Λίγο πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης προβάλλει -εν είδει masterclass στον κλασικό κινηματογράφο- τρεις από τις κορυφαίες ταινίες του μετρ του σασπένς, Alfred Hitchcock.

Το αφιέρωμα με τίτλο «Alfred Hitchcock: Αν δεν είμαι εγώ ο εαυτός μου, ποιος θά ’ναι;» πραγματοποιείται από την Κυριακή 21 έως την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές», στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

«Τα πουλιά», (1963). Κινηματογραφική διασκευή της νουβέλας της Daphne Du Maurier και ταινία-σταθμός στη φιλμογραφία του Hitchcock.

Υπόθεση
Μια νεαρή κοπέλα φτάνει σε ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό. Η άφιξή της, ωστόσο, συνοδεύεται από μια παράξενη αλλαγή στη συμπεριφορά των πουλιών, τα οποία σταδιακά στρέφονται εναντίον των ανθρώπων στην περιοχή. Σύντομα, σμήνη πουλιών όλων των ειδών αρχίζουν να επιτίθενται σε όλους τους κατοίκους χωρίς καμία αιτία.

Info
Προβολή: Κυριακή 21/10
Ώρα: 21:00
Γενική είσοδος: 4 ευρώ


«Σιωπηλός μάρτυς», ψυχολογικό θρίλερ του 1954.

Υπόθεση
Ένας φωτορεπόρτερ σπάει το πόδι του και αναγκάζεται να μείνει καθηλωμένος στο σπίτι μέχρι να αναρρώσει. Περνά τις μέρες του παρακολουθώντας από το παράθυρό του με κιάλια τις ζωές των άλλων. Κάποια στιγμή του δίνεται η εντύπωση ότι ο άνδρας στην απέναντι πολυκατοικία έχει σκοτώσει τη σύζυγό του.

Info
Προβολή: Τρίτη 23/10
Ώρα: 21:00
Γενική είσοδος: 4 ευρώ


«Δεσμώτης του ιλίγγου», γνωστή και ως «Vertigo»(1958), που θεωρείται μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών στην ιστορία του σινεμά.

Υπόθεση
Η ταινία παρακολουθεί έναν αστυνομικό, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα από την ενεργό δράση καθώς υπέστη ψυχολογικό σοκ κυνηγώντας έναν εγκληματία, με αποτέλεσμα να υποφέρει από κατάθλιψη και ιλίγγους. Η συνάντησή του με μια μοιραία γυναίκα απογειώνει τα συμπτώματά του, αλλά ταυτόχρονα τον ενεργοποιεί να αναλάβει δράση.

Info
Προβολή: Δευτέρα 22/10
Ώρα: 21:00
Γενική είσοδος: 4 ευρώ


Οι προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-11/11/2018) με τα αφιερώματα:
-Η Ελλάδα όπως την είδε ο Αλέξης Δαμιανός, 25 – 27 Νοεμβρίου 2018
-Τάκης Κανελλόπουλος – Προορισμός: Ουτοπία, 2 – 4 Δεκεμβρίου 2018
-Φωτογράφοι που συγκλόνισαν τον κόσμο, 9 – 11 Δεκεμβρίου 2018

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