Την Κυριακή 15 Μαΐου αναμένεται να λάβει χώρα στο Στανό Χαλκιδικής η πρεμιέρα της γαστρο-πολιτιστικής γιορτής KOUZINA, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ανατολική Χαλκιδική από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου, μετρώντας 32 κύριες και περίπου 200 παράλληλες δραστηριότητες.

Η μηνιαία διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται από το Δήμο Αριστοτέλη, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη, στηρίζεται φέτος από:

22 τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους γυναικών,
54 τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού,
19 τοπικούς chef και 6 guest chef,
περίπου 1000 εθελοντές,

σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη.

Επικεφαλής chef της διοργάνωσης είναι η Ντίνα Νικολάου, η οποία επιμελείται τη γαστρονομική ενότητα της γιορτής, ενώ υπεύθυνη για τα πολιτιστικά δρώμενα είναι η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη, Ελένη Καραντώνα.

Φέτος το KOUZINA, που δεν αποτελεί μόνο γαστρονομική ενότητα, αλλά συνθέτει κύριο λόγο προβολής και τουριστικής προώθησης του Δήμου Αριστοτέλη (στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο), είναι πολιτιστικά αφιερωμένο στα «100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή», φέροντας τον τίτλο «100 χρόνια στη νέα πατρίδα». Μια μεγάλη και τιμητική συνεργασία, αυτή με το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, έρχεται να επισφραγίσει την εν γένει ποιοτική πολιτιστική προσέγγιση του Δήμου Αριστοτέλη.

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της διοργάνωσης είναι η Δράμα, με την οποία ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώνεται οινικά, δημιουργώντας την πρώτη οινική διαδρομή με τίτλο «από το Αιγαίο Πέλαγος στη Μαύρη Θάλασσα». Η εν λόγω δικτύωση μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη, του Δήμου Δράμας και του Δήμου Τσάρεβο Βουλγαρίας θα υπογραφεί στην Αρναία την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός είναι το Μαυροβούνιο. Στο πλαίσιο αυτού του δεδομένου ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Μαυροβούνιο και την Πρεσβεία του Μαυροβούνιου στην Αθήνα υποδέχονται την Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Μαυροβουνίου Irene Rogosic, η οποία θα υπογράψει τη δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο Podgorica σε θέματα προσκυνηματικών ανταλλαγών.

Σε επιλεγμένες δραστηριότητες της διοργάνωσης συμμετέχει το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Ένωση Μελισσοκόμων Σλοβενίας, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Τοσκάνης, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Σικελίας και ο Δήμος του Ajaccio Κορσικής. Στο πλαίσιο αυτών των δρομολογημένων συνεργασιών πάνω 50 ευρωπαίοι travel agents συμμετέχουν στα δρώμενα, τα οποία καταγράφουν αντίστοιχοι εκπρόσωποι Τύπου από την Κύπρο, τη Δανία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Αμερική (για πρώτη φορά), την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σικελία, την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.

Το KOUZINA 2022 τιμά τις γυναίκες chef, συνεργαζόμενο με το ΔΕΛΤΑ 360 και τη Monasty Marriot της Θεσσαλονίκης: Ντίνα Νικολάου, Σοφία Γεωργακάκη, Κική Εμμανουηλίδου, Ελένη Βασιλειάδου, Ειρήνη Σδούκου, Sladjana Soc, καθώς και γυναικείες ομάδες γαστρονομίας δημιουργούν μενού, πιάτα και γεύσεις με τον όρο χρήσης μόνο τοπικών προϊόντων.

Εξαιρετικές κρίνονται και οι συνεργασίες του φετινού KOUZINA με το THESS BAO, που στις 19 Μαΐου στο Παλαιοχώρι παρουσιάσει την τοπική εκδοχή του bao bun, αλλά και με τη Geogastronomy, που σε συνεργασία με το Xenia Ouranoupolis διοργανώνουν την εκδήλωση μνήμης στο Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό (1.6.22), παρουσία φραγκισκανών μοναχών από τη Ρώμη.

Η τελετή λήξης, αφιερωμένη πάντα στη μνήμη της εθελόντριας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΗΛΙΑ – ΣΑΜΑΡΑ, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στα Νέα Ρόδα με τη συμμετοχή της μπάντας των ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ του Λάζαρου Βαλκάνη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης.