‘Ενα από τα λιγότερα γνωστά έργα του Σαίξπηρ, το Χειμωνιάτικο Παραμύθι, μετά την πετυχημένη σκηνική πορεία του στην Αθήνα (Μάϊος 2018, Από Μηχανής Θέατρο), υποδέχεται το κοινό της Θεσσαλονίκης για τρεις μόνο παραστάσεις στο θέατρο της ΕΜΣ, ως μετάκληση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι (α’ παράσταση: 4 Μαΐου 2018, Αθήνα, ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ), θα  φιλοξενηθεί ως μετάκληση από το ΚΘΒΕ τον Ιούνιο του 2018, για 3 μόνο παραστάσεις (01, 02 και 03 Ιουνίου) στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Πρόκειται για ένα αλλόκοτο παραμύθι….Η ιστορία του ζηλόφθονου βασιλιά Λεόντιου που τα άρρωστα συναισθήματά του για την ωραία (και πιστή εν τέλει) σύζυγό του Ερμιόνη γίνονται η αιτία για 16 χρόνια δυστυχίας και μοναξιάς. Ο Λεόντιος, τυφλωμένος από ζήλεια και διψώντας για εκδίκηση θα οδηγήσει την «άπιστη» στη φυλακή, το παιδί του και τους έμπιστους του στην εξορία, βυθίζοντας ταυτόχρονα τον ίδιο στην απόλυτη μοναξιά και απελπισία.

Όμως, όπως η ζωή δίνει και δεύτερες ίσως και τρίτες ευκαιρίες, έτσι και ο Σαίξπηρ δίνει στον άτεγκτο βασιλιά την ευκαιρία να μετανοιώσει, να τον συγχωρέσουν αυτοί που αδίκησε, να αγαπήσει και να αγαπηθεί ξανά.

Όλο το έργο Χειμωνιάτικο Παραμύθι, από την αρχή έως και το τέλος του δεν σταματά να υμνεί τον έρωτα, την άδολη αγάπη, τη συγχώρεση. Είναι στην πραγματικότητα μια ελεγεία σε ένα σύμπαν, όπου το Καλό κυριαρχεί και οι άνθρωποι, κουρασμένοι από τα δεινά, αλλά σίγουρα σοφότεροι, επιστρέφουν στην αθωότητα, ξαναβρίσκοντας την αγάπη.

Ρεαλιστικό ή μη, στις μέρες μας; Σήμερα το Χειμωνιάτικο Παραμύθι μοιάζει πιο επίκαιρο από κάθε άλλη εποχή….

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Σαίξπηρ έγραψε το Χειμωνιάτικο Παραμύθι ένα από τα σπουδαιότερά του έργα, κατά την ίδια περίοδο με την Τρικυμία, ανατρέποντας όλους τους κανόνες που ακολουθεί η τελευταία. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται σε ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία.

Σε μια εποχή γεμάτη σκληρότητα και κατάρρευση ιδεών, ένα σπουδαίο έργο και ο μέγιστος δραματουργός Σαίξπηρ έρχονται να μας θυμίσουν ότι πάνω απ’ όλα σημασία έχουν η αγάπη και η συγχώρεση.

Σκοτάδι στην αρχή (στο πρώτο μέρος) και έπειτα το φως της χαράς και της αλήθειας. Ο χρόνος -πανδαμάτωρ- οφείλει τα χρωστούμενα και ο Άγγλος δραματουργός αναζητά τη λύτρωση στο δεύτερο μέρος του έργου που μετατρέπεται σε κωμωδία.

Μαζί με τον Περικλή, τον Κυμβελίνο, την Τρικυμία και τον Ερρίκο Η’, το Χειμωνιάτικο Παραμύθι ανήκει στα έργα της τελευταίας συγγραφικής περιόδου του Σαίξπηρ, έργα που έχουν πολλές γλωσσικές, στιχουργικές, υφολογικές και θεματικές ομοιότητες, με κοινό άξονα τις ερωτικές ιστορίες υψηλόβαθμων ανδρών, τόσο σε αυλικό όσο και σε βουκολικό περιβάλλον.

