Τα Χριστούγεννα είναι για όλο τον κόσμο μια ημέρα γιορτής, χαράς και… φαγητού!

Γιορτινά τραπέζια υποδέχονται φίλους και συγγενείς για να χαρούν τη μέρα και να ανταλλάξουν ευχές.

Κι αν στις ΗΠΑ, από το 1955 και μετά, η παράδοση της γαλοπούλας δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου εξαπλώνοντας τη συνήθεια σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν κι άλλα παραδοσιακά γεύματα που κάνουν την εμφάνισή τους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Ιδού μερικά από αυτά:

Γερμανία

Ένα από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων είναι το κέικ φρούτων με την μακρόστενη μορφή, το οποίο συνοδεύεται με ζεστό κρασί. Το λεγόμενο Stollen cake πλάθεται πάντα με μια «καμπούρα» (ή αλλιώς εξόγκωμα) η οποία συμβολίζει τις καμήλες που μετέφεραν τους Μάγους στον Ιησού.

Βουλγαρία

Πολλοί Βούλγαροι νηστεύουν πριν από τα Χριστούγεννα κι έτσι εκείνη τη μέρα η διατροφική «μετάβαση» περιλαμβάνει κυρίως λαδερά φαγητά, όπως γεμιστά λαχανικά, σούπες και κέικ.

Φίτζι

Οι κάτοικοι των εξωτικών νησιών ετοιμάζουν ψάρι τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας, γεμιστό κοτόπουλο και χοιρινό ψημένο σε “Lovo”, έναν αυτοσχέδιο φούρνο από μεγάλες πέτρες σε εξωτερικό χώρο.

Βρετανία

Υπάρχει η γνωστή πουτίγκα. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με μπράντι στην οποία βάζουν και φωτιά!

Ιταλία

Οι Ιταλοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με ένα παραδοσιακό γεύμα που ονομάζουν «Συμπόσιο των Επτά Ψαριών». Πρόκειται για λιγκουίνι με πολλά είδη θαλασσινών.

Γαλλία

Και στη Γαλλία τα θαλασσινά θεωρούνται χριστουγεννιάτικη παράδοση. Περιλαμβάνονται κυρίως οστρακοειδή και αστακός, όμως εκτός των εδεσμάτων της θάλασσας καταναλώνεται και αρκετό φουά γκρα.

Σουηδία

Μπορεί στην όψη να μην φαίνεται και τόσο ωραίο, όμως οι Σουηδοί το τρώνε. Ονομάζεται Risgrynsgröt και είναι κάτι σαν το γνωστό μας ρυζόγαλο. Όποιος βρει στο μπολ του το βυθισμένο αμύγδαλο, τότε θα έχει καλή τύχη.