Το συναίσθημα της φυγής και της περιπλάνησης που τόσο έχουμε στερηθεί τα δύο χρόνια της πανδημίας, «θρέφει» η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τρένα και Ράγες» που παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκη η Βίκυ Ιατρού, ο Δημήτρης Τενεκετζής, ο Θανάσης Τσιλιγγούδης και ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης «Out of Focus».

Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει τρένα, σιδηροδρομικές γραμμές, σταθμούς, ταξιδιώτες, τοπία και ράγες, σε ένα ταξίδι με έμφαση στο παρελθόν. «Ιδιαίτερα τα τρένα στη Θεσσαλονίκη έχουν μια δυνατή ιστορία», σημειώνει ο Θανάσης Τσιλιγγούδης, εξηγώντας ότι κάποια από τα εγκαταλελειμμένα τρένα στους Λαχανόκηπους μπορεί «να έχουν και μια άσχημη ιστορία. Μπορεί κάποια να είναι από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, από τα τρένα που έφευγαν οι Εβραίοι για το Άουσβιτς».

Οι περισσότερες από τις 52 φωτογραφίες της έκθεσης αναφέρονται σε παλιά τρένα. «Μας αρέσει το παλιό. Ο χρόνος και οι φθορές του», επισημαίνει ο Θανάσης Τσιλιγγούδης.

Το τρένο για τους δημιουργούς, συμβολίζει την τάση φυγής που έχουμε μέσα μας, αλλά και την ανάμνηση από το παρελθόν, και σε αυτά ο καθένας από τους τέσσερις δίνει τη δική του ματιά.

«Είναι τρένα που πέρασαν, σταμάτησαν, μας πήγαν σε αγαπημένους προορισμούς και πρόσωπα κι αυτές οι εικόνες αφήνουν μια γλυκόπικρη αίσθηση», λέει ο κ. Τσιλιγγούδης, τονίζοντας ότι σήμερα, λόγω πανδημίας, αυτή η τάση φυγής παραμένει μόνο στο νου, καθώς περιμένουμε πότε θα μπορέσουμε να ξαναταξιδέψουμε.

Το τρένο είναι από τα πιο αγαπημένα μέσα μεταφοράς για τους φωτογράφους και σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι το πιο κοινωνικό. «Έχεις τη δυνατότητα να κινηθείς, να επικοινωνήσεις με ανθρώπους περισσότερο απ’ ό,τι στο αεροπλάνο ή το λεωφορείο».

Σημαντικό μέρος της έκθεσης καταλαμβάνουν και οι ράγες, «οι οδηγοί στη ζωή μας», όπως τις χαρακτηρίζει ο κ. Τσιλιγγούδης. «Μπορεί να πιστεύουμε πολλές φορές ότι ακολουθούμε τη δική μας διαδρομή, αλλά κάποιες φορές αυτή η διαδρομή είναι προκαθορισμένη, όπως στα τρένα. Το τρένο δεν μπορεί να ξεφύγει. Έτσι και στη ζωή, μπορεί να είμαστε ελεύθεροι, αλλά υπάρχουν πλαίσια πάνω στα οποία κινούμαστε», σημειώνει.

Μετά το τέλος της έκθεσης, οι φωτογραφίες ενδέχεται να γίνουν λεύκωμα το οποίο θα διανεμηθεί στα 43 μέλη που αριθμεί η μη κερδοσκοπική Φωτογραφική Λέσχη «Out of Focus». Η έκθεση εγκαινιάζεται την ανήμερα των Φώτων, Πέμπτη 6 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στον νέο εκθεσιακό χώρο της Λέσχης, Αγνώστου Στρατιώτου 3, στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