Το καρναβάλι έφτασε, η Τσικνοπέμπτη έρχεται και εμείς είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Για τον λόγο αυτόν συγκεντρώσαμε πλούσιες εκδηλώσεις για να μην μείνετε ούτε μία μέρα κλεισμένοι στο σπίτι και να χαρείτε τη γιορτινή πόλη. Και αν θέλετε, μάλιστα, να κάνετε διάφορες δραστηριότητες χωρίς να σας κοστίσουν τίποτα, τότε η παρακάτω λίστα με όσα μπορείτε να κάνετε δωρεάν στην πόλη την εβδομάδα που διανύουμε (17-23/2) θα σας φανεί πολύ χρήσιμη. Καλή εβδομάδα!

Γράφει η Λυδία Κοκκινά

Έκθεση «Τα ορυκτά και ο Άνθρωπος» και «Τα ορυκτά και η Τέχνη»

Η έκθεση «Τα ορυκτά και ο Άνθρωπος» και «Τα ορυκτά και η Τέχνη», που διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), μεταφέρεται από την Αθήνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός.

Πληροφορίες
Έως 31 Μαΐου 2020, Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Προβλήτα Α’, Λιμάνι
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30-14.30, 17.00-20.00, Σάββατο & Κυριακή:12.00-15.00
Είσοδος δωρεάν
Τηλ. 2310 556189


Ατομική έκθεση με τίτλο «The Olives by Valaes»

Με θέμα το διεθνώς αναγνωρισμένο Ελληνικό σύμβολο, την Ελιά, το Makedonia Palace και η Loudos Fine Art & Auctions παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του διεθνούς φήμης γλύπτη Κωνσταντίνου Βαλαή, με τίτλο “The Olives by Valaes”. Oι επισκέπτες του ξενοδοχείου θα αντικρίσουν έναν «εικαστικό» ελαιώνα στο lobby του Makedonia Palace, παρουσιάζοντας παράλληλα για πρώτη φορά στο φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης 3 γλυπτά που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον εικαστικό Sake.


Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα «Πάλι+Ψάω Παραλλαγές» στην γκαλερί «Λόλα Νικολάου»

«Πάλι-Ψάω, σημειώνει ο Λαζόγκας, ξύνω ξανά και ξανά, σβήνω μιαν επιφάνεια για να ανακαλύψω και να αναδείξω την προηγούμενη μορφή της». «Παλίμψηστο», ένας φιλολογικός όρος που έβαλε δυναμικά στο έργο στα χρόνια του ’70, προσεγγίζοντας εικαστικά την καταστροφή, τη φθορά, το εναπομείναν μέρος της εικόνας αγωνιώντας πάντα να βρει το υπόλοιπο.

Εγκαίνια Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 19.00 – 22.00


Νίνα Μιχαηλίδου ατομική έκθεση «Μνήμη»

Η Govedarou Art Gallery, Γ.Παπανδρέου 5(πρώην Ανθέων, στάση Γεωργίου), διοργανώνει στον χώρο της την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Μιχαηλίδου με τίτλο “Μνήμη”.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και προγράμματος Interior Design.
Τα έργα της είναι κατά βάση ασπρόμαυρα, με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και τη γεωμετρία, είναι επηρεασμένα από το αστικό τοπίο των πόλεων, τα λιμάνια και τις αντιασφυξιογόνες μάσκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου  στις 19:30 και θα διαρκέσει έως τις 22 Φεβρουαρίου.


