Σωτηρίου Γκαϊτατζή (Σαρρή 13, οικισμός Παπακυριαζή), που συνεργάζεται φέτος στη διοργάνωση του εθίμου με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Λαγκαδά.

Στο κονάκι της Θρακικής Εστίας Λαγκαδά οι αναστενάρηδες πυροβατούν στις 21 και 23 Μαΐου, ενώ στο κονάκι Γκαϊτατζή η πυροβασία γίνεται και τις 3 ημέρες (21-23 Μαΐου). Και στα δύο κονάκια, η τελετουργία ξεκινά το απόγευμα, ενώ η πυροβασία τελείται τις βραδινές ώρες. Την Πέμπτη 23 Μαΐου γύρω από τη φωτιά θα παρουσιάσει παραδοσιακούς θρακιώτικους χορούς ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Λαγκαδά.

Το έθιμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έρχονται να παρακολουθήσουν το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν την ιστορία του