Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, ενώ συγκαταλέγεται στις πρώτες δέκα αιτίες θανάτου. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 φάνηκε ότι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές είχαν πλέον οδηγήσει σε μια στασιμότητα όσον αφορά στην επιβίωση των ασθενών, χωρίς ενδείξεις βελτίωσης για αρκετές δεκαετίες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εμπλεκόμενοι γιατροί στην αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα παρακολουθούν μια κομβικής σημασίας εξέλιξη στις τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές. Στοχεύουσες θεραπείες, ανοσοθεραπεία, εδραίωση του ρόλου του ογκολογικού συμβουλίου, σύγχρονες τεχνικές υπερεκλεκτικής ακτινοθεραπείας, προγράμματα πρώιμης διάγνωσης με χρήση αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης είναι παρεμβάσεις που φαίνεται ότι αυξάνουν στατιστικά σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. Επομένως, οι τρέχουσες θεραπευτικές εξελίξεις δίνουν έναν τόνο συγκρατημένης αισιοδοξίας για το μέλλον και οριοθετούν ένα σημείο καμπή στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Στα πλαίσια των θετικών αυτών εξελίξεων σχετικά με τη συγκεκριμένη νόσο, η Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ και το Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας θα πραγματοποιήσουν μια μουσική βραδιά στον προαύλιο χώρο του ΓΝΘ “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” (εγκαταλελειμμένη πτέρυγα – χώρος εκδηλώσεων στο Πέτρινο Κτίριο) με το συγκρότημα των “Χειμερινών Κολυμβητών” στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20.30. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, ακόμη, γιατροί, ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σχετικά με τον τρόπο που βίωσαν τη νόσο από τη διάγνωση μέχρι και τη θεραπεία, ενώ θα υπάρξει και εμβόλιμη απαγγελία ποιημάτων.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να υπάρξει όσμωση πληροφόρησης, να ενισχυθούν οι δεσμοί αλληλεγγύης και κατανόησης μεταξύ ασθενών, επαγγελματιών της υγείας και φροντιστών και να διαχυθεί το μήνυμα αισιοδοξίας που επικρατεί πλέον στην ιατρική κοινότητα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η εκδήλωση θα είναι με ελεύθερη είσοδο.