Στην παράσταση οι περισσότεροι ηθοποιοί επωμίζονται διπλό ή και τριπλό ρόλο αφού το έργο του Σαίξπηρ εκτυλίσσεται κατά το ήμισυ στη σκοτεινή, «πολιτισμένη»  Σικελία και για το υπόλοιπο μισό στη φωτεινή και άγρια επαρχιώτικη Βοημία, που είναι «γεμάτη ανθρώπους αθώους και χαρούμενους». Οι ηθοποιοί εναλλάσσονται συνεχώς ανάμεσα στις δύο συναισθηματικές περιοχές του έργου.

Πολλά είδη θεάτρου συνυπάρχουν όπως το τσίρκο, το μιούζικαλ, η σάτιρα αλλά και η ελληνική επιθεώρηση με τους ήχους από μια ιδιόμορφη εκδοχή της ροκ και τζαζ μουσικής αλλά με απόηχους ελληνικής μουσικής.

Ενδιαφέρον για τον θεατή παρουσιάζουν οι διαφορετικοί και καταιγιστικοί ρυθμοί που κατακλύζουν το «αλλόκοτο» αυτό έργο του μεγάλου δραματουργού, αφού οι ήρωές του κινούνται ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία ή και αντίστροφα. Η αποθέωση δηλαδή του θεατρικού παιχνιδιού για τους ερμηνευτές.

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Ορέστης Τζιόβας  (Πολύξενος, Αυτόλυκος)
Θανάσης Σαράντος  (Λεόντιος)
Βάσια Χρήστου  (Ερμιόνη, Μόψα)
Τζερόμ Καλούτα  (Κάμμιλος, Δικαστής, Ναυτικός)
Πηνελόπη Μαρκοπούλου  (Παυλίνα, Δορκάς)
Βασιλίνα Κατερίνη  (Περντίτα, Αιμιλία)
Κωνσταντίνος Τσονόπουλος  (Φλοριζέλ, Υπασπιστής Β’)
Νίκος Χριστοφυλάκης  (Κωμικός, Δεσμοφύλακας, Υπασπιστής Α’)
ο μικρός Στέλιος Πανταγιάς  (Μαμίλλιος)
Φιλική συμμετοχή: ο Γιάννης Δεγαΐτης  (Αντίγονος, Γέρο-βοσκός)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό: DI.TA.S
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρεΐζη
Μουσική : Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Video: Mιχάλης Κλουκίνας
Βοηθός σκηνοθέτη:  Μπάμπης Μαντετζίδης
Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Μπαγουράκη
Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα
Επιμέλεια κειμένων προγράμματος : Μάρκος Τσούμας
Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης

 

info

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2)

Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018: 21:00
Σάββατο 02 Ιουνίου 2018: 21:00
Κυριακή 03 Ιουνίου 2018: 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (με διάλειμμα 15’)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΩΣΤΗΣ
ΚΑΝΟΝΙΚΟ 15 12
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 12 10
ΑΝΩ 65 12 10
ΑΤΕΛΕΙΑ 8 5
ΑΝΕΡΓΟΙ 8 5
AMEA 5 5
ΠΑΙΔΙΚΟ 10 8
EARLY BIRD ΕΩΣ 31/05* 10 10
ΠΡΟΣΦΟΡΑ 15 0
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 10 8

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

στα ταμεία του ΚΘΒΕ & στην ιστοσελίδα www.ntng.gr
στην ιστοσελίδα της www.ticketmaster.gr & https://bit.ly/2IxB4uK
στα Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ – Καταστήματα COSMΟΤΕ

*ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ

μέχρι Πέμπτη 31 Μαϊου 2018: 10 ευρώ (προς όλους)

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 2315 200200

 

από έως
Παραστάσεις