Το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων με τίτλο «ΘΕΣΣΤΙΒΑΛΑΚΙ» διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Λυρικός Μικρός Πλανήτης», από την Τετάρτη 12 έως την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, στο Πάρκο Νέας Ελβετίας και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2023, στις 18:00 στο Ανοιχτό Θέατρο του Πάρκου της Νέας Ελβετίας και η τελετή λήξης την Κυριακή 16 Ιουνίου, στις 21:00.

Το «ΘΕΣΣΤΙΒΑΛΑΚΙ», ένα εξωσχολικό φεστιβάλ τεχνών και θεάτρου, μη διαγωνιστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διεξάγεται για τρίτη χρονιά, με στόχο την  ανάδειξη του παιδικού θεάτρου. Απευθύνεται τόσο σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών όσο και σε θεατροπαιδαγωγούς, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου.

Στο 3ο «ΘΕΣΣΤΙΒΑΛΑΚΙ» συμμετέχουν 19 θεατρικές ομάδες (12 από την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, 1 από τα Ιωάννινα, 2 από το Καρπενήσι, 1 από την Μυτιλήνη, 1 από τα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, 1 από το Κιλκίς και 1 από την Λευκωσία της Κύπρου).

Στο πλαίσιο του πενθήμερου φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες    θεατροπαιδαγωγικές δράσεις, δημιουργικά παιχνίδια, μουσικά δρώμενα κ.ά.  με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, θεατροπαιδαγωγών, συγγραφέων παιδικών βιβλίων και μουσικών, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τον  Πανελλήνιο Σύλλογο Sensory & Messy Play, την  ομάδα Δράσης για την Τέχνη Mataroa Art Group, τη Στέλλα Τσίγγου, την εταιρεία θεάτρου Αντίρρηση κ.α.

Για πρώτη χρονιά θα παρουσιαστούν 2 εργαστήρια/workshops με ανοιχτή συμμετοχή αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου κατόπιν κράτησης θέσεως και για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα- συζήτηση με τίτλο «Η παιδαγωγική αξία της τέχνης του θεάτρου ως μέσου εξάλειψης της παιδικής βίας» από τον Αλέξιο Λάππα, ψυχίατρο παιδιών, εφήβων και οικογενειών, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων, στο θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου κατά τις ώρες 13.00-14.30.

Την Κυριακή 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το θεατρο-παιδαγωγικό σεμινάριο με τίτλο «Γνωριμία με το Θεατρικό Παιχνίδι βιωματικό εργαστήρι» από την Ανδρομάχη Μοντζολή, Δρα Θεατρολογίας, σκηνοθέτη – σκηνογράφο – ενδυματολόγο, Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου & Αισθητικής Αγωγής και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου της Ημέρας, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων 4ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, κατά τις ώρες 11.30-14.30.

Οι δυο αυτές δράσεις είναι αποκλειστικά για επαγγελματίες του κλάδου μετά από δήλωση συμμετοχής στο email: [email protected] ή στο τηλέφωνο 2310 407433.

Η τελετή λήξης του 2ου Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων θα γίνει την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, στις 21:00.

Η είσοδος στις παραστάσεις και σε όλες τις παράλληλες δράσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σε περίπτωση βροχής οι θεατρικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3-5).

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Δράσεις