Μέχρι το τέλος του έτους συνεχίζεται απρόσκοπτα, σε μόνιμη και τακτική βάση, ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου, καθώς υπογράφηκε η νέα σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και της ιδιωτικής εταιρείας «North Aegean Slops», που διαθέτει το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη».

Η σύμβαση προβλέπει την περισυλλογή επιπλεόντων αντικειμένων και κηλίδων, καθώς και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο, άλλες ουσίες και διάφορα φυσικοχημικά φαινόμενα που εμφανίζονται στον Θερμαϊκό κόλπο.

O καθαρισμός θα πραγματοποιείται δυο φορές την εβδομάδα, έξι ώρες ημερησίως, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2023. Τα δρομολόγια θα ξεκινούν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιούνται μέχρι το ακρωτήριο του Μεγάλου Εμβόλου στα ανατολικά και τα Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα στα δυτικά.

Για τα έτη 2024 και 2025, προγραμματίζεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τη μόνιμη διαδικασία καθαρισμού της επιφανειακής ρύπανσης του Θερμαϊκού.

Όπως εξηγεί ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης: «Η υπογραφή της νέας σύμβασης διασφαλίζει τη συνέχιση του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και μας επιτρέπει να δρομολογήσουμε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε το έργο να συνεχιστεί δίχως διακοπές και τα επόμενα χρόνια με τακτική και μόνιμη χρηματοδότηση. Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι η «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης και με την πολύτιμη υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ μεριμνούμε ώστε να είναι διαρκώς καθαρός και να μην επαναληφθούν οι εικόνες του καλοκαιριού».

Για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έχουν συνδράμει η ΕΥΑΘ Α.Ε., η ΔΕΘ- HELEXPO, η Μασούτης Α.Ε. και η Alumil.