Το Τμήμα Αιμόστασης-Θρόμβωσης της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας διοργανώνει στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη εκστρατεία ενημέρωσης κοινού για τη φλεβική θρόμβωση, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, από τις 12.00 έως τις 16.00 μμ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (World Thrombosis Day).

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος, δηλαδή η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η Πνευμονική εμβολή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Αφορά σε όλες τις ηλικίες και στα δυο φύλα και συχνά υποδιαγνώσκεται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αντιμετώπισή της με δυσμενείς και πολύ συχνά θανατηφόρες συνέπειες.

Αποτελεί, μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την 1η αιτία μητρικής θνησιμότητας στον Δυτικό κόσμο, συχνότατη αιτία θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς και τη 2η συχνότερη αιτία θανάτου σε καρκινοπαθείς, η οποία μπορεί να αποτραπεί με την κατάλληλη ενημέρωση ιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Μία από τις αιτίες εμφάνισης μη προκλητής φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου είναι η θρομβοφιλία, η οποία συζητείται εντόνως στις ημέρες μας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Θρόμβωσης παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια γίνεται στις περισσότερες χώρες εκστρατεία ενημέρωσης κοινού ή/και ιατρών, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός, αλλά και οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στην αναγνώριση των συμπτωμάτων και στην ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Δράσεις Things to do