Σε προχωρημένες συζητήσεις για την ίδρυση ελληνικής θυγατρικής εταιρείας, κάτω από την ομπρέλα της οποίας θα μπορούν να μεταφερθούν προοπτικά διεθνείς δραστηριότητες που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται από άλλες χώρες, αλλά και για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας Accusonus, βρίσκεται η μητρική εταιρεία του facebook, Meta Platforms, Inc.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Meta Platforms θα εξαγοράσει το 100% την Accusonus από τους ιδρυτές και μετόχους της Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε όπως και έτερο μέτοχό της, το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Big Pi Ventures, συμφερόντων Μάρκου Βερέμη, σε αποτίμηση (enterprise value) που κινείται στην περιοχή μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υπογραφές έχει προγραμματιστεί να μπουν, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Παρασκευή και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Meta Platforms, που πραγματοποιεί τις σχετικές διαπραγματεύσεις εδώ και λίγους μήνες, όχι μόνον θα διατηρήσει την δραστηριότητα της Accusonus στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα και την Πάτρα όπου διατηρεί γραφεία (αλλά έχει έδρα στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ) αλλά και θα επενδύσει για να την αναπτύξει περαιτέρω. Στόχος της είναι η ελληνική startup να παρέχει τις λύσεις ήχου που απαιτεί ο κόσμος εικονικής πραγματικότητας ή metaverse που αναπτύσσει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός. Σημειώνεται πως metaverse είναι όρος που περιγράφει τη σύζευξη της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας με αποτέλεσμα την επαυξημένη πραγματικότητα στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων. Με αυτό τον τρόπο μία ελληνική εταιρεία θα τρέχει ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας ραχοκοκαλιάς του metaverse.

Παράλληλα ήδη από το Σεπτέμβριο στελέχη της Meta Platforms ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσουν την προοπτική να ιδρύσουν εδώ θυγατρική και να μεταφέρουν σημαντικότατο αριθμό εργαζομένων τους από άλλες επικράτειες στην Ελλάδα. Τις σχετικές συζητήσεις και ερωτήματα που είχε η ομάδα της αμερικανικής εταιρείας ανέλαβε να συντονίσει και να απαντήσει επιτελείο της κυβέρνησης υπό την διεύθυνση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη. Οι συζητήσεις περιλάμβαναν αναλυτικές παρουσιάσεις τόσο του φορολογικού και εργατικού πλαισίου στην Ελλάδα όσο και της ασφαλιστικής κάλυψης και των παροχών και κινήτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί για να προσελκύσουν αλλοδαπούς εργαζόμενους και εταιρείες να μετεγκατασταθούν και να εργάζονται από εδώ.

Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της Meta Platforms διαδραμάτισε βεβαίως το γεγονός πως η Ελλάδα κατάφερε την τελευταία διετία να προσελκύσει επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft, η Amazon Web Services και η Digital Realty που εξαγόρασε την ελληνική Lamda Helix, οι οποίες και αναπτύσσουν data center και υπηρεσίες cloud τελευταίας γενιάς στη χώρα παρέχοντας την απαραίτητη υποδομή για να φιλοξενηθούν τμήματα της δραστηριότητας της μητρικής εταιρείας του facebook.

Και κάπως έτσι η Meta, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας τη Δευτέρα το απόγευμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν στα 853 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται ένα βήμα πριν ανοίξει την Meta Hellas, θυγατρική με ελληνικό ΑΦΜ που προοπτικά μπορεί να απασχολήσει αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενους από τους 68.177 ανθρώπους που εργάζονται για αυτήν παγκοσμίως.

Ποια είναι η ελληνική startup Accusonus

Tα προϊόντα της ελληνικής Accusonus, startup η οποία ιδρύθηκε το 2013 χρησιμοποιούνται από χιλιάδες βραβευμένους με Grammy παραγωγούς που έχουν συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως οι Bob Dylan, Lou Reed, Shakira και πολλοί πολλοί ακόμα. Πρόκειται για εταιρεία που αναπτύσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τα οποία βοηθούν στην επεξεργασία ήχου και βίντεο. Επαγγελματίες και μη έχουν την δυνατότητα μέσω των αλγορίθμων της να επιδιορθώνουν άμεσα τον ήχο στα βίντεό τους, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση πως έχουν γυριστεί εντός ενός επαγγελματικού στούντιο.

Η Accusonus απασχολεί πάνω από 50 άτομα και σύμφωνα με στοιχεία του το Crunchbase, μέχρι προσφάτως είχε σηκώσει 3,9 εκατ δολάρια από την αγορά, γνωστοποιώντας το 2019 πως εξασφάλισε επένδυση ύψους 3,3 εκατ δολ (Series A).Στον γύρο εκείνο ηγήθηκε το ελληνικό Venture Friends και συμμετείχαν το επίσης ελληνικό Big Pi Ventures, το IQBility του ομίλου Quest, η PJ Tech Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και μία ομάδα αμερικανών επενδυτών υπό τον Michael Tzannes, συνιδρυτή της accusonus και πρώην CEO της εταιρείας Aware, η οποία πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας DSL.

Είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν προϊόντα μηχανικής μάθησης στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας ήχου, λανσάροντας το 2014 το προϊόν Drumatom. Όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην “Κ”, ο κ. Τσιλφίδης, το συγκεκριμένο εργαλείο είναι το πρώτο της εταιρείας και βοηθάει του επαγγελματίες ηχολήπτες να βελτιώσουν τον ήχο των ηχογραφήσεων τυμπάνων. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2017, η ομάδα λάνσαρε το Regroover, ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναλύσει ένα μιξαρισμένο ηχητικό δείγμα και να το χωρίσει στις αρχικές πηγές από τις οποίες προήλθε. Άλλα προϊόντα είναι το ERA Bundle, SFX Cellar κ.α. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της εταιρείας ήταν η ανακοίνωση της συνεργασίας της με την Adobe το 2018, στο πλαίσιο της οποίας η πατενταρισμένη τεχνολογία της νεοφυούς εταιρείας ενσωματώθηκε στα προγράμματα της Adobe για την παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Πηγή: moneyreview.gr