Τριακόσια χρόνια πριν, το 1723, ο J. S. Bach κλείνει την περίοδο του Köthen και φεύγει στη Λειψία, όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. Στα σχεδόν επτά χρόνια που έμεινε στην πόλη Κέτεν (1717 – 1723) ως αρχιμουσικός στην αυλή του φιλόμουσου πρίγκιπα Λεοπόλδου, στην πιο δημιουργική του ηλικία κι έχοντας στη διάθεσή του εξαιρετικούς μουσικούς, ο Μπαχ έγραψε κάποια από τα πιο σημαντικά του έργα οργανικής μουσικής και μουσικής δωματίου, όπως τις Σονάτες και Παρτίτες για βιολί σόλο, τις Σονάτες για βιολί και τσέμπαλο, τις Σουίτες για βιολοντσέλο σόλο, πιθανώς τις Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο, τα Πρελούδια και Φούγκες της συλλογής Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο, τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα.

Το 1723 πεθαίνει ο Μολδαβός πολιτικός, στρατιωτικός, λόγιος πολύγλωσσος και ιδιαίτερα καλλιεργημένος, συγγραφέας, ιστορικός, αλλά και σημαντικός συνθέτης οθωμανικής λόγιας μουσικής Dimitrie Cantemir. Ο Καντεμίρ, που πέρασε μεγάλες περιόδους της ζωής του στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνο συνέθεσε έργα που κατέχουν εξέχουσα θέση στο κλασικό ρεπερτόριο της οθωμανικής μουσικής, αλλά επίσης συνέλεξε και κατέγραψε εκατοντάδες κομμάτια από την προφορική μουσική παράδοση της εποχής του σε μια μουσική σημειογραφία που εφηύρε ο ίδιος. Η πολύπλευρη προσωπικότητα του Καντεμίρ εμπνέει έναν διάλογο ανάμεσα στη μουσική της Οθωμανικής αυλής του 17ου αιώνα και τη μουσική των αυλών της μπαρόκ Ευρώπης.

Το 1723 ο βιρτουόζος βιολιστής και συνθέτης Giuseppe Tartini μαζί με τον στενό φίλο και συνάδελφό του για χρόνια στην Πάντοβα, βιολοντσελίστα Antonio Vandini, αφήνουν την Ιταλία και πηγαίνουν στην Πράγα, όπου θα δουλέψουν για τρία χρόνια στην υπηρεσία του Κόμη Kinsky. Οι δύο μουσικοί θα παραμείνουν φίλοι και συνεργάτες σε όλη τους τη ζωή. Ο Tartini έγραψε για τον Vandini δύο απαιτητικά Κοντσέρτα για βιολοντσέλο και ορχήστρα. Οι λίγες Σονάτες για βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο του Vandini που σώζονται, και που ξαναβρέθηκαν πρόσφατα, είναι ιδιαίτερα εκφραστικές και δεξιοτεχνικές.

Το 1723 γεννιέται στο Κέτεν ο Carl Friedrich Abel, συνθέτης και ίσως ο τελευταίος και πιο σημαντικός γκαμπίστας της εποχής του. Ο πατέρας του, Christian Ferdinand Abel, ήταν ο κύριος γκαμπίστας και τσελίστας της ορχήστρας του πρίγκηπα Λεοπόλδου, στην αυλή του Κέτεν, και καλός φίλος του J. S. Bach. Ο Carl Friedrich Abel θα σπουδάσει αργότερα στη Λειψία με τον Bach και θα γίνει πολύ στενός φίλος και συνεργάτης του Johann Christian Bach στο Λονδίνο, όπου θα ιδρύσουν μαζί τη διάσημη σειρά συναυλιών Bach – Abel.

Με αυτές τις τέσσερις μικρές ιστορίες, σας καλωσορίζουμε στο 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής και σας προσκαλούμε σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο!

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου – 1η συναυλία:
Orient express, Παρίσι – Κωνσταντινούπολη
Cantemir, Lully, Rameau, Forqueray

Σάββατο 4 Νοεμβρίου – 2η συναυλία:
La Stravaganza Greca
Γύρω από την φιλία του Giuseppe Tartini με τον Antonio Vandini
Μουσική για βιολί, βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου – 3η συναυλία:
Lucile Boulanger & Pierre Gallon
Johann Sebastian Bach – Carl Friedrich Abel
Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο

Κυριακή 12 Νοεμβρίου – 4η συναυλία:
Δήμος Γκουνταρούλης & Bruno Procopio
Köthen – London, un piccolo viaggio
Μεταγραφές και αυθεντικό ρεπερτόριο για βιολοντσέλο πίκολο

 

info
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
12€, 7€ (μειωμένο)
Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ: 30€, 20€ (μειωμένο)