Περιοδικές εκθέσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Μέχρι το καλοκαίρι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί δύο περιοδικές εκθέσεις παραγωγής του. Στην περιοδική έκθεση «Δύο Συλλογές σμίγουν» παρουσιάζονται 129 πολιτιστικά αγαθά, φορητές εικόνες, αντικείμενα ιδιωτικής λατρείας, λειτουργικά σκεύη, άμφια, ιερά κειμήλια που χρονολογούνται από τον 14ο έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Πληροφορίες
Έως 30 Σεπτεμβρίου 2020
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφόρος Στρατού 2
Τηλ. 2313 306400
Είσοδος ελεύθερη


Δέηση Πόντου

100+1 Χρόνια από τη Γενοκτονία και 26 χρόνια από την Αναγνώριση στη Βουλή των Ελλήνων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μας προσκαλούν στη «Δέηση Πόντου», μία παράσταση λόγου, ήχων και εικόνων, αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Πληροφορίες
Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών
Ώρα 18.30 αρχίζει στον χώρο της εκδήλωσης η διάθεση δωρεάν ατομικών δελτίων εισόδου με αριθμημένη θέση και ακολουθεί η είσοδος στο φουαγιέ του Θεάτρου.
Ώρα 19.15 ανοίγουν οι πόρτες πλατείας και εξώστη.
Ώρα 20.00 ξεκινά η εκδήλωση.


«Viva La Musica!»

Συναυλία με τα μουσικά σχήματα του North Shore High School από το Long Island (Νέα Υόρκη) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα υψηλού επιπέδου όπως το North Shore δεν μπορεί παρά να δίνει μεγάλη σημασία στις παραστατικές τέχνες με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική. Το τμήμα παραστατικών τεχνών του σχολείου αριθμεί πάνω από 400 σπουδαστές και έχει να επιδείξει μακρά ιστορία αριστείας στους τομείς της χορωδίας, της ορχήστρας και της μπάντας.


11ο Ποδηλατικό Καρναβάλι 2020 «Πετρελαιοκηλίδες & Αρώματα»

 

Το Ποδηλατικό Καρναβάλι διοργανώνεται κάθε Τσικνοπέμπτη στη Θεσσαλονίκη, όπου παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αυτοοργανωμένη περιβαλλοντική εκδήλωση στην οποία πραγματοποιείται παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, τροχοπεδιλατιστών και μη-μηχανοκίνητων οχημάτων, συμβολικού και σατιρικού χαρακτήρα. Ακολουθεί ανοιχτή γιορτή για όλους με μουσικές, δρώμενα, ποτό και φαγητό.

Πληροφορίες
11ο Ποδηλατικό Καρναβάλι «Πετρελαιοκηλίδες & Αρώματα»
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 20 Φεβ 2020
20:00 ΚΑΜΑΡΑ (Αψίδα Γαλέριου)


Καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Σβώλου

Δύο εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για όλους διοργανώνει η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, γιορτάζοντας το Καρναβάλι. Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Με δύο εκδηλώσεις η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου γιορτάζει το Καρναβάλι. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 20.15 στο 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα γίνει εκδήλωση-παρουσίαση του αστικού και του παραδοσιακού καρναβαλιού. Θα ακούσουμε για το πώς διασκέδαζαν στο καρναβάλι στην πόλη μας στις αρχές του 20ου αιώνα και με ποια έθιμα γιορτάζουν το καρναβάλι στην Μικρά Ασία, την Αρμενία και τη Θράκη.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου το βράδυ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνεται στον ίδιο χώρο ανοιχτή γιορτή με μουσική, κρασί και χορό. Από τις 19.00 και μετά θα χορέψουμε όλοι και όλες χορούς από την Αρμενία, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη. Νωρίτερα τα παιδιά του δημοτικού θα φτιάξουν μάσκες, θα βάψουν τα πρόσωπά τους και θα στήσουν χορό γύρω από το γαϊτανάκι στην αυλή του σχολείου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.


Γιορτάζουμε σε Πυλαία και Πανόραμα με πολλές εκδηλώσεις

Ραντεβού με τους νεαρούς δημότες του δήμου, αλλά και τους Θεσσαλονικείς δίνει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη την Τσικνοπέμπτη, διοργανώνοντας αποκριάτικες εκδηλώσεις και συμμετέχοντας σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι.

Οι εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική δημοτική ενότητα θα γίνουν φέτος στο Πανόραμα και την Πυλαία, όπου μικροί και μεγάλοι είναι καλεσμένοι.